Vogels komen vooral naar de tuin wanneer ze in hun natuurlijke biotoop moeilijk aan voedsel geraken. En naar de tuin komen, is voor veel vogels een drempel, want van nature zijn de meeste vogels bang van mensen. Daarnaast zien we vaker dan vroeger zachte winters, ook in de landen ten noorden van ons.
Er zijn vogels die muggen eten, vliegen, wormen en rupsen. Zonder vogels zouden een hoop planten het niet overleven. En ook heel veel andere beesten zouden door het gebrek aan vogels in de problemen kunnen komen.
Appelbomen, pruimen- en kersenbomen zijn geliefd bij vogels. De bloesem trekt insecten, die een mooi maal voor ze vormen, en ze eten graag de vruchten die na de oogst aan de boom blijven hangen. Kersenbomen (Prunus avium) zijn zeer geliefd bij o.a. spreeuwen.
Leg een grasveldje aan (grasmatten of graszaad), want in het gras vinden vogels insecten en merels jagen er op wormen. Gebruik boomschors of grind voor paden. Kies voor dichte bomen en struiken: die bieden beschutting, veiligheid en voedsel. Liefst soorten die fruit of bessen dragen of doorns hebben.
Strooi peper, kaneel of andere specerijen. Vogels hebben een hekel aan sterke geuren! Plaats een vogelverschikker met ingebouwde lichten en geluiden om vogels weg te jagen.
Nederlandse vogels in de tuin
Op basis van het aantal broedparen, bestaat de top 10 van Nederlands meest voorkomende vogels uit de volgende vogels: de merel, huismus, spreeuw, vink, tjiftjaf, koolmees, winterkoning, fitis, houtduif en de wilde eend.
Kraaien en andere grote vogels houden er niet van als het vogelvoer bengelt.Hier kun je gebruik van maken door bijvoorbeeld vetbollen los in de boom te hangen. Daarnaast zijn onze voederringen, die geschikt zijn voor de vogelmousses, ideaal in deze situatie.
Vogels houden van voedsel, veiligheid en overzicht. Bomen bieden in die zin meer dan heesters en vaste planten. In bomen nestelen vogels gewoon liever dan op andere plaatsen. Dit wil niet zeggen dat ze in een tuin zonder bomen geen plekje vinden.
Vogels verjagen met ultrasoon geluid
Zo'n verjager zendt een heel hoog geluid uit. Dieren, waaronder vogels, hebben vaak een groter frequentiebereik dan mensen. Een ultrasoon geluid zit op een voor mensen onhoorbare frequentie, maar vogels horen de geluiden zeer goed.
De grote wolk helpt soortgenoten de goede plek te vinden. Op die manier communiceren de vogels om aan te geven waar voedsel is of een goede plek om te stoppen voor de nacht. Daarnaast zijn er ook vogels die in groe- pen vliegen om energie te besparen, denk aan ganzen die in formatie vliegen.
De piek van de vogeltrek valt in oktober. Vinken, spreeuwen, graspiepers, koperwieken, kolganzen, kievieten, kokmeeuwen, boerenzwaluwen, aalscholvers, veldleeuweriken, zanglijsters en nog veel meer. Met miljoenen gaan ze op de vleugels. Maar er zijn vogels die al veel eerder vertrekken.
De ogen van vogels lijken op die van mensen.Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker.Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Er is nog een reden dat vogels onzichtbaarder zijn tijdens de zomer. De meeste vogels beginnen meteen nadat de laatste jongen zijn uitgevlogen aan de rui. Alle veren worden geleidelijk vervangen door nieuwe, soms met een pauze in de winter. De toestand van hun veren is voor vogels van levensbelang.
Veel voedsel
Vooral zaadeters zoals mezen en vinken laten zich voorlopig maar moeilijk verleiden tot een tuinbezoek. Logisch: met een topjaar voor beukennootjes en een ruim aanbod van bessen is er relatief veel voedsel te vinden in de natuur.
De oorzaak: in een modern geïsoleerd huis is geen broedgelegenheid voor de mussen. Op het platteland zul je ze ook niet vaak zien en mussen houden ook niet van bosrijke omgeving. Dus vooral in dorpen en steden met veel groen en rommelhoekjes vind je ze. Daar houden mussen van.
We weten van vogels niet wat ze denken; ze tonen verschillend gedrag wanneer hun kuikens zijn doodgegaan. Veel vogels laten weinig verdriet blijken over een gestorven kuiken, ze beseffen het simpelweg niet of er is geen tijd voor; ze hebben tenslotte nog andere kuikens om op te voeden.
Een vogel die zicht niet lekker voelt gaat al snel 'dik zitten'. Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem.
Wanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten. Wanneer je dit ziet ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts!
De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.
Overdag zoeken ze vooral naar eten, 's nachts vallen de vogels ook als ze vliegen weleens in slaap, maar nooit lang achtereen. In totaal gaat het om gemiddeld 42 minuten.
Je kunt gebruik maken van een vogelverschrikker, een roofvogel van plastic en bewegende voorwerpen zoals ballonnen, vlaggetjes en molentjes. Misschien is het je wel eens opgevallen dat wanneer je een beweging maakt om de vogels weg te jagen, ze daar al gauw van schrikken.
De meeste vogels maken elk broedseizoen een nieuw nest of zijn in staat om een nieuw nest te maken. Deze vogelnesten voor eenmalig gebruik vallen alleen tijdens het broedseizoen onder de bescherming van de wet. U heeft voor deze soorten geen ontheffing nodig voor werkzaamheden buiten het broedseizoen.
Grondbroeders: vogelsoorten zoals de veldleeuwerik, nachtzwaluw, graspieper, kievit en roodborsttapuit nestelen op de grond. Deze soorten zijn zeer kwetsbaar en uiterst gevoelig voor verstoring. Ze geven de voorkeur aan grote weilanden en worden zelden in tuinen waargenomen.
Geen zorgen dus als u momenteel weinig, geen, of 'ongezonde' vogels in de tuin ziet. Het heeft twee redenen. Eén: het broedseizoen is grotendeels voorbij en er is eten genoeg, dus waarom zou je als vogel opvallen? Twee: veel vogels ruien nu en zijn dan kwetsbaarder.