Beenmerg is sponsachtig en rood en bevindt zich in het binnenste gedeelte van de botten. Bij volwassenen zit het actieve beenmerg vooral in het bekken, het borstbeen, de ribben en de ruggenwervels.
Bij kinderen zit beenmerg nog in alle botten, maar bij volwassenen concentreert het beenmerg zich in de botten van de romp en de schedel (zie dia 5).
Merg is een vettige, rode substantie die zich bevindt in het binnenste van botten. Beenmerg is bij volwassenen vooral aanwezig in het bekken, het borstbeen, de ribben en de rugwervels.
Het beenmerg of de medulla ossium is de sponsachtige, rode substantie die zich bevindt in het binnenste van beenderen, vooral in het bekken, het borstbeen, de ribben en de ruggenwervels.
Omgekeerd vult het gele beenmerg bij volwassenen de schacht van alle lange botten, behalve de koppen van het dijbeen en de bovenarm. Het bevindt zich ook in de ruimten binnen de botten en strekt zich zelfs uit tot in de kanalen die de bloedvaten bevatten.
De meeste botten zitten in je handen en voeten. Dit komt omdat je vingers en tenen erg beweeglijk zijn. Er zitten wel 27 botten in je hand.
De symptomen van beenmergfalen hangen af van welke cellen uitvallen. Een laag aantal rode bloedcellen veroorzaakt vermoeidheid, bleek zien, kortademigheid en duizeligheid. Door een tekort aan witte bloedcellen is de afweer verminderd en kunnen er vaak en ernstige infecties optreden met koorts.
Het gele, niet-actieve beenmerg bestaat vooral uit vetcellen. Het beenmerg bevat enkele duizenden stamcellen waaruit elke dag nieuwe bloedcellen ontstaan.
Als het aantal rode bloedcellen te laag wordt, kan een bloedtransfusie nodig zijn of een inspuiting onder de huid met groeifactoren (dat zijn middelen die je beenmerg stimuleren om bloedcellen aan te maken).
Het beenmerg produceert doorgaans rijpe rode bloedcellen.Het hemoglobine in deze cellen transporteert zuurstof naar de lichaamsweefsels. Het percentage rode bloedcellen in het totale bloedvolume heet de hematocriet. Bij gezonde vrouwen is de hematocriet 36% tot 46%, bij gezonde mannen 40% tot 52%.
Stamcellen kunnen verschillende typen bloedcellen maken in het beenmerg. Bij een stamceltransplantatie worden de zieke (en gezonde) cellen van de patiënt in het beenmerg vernietigd en vervangen door gezonde, goedwerkende (donor)stamcellen. Deze moeten het beenmerg herstellen en opnieuw bloedcellen gaan maken.
Multipel Myeloom is niet te genezen. Het is meestal wel mogelijk om de ziekte langere tijd tot rust te brengen. U heeft dan minder klachten. Na een korte of langere tijd komen de klachten wel terug.
Multipel myeloom zit in het beenmerg, binnen in de botten. Door de ziekte kunnen de botten beschadigen. Hierdoor kun je pijn in de botten krijgen, een botbreuk of een inzakkende wervel.
Rode bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Dit zit in je borstbeen, ribben en bekken. De aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg wordt gestimuleerd door een hormoon uit de nieren: erytropoëtine (EPO). Rode bloedcellen ontwikkelen zich daar vanuit stamcellen.
Vitamine C stimuleert de vorming van witte bloedcellen en helpt zo ziekteverwekkers te bestrijden. Voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn bijvoorbeeld broccoli en citrusvruchten. Ook rode paprika's zijn een goede bron van Vitamine C, ze bevatten zelfs 2x zoveel vitamine C als citrusvruchten.
Beenmergaandoeningen, ook wel myeloproliferatieve aandoeningen (MPD of MPN), zijn ziekten waarbij het beenmerg teveel rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of bloedplaatjes aanmaakt. Het zijn chronische aandoeningen die langzaam verergeren naarmate het aantal bloedcellen toeneemt.
Bevordering van gezonde botgroei: Beenmerg is een rijke bron van voedingsstoffen zoals collageen, dat een belangrijk onderdeel is van gezonde botten. Ondersteuning van wondgenezing: de stamcellen in beenmerg kunnen helpen beschadigd weefsel te herstellen, wat kan helpen bij wondgenezing.
Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam.
Beenmergdepressie of aplastische anemie, (AA) is een symptoom waarbij het beenmerg een of meer categorieën bloedcellen niet meer produceert (een vorm van bloedarmoede). Dit kan vele oorzaken hebben, waaronder een auto-immuunziekte, maar ook een reactie op het gebruik van vele geneesmiddelen.
De medische term voor bloedarmoede is anemie. Bloedarmoede betekent dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of dat de rode bloedcellen niet goed werken. Daardoor kan het bloed minder zuurstof vervoeren. Dit kan verschillende klachten veroorzaken, waaronder vermoeidheid, bleekheid en kortademigheid.