De meeste mensen gaan er vanuit dat ze hun nest beschermen. Volgens Vogelbescherming Nederland komt het niet heel vaak voor, maar een enkele keer gebeurt het wel dat kraaien mensen aanvallen om hun nest te beschermen.
De zwarte kraai is een alleseter. Ze voedt zich vooral met ongewervelden en insectenlarven. Ook granen vormen een belangrijk voedselbron, vooral tijdens de herfst en de winter. Verder staan ook muizen, vogeleieren, brood en andere voedselresten op het menu.
In Nederland hebben we niet zoveel van vogels te duchten, maar er zijn wel enkele vogelsoorten die agressiever op mensen reageren dan andere. Dat zijn voornamelijk grotere vogels en roofvogels, als kraaien, meeuwen, buizerds, arenden, haviken, valken en Europese oehoe's.
Vogelverschrikkers. Er zijn verschillende visuele middelen waar je kraaien mee kunt afschrikken. Je kunt gebruik maken van een vogelverschrikker, een roofvogel van plastic en bewegende voorwerpen zoals ballonnen, vlaggetjes en molentjes.
Zwarte kraaien en buizerds komen regelmatig met elkaar in conflict als het om voedsel gaat. Net als buizerds houden kraaien van wormen, jonge vogels en aas. Hoewel kraaien een stuk kleiner zijn, tonen ze weinig angst en jagen ze de buizerd soms zelfs weg. Deze buizerd is het zat en jaagt de zwarte kraai weg.
Volgens Vogelbescherming Nederland komt het niet heel vaak voor, maar een enkele keer gebeurt het wel dat kraaien mensen aanvallen om hun nest te beschermen. Gelukkig is dit van korte duur, want zodra het nest is uitgevlogen, laten de kraaien de voorbijgangers weer gewoon met rust.
Blijf rustig, kijk het dier aan, ren niet weg, maak je zo groot mogelijk, roep hard en zwaai met je armen of klap in je handen. Het is verstandig om het bewuste pad daarna een tijdje te vermijden zodat de buizerds in alle rust hun kroost kunnen opvoeden.
Wilde kraaien herkennen gezichten en kunnen jarenlang een wrok houden jegens iemand die hen slecht heeft behandeld. Dat blijkt uit onderzoek. Het bewijst hoe zorgvuldig kraaien mensen in de gaten houden. Volgens de wetenschappers is het mogelijk dat ook andere wilde dieren ons zorgvuldig observeren.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Wie de kraai rechtop zet, lokt alleen maar extra kraaiachtige vogels in plaats van kraaien en kauwen te verjagen. De kunststof kraai is zeer geschikt om aan een stok te hangen voor op je (rieten) dak om de kauwen te verjagen. Dit helpt ook om kauwen te verjagen uit de tuin.
Wat de kasuaris zo gevaarlijk maakt zijn de klauwen. De vogels hebben drie tenen, waarvan de middelste als een dolk gebruikt wordt. Die 'dolk' is zo'n 12 centimeter lang en kan heel wat schade aanrichten.
De harpij, in het Engels harpy eagle, is een wonderbaarlijke vogelsoort die voornamelijk in het Amazonewoud leeft. Het is de sterkste roofvogel ter wereld met klauwen die groter kunnen worden dan die van een grizzlybeer. Door haar omvang denken sommige mensen dat ze te maken hebben met een verkleed persoon.
Slechtvalken jagen vaak in paartjes. De ene slechtvalk is de achtervolger, terwijl de andere zich hoog in de lucht klaar houdt om zich op de prooi te storten. De prooi wordt in een snelle duikvlucht geslagen en is meestal op slag dood. Soms worden ook dieren die op de grond leven gegrepen.
Zwarte Kraaien bouwen nesten die achteraf door andere soorten worden ingenomen. Hun aanwezigheid is een beperkende factor voor het aantal Eksters Pica pica in een bepaald gebied. Eén van de natuurlijke vijanden is de Havik Accipiter gentilis. Zwarte Kraaien zijn vanouds vogels van het open veld.
Kraaien in de tuin heeft dus altijd met een voedselbron te maken. Bijvoorbeeld wanneer je vogels voert, er ergens dierenvoer rondslingert of wanneer er voedselresten liggen. Maar ook kleine knagers, insecten of wormen in de tuin trekt kraaien aan.
Chocolade en avocado bijvoorbeeld. Maar wat maakt hen 'killers'? Er zijn een aantal dingen die je vogels nooit in hun snavel mogen krijgen. Ook al eten ze deze zaken graag – chocolade, avocado en alcohol zijn taboe voor onze gevleugelde vrienden, want ze kunnen levensgevaarlijk voor hen zijn.
De kraai is een uiterst intelligente vogel. Ze staan bekend om hun probleemoplossende vaardigheden en geweldige communicatievaardigheden. Wanneer een kraai bijvoorbeeld een mens tegenkomt die het niet goed met ze voor heeft, leert hij andere kraaien hoe ze die persoon kunnen identificeren.
Waarom ontstaat er overlast? Doorgaans wordt de meeste overlast veroorzaakt door de zoektocht van een kraai, deze vogels zijn namelijk op zoek naar eten zoals gewassen, afval en zaden. Daarbij wordt er niets overgeslagen door de kraaien en ze schuwen mogelijkheden om vuilniszakken open te maken.
Kraaiachtigen (kraaien, raven, roeken, kauwen en andere vogelsoorten) zijn bijzonder intelligent, legt Moore uit. Ze zijn zeer goed in het aanpassen en gebruiken van instrumenten en ze kunnen vooruit plannen en puzzels oplossen.
Vlak voor donker verzamelen ze zich in hoge bomen, vaak midden tussen de huizen, waarna ze ineens massaal opvliegen naar de plek vaste plek waar ze dan uiteindelijk gaan slapen.
Herkenning. Roeken lijken heel erg op zwarte kraai en raaf, maar zijn aan een aantal dingen relatief eenvoudig te herkennen. Allereerst heeft de roek een lichtgrijze snavelbasis. Die snavel is vaak veel puntiger dan die van de zwarte kraai, en hij heeft een behoorlijk steil voorhoofd en verhoudingsgewijs een kleine kop ...
De kraai is één van de slimste dieren op aarde. En ze worden oud voor en vogel, soms 20 jaar. Dat geeft kraaien tijd om veel te ervaren en te leren. Een paar verbluffende voorbeelden van wat ze kunnen, ziet u in 4 leuke kraaienfilmpjes!
Eksters horen bij de slimste vogels die er zijn. Die weten na een paar keer wel dat zo'n steen niet te vreten is. Maar eksters gaan ermee door, een goochemerd werpt de eerste steen en de andere kijken de kunst af. Er zijn soms tientallen eksters aan het stenen gooien.
Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven. Het gegil, gekrijs en gekras geeft de camping een lekker spookachtige dimensie en veel mensen zullen hun tentritsen stevig dichttrekken.
De roep van de buizerd klinkt als een gerekt klagend gemiauw. Wanneer men een nest nadert, beginnen de buizerds opgewonden en miauwend boven de boomkruinen te vliegen. Dit gedrag heet in vogelaarstaal 'alarmeren'.