Avocado's kun je goed eten voor een training of als je een wedstrijd op het programma hebt staan. Doordat ze snelle koolhydraten en eiwitten en veel mineralen bevatten, herstel je na het sporten sneller als je vooraf een avocado eet. De antioxidanten in deze vrucht gaan bovendien spierschade tegen.
De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam. Bovendien geven ze je een verzadigd gevoel, zijn ze goed voor je suikerspiegel en cholesterol en gaan ze verschillende kwaaltjes tegen. Alleen maar voordelen dus, maar elke dag een avocado eten, is een minder goed idee.
Vooral het mineralengehalte is erg hoog: bijna drie keer zo veel dan in de meeste andere vruchten! Dankzij de koolhydraten, eiwitten en mineralen zorgt de avocado ook voor een snel herstel na het sporten. Eet het dan, indien het geen lunch betreft, zonder het brood.
Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Niets is beter dan natuurlijke ingrediënten om goed voor je huid te zorgen. De avocado is welbekend voor zijn voedende eigenschappen en bevat meer dan twintig vitamines, mineralen en essentiële vetzuren die uiterst doeltreffend zijn tegen huidveroudering en een droge huid.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Superfood 3: Avocado is een bron van vitamine B en E. Voor mensen die last hebben van haaruitval kan het helpen om meer avocado te eten. De vitaminen in de avocado houden het haar sterk en hiermee voorkom je haaruitval.
Een portie (50 gram)verse avocado bevat 1 gram eiwit. Een hele avocado (3 porties) bevat 3 gram eiwit. Ook bevat avocado een gezonde dosis onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Bovendien is Avocado ook zeer rijk aan kalium.
Wat niet? Eet vóór dat je gaat sporten vooral GEEN grote hoeveelheden eiwitten/vetten. Dit kan zorgen voor darmklachten. Dus vermijd als je gaat eten voor het sporten producten als kwark, vlees, avocado en volle yoghurtsoorten!
Avocado bevat sorbitol, dit valt onder de groep polyolen. In de praktijk geven kleine hoeveelheden FODMAPs geen klachten, maar als je hier gevoelig voor bent kan dit dus darmproblemen opleveren! Het kan dan leiden tot diarree en een verstoorde stoelgang.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Je kunt dan ook allerlei gerechten met avocado bedenken: avocado in een avocadosalade, op een brood, in combinatie met een lekker visje en natuurlijk als hoofdingrediënt van de populaire dipsaus guacamole. Avocado's bevatten enorm veel eiwitten en ze zijn rijk aan gezonde vetten, vezels en mineralen.
,,Een avocado heeft altijd te maken met een zogeheten on ofoff year op het gebied van productie. Dat is een gegeven, zegt Könst. Vorig jaar hadden de meeste productiegebieden een on year, vandaar dat we in 2019 dus weer te maken hebben met een off year, legt Könst uit.
Avocado's kunnen echt ingevroren worden en dat is goed nieuws voor iedereen die bang is dat er dit jaar een tekort aan dit fruit ontstaat. Een voorraadje avocado's in de diepvries is bovendien erg handig als je spontaan trek hebt in guacamole of een gezonde smoothie.
Die zwarte plekken geven aan dat de avocado overrijp is, hij is beurs geworden. Wat nog geel of groen is kan je prima eten, maar wat draderig bruin en zwart geworden is moet je wegsnijden want dat smaakt niet meer.
Dat avocado gezond is kan je afleiden uit de lange lijst aan vitamines en mineralen die het bevat. Avocado's bevatten onder andere vitamine C, vitamine E, vitamine K, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B11, magnesium, kalium, zink, fosfor, koper, ijzer en mangaan.