Zorg voor voldoende beweging in de buitenlucht (minstens een uur per dag) Slaap niet te veel overdag, maar slaap 's nachts minstens 6-8 uur. Zorg dat je minstens 2 uur voor het slapen gaan niet te veel meer eet. Zorg voor gezonde voeding (niet te veel koolhydraten, vlees en suikers)
Na een tijdje kan je lichaam de belasting niet meer aan en raak je geblesseerd of overtraind. Dus hoe lang moet je dan rust nemen om dat te voorkomen? In ieder geval 48 uur, en na een zware inspanning liefst 72 uur. Verder is het ook belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren.
Je hebt gemiddeld 48 tot 72 uur rust nodig na krachttraining. Gemiddeld kan na 48 tot 72 uur de spiervezel weer volledig worden gebruikt. Anne: “Het is natuurlijk wel afhankelijk van het soort krachttraining. Hoe zwaarder de training, hoe langer het herstel duurt.
Een weekje zonder sport heeft geen drastische gevolgen voor je lichaam. Je mag dus opgelucht ademhalen. Een weekje niet trainen heeft geen drastische gevolgen voor je lichaam. Wij willen jullie wél adviseren om in die week voldoende te slapen en gezond te blijven eten.
Als je een weekje niet sport, zal je conditie daar nauwelijks onder lijden. Krachtverlies begint meestal pas na een week of 2,5. Je kunt de terugval in conditie en kracht ondervangen door tijdens je vakantie in beweging te blijven. Als je dagelijks een half uur beweegt, dan duurt het 3 tot 5 weken voor je inlevert.
Een (kleine) wandeling of fietstocht maken op de dag na de obstacle run / halve marathon / andere grote prestatie. Rustige yoga na een intensieve prestatie. Blijven lopen (of lopen op de band) tussen twee rondes krachttraining. Foam-rollen van je spieren tijdens de cooldown of de volgende dag.
Bij eiwitrijk voedsel kun je denken aan dierlijke eiwitten als kip, biefstuk, zalm, tonijn (in blik op water), zuivel (kwark) en eieren. Ook plantaardige eiwitten als bonen (bruine, kidney en soja), noten en zaden zullen zorgen voor een efficiënter spierherstel.
Tijdens een lange, intensieve training of wedstrijd kun je veel vocht verliezen door zweten. Bij grote inspanning en bij hogere temperaturen kan dit oplopen tot 1 tot 2 liter per uur. Voldoende drinken is voor, tijdens en na het sporten dus heel belangrijk. Met water kun je dat vocht weer aanvullen.
Als je normaal een comfortabel tempo van 6 minuten per kilometer aanhoudt, maar opeens een minuut langer nodig hebt, of wanneer 60% van het gewicht dat je normaal tilt aanvoelt alsof je een auto moet optillen, dan geeft je lichaam aan dat het rust nodig heeft.
Spieren hebben hersteltijd nodig. Wanneer je twee dagen achter elkaar de zelfde spiergroepen traint zit je het herstel van je spieren in de weg. Ook is het minder erg als je een keer een training over moet slaan omdat je dan sowieso je gehele lichaam die week al belast hebt.
Voor de meeste mensen is het ideaal om na elke optimale training de spier na 72 uur weer te trainen. Train je de spier te snel, dus binnen 48 uur, dan ligt overtraining op de loer. Train je de spier pas na 5 dagen, dus na 96 uur, dan zal vooruitgang beperkt blijven.
Spierherstel bevorderen met voeding
Er zijn drie nutriënten die je lichaam goed kan gebruiken na een zware training en die zorgen voor sneller spierherstel: magnesium, vitamine C en natuurlijk eiwitten. Het is dus goed om er op te letten of je van deze voedingsstoffen voldoende binnen krijgt.
Nog zo'n onding dat je als bodybuilder moet vermijden voor optimaal spierherstel, zeker tijdens de cut: stress. Wandelen kan ook dáár bij helpen.We zagen al dat bij wandelen, door de geringe trainingsbelasting, geen cortisolstijging plaatsvindt.
Vitamine D zou het herstel in spierkracht kunnen bevorderen, al is nog niet duidelijk hoe precies. Veel topsporters hebben een tekort aan vitamine D en dit zou dus weleens nadelige gevolgen kunnen hebben voor het herstel. Het is daarom belangrijk om minimaal vijftig nanomol vitamine D per liter bloed te hebben.
Andere vruchten zijn hier ook goed voor, denk maar aan: blauwe bessen, kersen en cranberries. Maar ananas heeft ook nog een ander geheim wapen. Onderzoek wijst uit dat ananas de pijnprikkels in het zenuwstelsel onderdrukt. Ananas zorgt dus voor een optimaal spierherstel en heeft een extra pijnstillend effect.
Bietensap en sport. Sommige duursporters, zoals hardlopers en wielrenners, drinken veel bietensap. Dit zou goed zijn voor het uithoudingsvermogen en de prestatie. In bietensap zit namelijk veel nitraat en dit kan positief werken voor de doorbloeding van de spieren, waardoor je lichaam meer zuurstof krijgt.
Water, water, water. Ook vocht is van belang voor gezond spierherstel. Om afvalstoffen uit je spieren af te kunnen voeren heeft je lichaam water nodig. Bij gemiddelde activiteit is het goed om twee liter water per dag te drinken, maar als je intensief sport kun je daar rustig nog een liter bij optellen.
Het ideale tempo van een herstelloop is een tempo waarbij je nog makkelijk een conversatie kan voeren, zonder dat je naar adem moet happen. Mik op een duur van 25 en maximaal 40 minuten of een afstand van 5 tot 8 kilometer, afhankelijk van je getraindheid.
In principe kun je gewoon fietsen wanneer je spierpijn hebt.Zoals boven genoemd kan het zelfs je herstel bevorderen. Let er alleen wel op dat je geen zware training gaat doen, dit kan je spieren nog meer uitputten waardoor blessures en ontstekingen op de loer liggen.
Duur: beginners: 30 tot 60 minuten, gevorderden: 60 tot 120 minuten.
De meeste 'schade' gebeurt in de eerste 2 à 3 weken. Na een maand is er nog wel een meetbare achteruitgang in conditie en enzymniveaus die gelinkt worden aan fysieke inspanning, maar deze dalingen vlakken af na 3 weken van inactiviteit.
Spiergroepen hebben ongeveer twee dagen rust nodig om te kunnen herstellen. Om optimaal te kunnen groeien en blessures te voorkomen is het verstandig om niet vaker dan drie keer per week (3x fitness) te trainen.
Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je na koorts tussen de 1-3 dagen rust moet houden, hetzij hele rustige training uitvoeren alvorens je weer intensiever gaat trainen.