Geef geen heldere vruchtensappen Heldere vruchtensappen zoals appelsap, bosvruchtensap, druivensap en perensap bevatten veel vruchtensuikers. Als uw kind te veel vruchtensuikers binnen krijgt, kan dat leiden tot peuterdiarree. Troebele vruchtensappen zoals sinaasappelsap en ananassap kunnen wel gegeven worden.
Vooral thee, rijstwater, wortelsap en bosbessensap zouden een gunstige invloed hebben op diarree. Vermijd koffie en sinaasappelsap. Uw darmen zijn erg gevoelig voor stra- ling en ze raken gemakkelijk geïrriteerd. Daardoor kunt u last krijgen van een branderig gevoel, van krampen of van pijn in uw onderbuik.
Voedingsmiddelen zoals volkoren brood en granen, peulvruchten en rauwe groenten zijn hier rijk aan. Wanneer je last hebt van voedselintoleranties (lactose, gluten …), kan je diarree krijgen nadat je ze consumeert. Het lichaam krijgt ze namelijk moeilijk verteerd.
Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt, omdat deze drankjes voor sommige mensen juist laxerend werken. Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid.
Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume. Ze nemen water op en zorgen zo voor een stevigere ontlasting. Goede keuzes hiervoor zijn groente, fruit en volkorenproducten zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Eet zoveel mogelijk vezelrijke producten zoals volkorenbrood, groente en fruit. Vezels houden de ontlasting soepel en geven volume. Vezels nemen water op en zorgen zo voor een stevigere ontlasting. Imodium en Norit zijn de meest bekende middeltjes tegen diarree.
Verkies goed verteerbaar voedsel, drink veel en eet kleinere hoeveelheden, dat is een goed begin. Wij adviseren je om: de voorkeur te geven aan vezelrijke voedingsmiddelen zoals passievrucht, banaan, avocado, bonen, witte rijst of citrusvruchten.
Als u diarree heeft, heeft u last van dunne en/of waterige ontlasting. Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie die ontstaat door een virus of bacterie. Door die infectie is uw darmwand ontstoken en hierdoor neemt het minder vocht op. Dit zorgt voor de dunne en/of waterige ontlasting.
Wanneer de darmflora verstoord is, zoals bij diarree of obstipatie kunnen probiotica mogelijk een gunstig effect hebben. Probiotica zijn producten met levende bacteriën. De bacteriën zijn toegevoegd aan een melkdrank (bijvoorbeeld Yakult / Actimel), yoghurt (bijvoorbeeld Vifit / Activa), vruchtensap of in capsules.
Dunne of waterige ontlasting
De ontlasting is misschien te snel door de dikke darm gegaan. Daardoor heeft de dikke darm weinig vocht onttrokken aan de ontlasting. Uw voedingspatroon kan hierbij een rol spelen. Dunne ontlasting of diarree kan ook ontstaan bij een buikgriep of een ontsteking in de darm.
Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten.In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.
Diarree is dunne ontlasting (poep). De poep is zo dun als pap, of zelfs als water. Je moet vaak en snel naar het toilet. Diarree gaat vaak samen met buikpijn en buikkrampen.
Sinaasappels bevatten veel vitamine C en dat doet iets mysterieus met je darmen, met als resultaat: meer vocht in je ontlasting. Ook bevatten sinaasappels naringenin, een stofje dat laxerend kan werken.
In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo'n 4,5 suikerklontjes. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten.
Drink daarom niet meer dan één glas per dag om op een gezond gewicht te blijven. Sinaasappelsap staat niet in de Schijf van Vijf. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds rekent wel maximaal één glas per dag als een van de stuks fruit die je dagelijks binnen moet krijgen. Fruit eten is wel beter.
Drink extra vaak, zodat u niet uitdroogt. Drink bijvoorbeeld elke keer een glas water, thee of bouillon nadat u diarree had. Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 1 week. Bel de huisarts of huisartsenpost bij koorts of klachten van uitdroging.
Als je ontlasting lichtgeel of wit van kleur is, is het verstandig om een arts te raadplegen. Normaal gesproken zorgt gal uit je galblaas ervoor dat je ontlasting bruin kleurt. Als de ontlasting echter wit of kleurloos is, kan dit wijzen op verstopte galwegen door galstenen of een ontsteking.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Imodium Instant smelttablet (hierna 'Imodium' genoemd) bevat loperamidehydrochloride. Dat is een stof die te sterk voortstuwende bewegingen van de darm vermindert. Zo zorgt deze stof voor de werking van Imodium tegen diarree.
Bij een darm vol poep ontstaat overloopdiarree. Dit is nieuwe poep die gevormd wordt en langs de verstopping heen lekt/stroomt. Het kind heeft dan vaak ook poepongelukjes, doordat deze overloopdiarree niet gevoeld wordt. De overloopdiarree bevat soms ook hardere/scherp gevormde en/of donkere stukjes ontlasting.
Door vezelrijke voeding te gebruiken, voldoende te drinken, voldoende te bewegen en stress te voorkomen, kunnen de klachten minder worden. Als u veel last heeft van diarree, kunt u soms loperamide gebruiken. Loperamide remt de bewegingen van de darmen en zorgt ervoor dat de anus beter sluit.
Als u last heeft van verstopping of diarree, kunt u eens proberen om probiotica te gebruiken. Het is belangrijk dat u probiotica een aantal weken dagelijks gebruikt, voor een merkbaar effect. De bacteriën in probiotica verlaten uw lichaam namelijk met de ontlasting.
Bramenthee en diarree
Bramenthee is het antwoord op lichte diarree.