Allerzielen volgt de dag na Allerheiligen, op 2 november dus. Dit is de dag om alle overledenen te herdenken. Van oudsher werd in de katholieke kerk tijdens de Allerzielenmis gebeden voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn, maar zich nog in het vagevuur bevinden.
Op 2 november, daags na Allerheiligen, bidt de Katholieke Kerk voor alle overledenen die nog niet bij God in de hemel zijn. In de katholieke cultuur trekken veel mensen op deze Allerzielendag naar kerkhoven om hun geliefden te gedenken. Het woord 'allerzielen' is afgeleid van 'gedachtenis aller zielen'.
In de katholieke kerk wordt jaarlijks op 1 november Allerheiligen gevierd. Op die dag worden alle heiligen herdacht. Een dag later is het Allerzielen en komt men samen om alle overledenen te herdenken.
Allerheiligen (Sollemnitas Omnium Sanctorum in het Latijn) is een christelijk feest ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. Het is een jaarlijkse feestdag, die door rooms-katholieken en anglicanen op 1 november gevierd wordt. In de Rooms-Katholieke Kerk is het een hoogfeest.
In 609 voerde Paus Bonifatius IV Allerheiligen in, om alle heiligen te eren. Deze gedenkdag was op 13 mei. In de achtste eeuw stelde Paus Gregorius IV de nieuwe datum vast op 1 november, de dag waarop ook tegenwoordig nog Allerheiligen wordt gevierd.
In de katholieke kerk wordt jaarlijks op 1 november Allerheiligen gevierd. Op die dag worden alle heiligen herdacht. Een dag later is het Allerzielen en komt men samen om alle overledenen te herdenken. Allerheiligen was oorspronkelijk een dag waarop alle martelaren van de kerk werden herdacht.
Op 1 november vieren katholieken dus Allerheiligen. Een dag later, op 2 november, is Allerzielen aan de beurt. Die dag is oorspronkelijk bedoeld om te bidden voor alle overledenen die hun weg naar de hemel nog niet hebben gevonden.
2 november: Allerzielen
1 dag later herdenken de katholieken opnieuw overledenen. Het verschil met Allerheiligen is dat het niet om heiligen en martelaren gaat, maar om de zielen van familieleden en vrienden.
Allerzielen is een gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie. Het wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen, waarmee deze dag nauw verbonden is. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen.
Geschiedenis Allerzielen
Al in de tiende eeuw werden alle gestorven kloosterbroeders herdacht tijdens een gedenkdag op 2 november, die was ingevoerd door abt Odilo van Cluny. Tweehonderd jaar later wordt deze datum als een officiële feestdag ingevoerd door de Paus.
En woensdag 2 november is het Allerzielen, dus blijven ze ook gesloten.
De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16-eeuwse Schotland. Het is een verbastering voor All Hallows' Even, de avond voor Allerheiligen. De Samhain was voor de Kelten een belangrijk moment in het jaar. Het markeerde het einde van de zomer en het begin van de winter, een tijd van duisternis en kou.
Op 2 november is het Allerzielen (oftewel het feest van alle zielen).Het is een gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie. Vele begraafplaatsen en kerkhoven in Nederland organiseren op deze dag ook een Lichtjesavond zodat je een kaarsje kunt aansteken ter nagedachtenis aan een overleden dierbare.
Viering/herdenking
Heilige Hubertus van Luik († 727), Patroon van de jagers en hondenvrienden, Gedachtenis in Nederland, Vrije Gedachtenis in België
Het wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen, waarmee deze dag nauw verbonden is. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen. Wanneer Allerzielen samenvalt met een zondag, heeft dit altijd voorrang op de zondagsliturgie. De nabestaanden plaatsen bloemen op het graf.
Voor feestdagen die binnen je ziekteperiode vallen, heb je recht op je gewaarborgd loon.De werkgever zal je loon moeten uitbetalen zoals je andere dagen ziekte. Opgelet: dit geldt niet als je een ziekte-uitkering ontvang.De mutualiteit zal geen vergoeding uitbetalen voor ziekte op een feestdag.
Al in de Middeleeuwen maakte de kerk zich sterk voor een tweede feestdag.De reden is eigenlijk heel simpel én leuk: hierdoor zouden mensen wat extra vrije tijd krijgen. Op de zondag van Pasen (en Kerstmis en Pinksteren) gingen mensen vroeger een keer extra naar de kerk en daardoor had niemand tijd voor andere zaken.
De Rooms-Katholieke Kerk vierden voor allerlei heiligen op verschillende dagen feesten. Omdat er steeds meer heiligen bij kwamen, besloten ze om een gezamenlijke dag voor alle heiligen vast te stellen. Dat werd dus Allerheiligen.
De zondag beleven als de Joodse sabbat betekent dat christenen geen slaafse arbeid mogen verrichten, waardoor ze kunnen uitrusten en zich vrij kunnen maken voor hun familie en het culturele leven. Ook dienen ze zich te onthouden van bezigheden die een beletsel vormen voor de verplichte deelname aan de zondagsliturgie.
De dag na Allerheiligen waarop de Katholieke Kerk bidt voor alle overledenen die nog niet bij God in de hemel zijn. Het woord Allerzielen is afgeleid van 'gedachtenis aller zielen'. De gedachte achter Allerzielen komt voort uit de overtuiging dat de mens bestaat uit een lichaam en een ziel.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Dan wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ook is het het feest van de lente en nieuw leven.
Allerheiligen of feest van alle heiligen, is een christelijke feestdag waarop alle heiligen van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht. Het feest wordt sinds de negende eeuw gevierd op 1 november.
Allerheiligen wordt ieder jaar gevierd op 1 november. Het is in Nederland geen nationale feestdag, maar wel een katholieke feestdag waarop alle bekende en onbekende heiligen worden herdacht en geëerd.
31 oktober – Hervormingsdag, Halloween. eerste woensdag in november – Dankdag voor Gewas en Arbeid. 1 november – Allerheiligen. 2 november – Allerzielen.