Soorten gipsplaten. Gipsplaten met afgeschuinde kant (AK): Deze gipsplaat is voorzien van twee of vier afgeschuinde kanten (AK). Dankzij deze afgeschuinde kanten kunt u de naad tussen twee platen volledig vlak afwerken (gebruik hiervoor een voegenvuller of gipspleister).
Kan je op gipsplaten stucen? U kunt uw wanden of plafonds van gipsplaten op verschillende manieren afwerken. Zo kun je de naden tussen de platen dicht stucen en glad afwerken of de gehele wand voorzien van een laag stucwerk. Zodat deze met latex kan worden gespoten of geschilderd.
Om gipsplaten AK af te werken, maak je gebruik van een voegenvuller. In ons assortiment vind je voegenvullers van Siniat, die voor alle gipsplaten te gebruiken zijn. Je werkt gipsplaten met schuine kanten helemaal mooi af als je daarnaast ook gebruikmaakt van een Siniat finisher.
Voor het aanbrengen van stucwerk dienen speciale stucplaten gebruikt te worden. Een gewone gipsplaat kan niet zomaar gebruikt worden voor het aanbrengen van stucwerk, omdat deze een andere kartonlaag dan stucplaten hebben en eerst met een primer (Flevopol) voorbewerkt moeten worden.
Stucwerk aanbrengen
Wij smeren altijd eerst een primer laag en daarna een dikke laag specie die varieert tussen de 5 en 8 mm dikte afhankelijk van de ondergrond ook als wij gipsplaten stucen. Dit vanwege de spanning die op de plafonds en wanden kunnen ontstaan.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
De meeste ondergronden kun je (laten) stucen. Echter, iedere ondergrond heeft weer een andere voorbehandeling nodig afhankelijk van de (staat van de) ondergrond (gipsplaten, houtvezelplaten, OSB of OGB platen, behang, geverfde steens muur etc.).
Stucen is onder andere mogelijk op beton, stucplaten en gipsplaten. Ook tegelmuren buiten en binnen kunnen gestuct worden. Op hout is zeer zeker niet aan te raden. Onderstaan worden MDF, Multiplex, Spaanplaat, OSB platen en houtvezelplaat besproken.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
Vul aan de zijkanten van de plaat de schroefgaten en plaatnaden met voegenvuller. Voor de schroefgaten gebruik je een plamuurmes, het vullen van de brede naden gaat het gemakkelijkst met een stucspaan. Werk zorgvuldig en zorg dat de gehele 'verdieping' mooi egaal gevuld is.
Wij adviseren twee verftypes die geschikt zijn voor het schilderen van gipsplaten, namelijk structuurverf en latexverf. Latexverf is misschien wel onze favoriet. Wanneer er onverhoopt iets misgaat, zit u niet direct in de penarie. U kunt de verf makkelijk weer afnemen.
Waterwerende gipsplaten zijn gipsplaten die gebruikt worden om wanden en verlaagde plafonds van vochtige ruimtes te beplaten. De groene gipsplaten zijn waterwerend, waardoor de toepassing hiervan in kamers waarin vocht heerst geschikt is. De waterwerende gipskartonplaten zijn herkenbaar aan de groene kleur.
Wil je stukadoren op een gladde ondergronden waar gips wat lastiger aan hecht, zoals beton, gipsblokken en gipsplaten? Gebruik dan eerst Gyproc Voorstrijk Hechtlaag. Dit zorgt ervoor dat het stucwerk optimaal hecht.
Voordat je gipsplaten kunt schilderen, zul je deze platen moeten voorzien van een voorstrijkmiddel. Een van de beste voorstrijk voor gipsplaten is bijvoorbeeld Alabastine Voorstrijk voor gipsplaten. Van nature hebben gipsplaten een zuigende werking. Dit middel versterkt het dekkende effect van de verf.
Door de gipsplaten te bewerken met voorstrijk wordt voorkomen dat de platen gaan absorberen en de stuclaag of verf/behang optimaal gaat hechten. Er zijn twee mogelijkheden als het aankomt op de keuze voor voorstrijk: stuc primer of Flevopol universele voorstrijk.
Metaal zoals schroeven in de wand of plafond dient u van tevoren te verwijderen. Stucen over metaal zorgt voor bruine vlekken n.a.v. roest dat ontstaat wegens vocht in het gips.
In de praktijk wordt heel vaak over de pur heen gestukt, en vormt weinig problemen, mits er ook een krimpnetje is geplaatst. Je zult trouwens nog wel meer scheurvorming krijgen in je woning, en dat zal zeker nog zo'n 3 jaar duren, voor het allemaal goed is uitgewerkt...
MDF is bijvoorbeeld echt niet te stucen zonder hulpmiddelen. Wilt u toch over hout stucen dan moet u eerst het hele oppervlakte plamuren en vervolgens glad schuren. U kunt dan namelijk wel over hout stukadoren, maar dit geldt alleen weer niet voor elk soort hout.
Gladde wanden
Voor glad stucwerk heeft Knauf Rotband en Goldband. Frans legt het verschil uit: “Als de klant een gladde wand afwerking wil en de muur is vrij vlak, kun je Rotband gebruiken. Dit gips is namelijk geschikt voor laagdikten vanaf 5 mm. Rotband is een hechtgips waarin een hogere gradatie hechtmiddel zit.
Prijzen voor gipsplaten laten afwerken
U kunt rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de 8,- euro en 15,- euro per m². Wilt u alleen de naden en de schroefgaten laten stucen zodat u de platen zelf kan gaan schilderen dan zal de prijs een stuk lager zijn en liggen tussen de 4,- euro en de 5,- euro per m².
Om de kans op succes te vergroten is het erg verstandig om de muur, voordat je gaat stucen, voor te behandelen met een voorstrijk middel. Voorstrijk zorgt ervoor dat het gipspleister goed blijft plakken. Zonder voorstrijk op de muur loop je het risico dat je stucwerk eraf valt.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Als je het type ondergrond weet, kun je bepalen welke voorstrijk je moet gebruiken. Is het een zuigende ondergrond gebruik je een grondeermiddel zoals de Knauf Stucprimer. Is de ondergrond zwak- tot niet zuigend kun je een hechtprimer gebruiken zoals Betokontakt of Spraykontakt.