Teak trekt het minste krom. Er wordt wel eens gezegd dat Zweeds rabat kromtrekken verminderd.
Een underlayment plaat is zeer vlak, trekt niet snel krom en kan eenvoudig bewerkt worden met een cirkelzaag.
Bekende hardhoutsoorten zijn eiken, walnoot en mahonie. Deze bomen groeien langzaam, waardoor hardhout duurder is dan zachthout. Er bestaat ook tropisch hardhout, zoals teak. Dit type hardhout is beter bestand tegen schimmels en insecten dan hardhout dat niet uit de tropen komt.
Multiplex Berken
Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor meubels en andere projecten binnenshuis die relatief zwaar belast kunnen worden. Berken multiplex kan ook in vochtige ruimtes worden gebruikt, mits het goed behandeld wordt.
Douglas hout is vers gezaagd hout. Het kan daarom werken en kromtrekken.
Teakhout trekt het minste krom.
Er is dan het risico op kromtrekken of scheuren van hout. Je kunt dit verminderen door te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis omhoog gaat, bijvoorbeeld door de afzuigkap tijdens het koken uit te zetten, of de deur van de douche na gebruik open te zetten.
Bij berken multiplex zijn de laagjes dunner dan bij veel andere soorten multiplex. Hierdoor is de plaat oersterk en trekt het nauwelijks krom. De lagen zijn exterieur verlijmd, wat betekent dat de lijm bestand is tegen hitte en vocht. Hierdoor is Multiplex Berken toe te passen in vochtige ruimtes binnenshuis.
De lagen zijn kruislings op elkaar gelijmd waardoor er een sterke houten plaat ontstaat die minder snel krom trekt. In de regel kan worden gezegd dat hoe meer fineerlagen een plaat heeft, hoe minder kans er is op kromtrekken. Multiplex met een dikte van 18mm is dus sterker dan dikte 6mm.
Niet alle houtsoorten laten zich even makkelijk buigen. Denk bij niet makkelijk buigbare houtsoorten aan harthout of naaldhout. Houtsoorten die zeer goed geschikt is om te buigen zijn: Essen, beuken en eiken.
Een van de voordelen van Hardhout is dat het over het algemeen duurzamer en sterker is dan Douglas hout. Hardhout is van nature bestand tegen vocht en insecten en kan ook behandeld worden om de levensduur te verlengen en de kleur te behouden.
Tropisch hardhout. Deze houtsoort kan net als bij kastanjehout rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand.
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
Tropisch hardhout en Thermohout werken minder dan andere houtsoorten. Tropisch hardhout heeft een dichte structuur waardoor er minder ruimte tussen de houtcellen zit en het vocht minder kans krijgt. Thermohout krijgt een thermische warmtebehandeling waarbij het vocht uit elke cel gehaald wordt.
Door de kleine houtvezels heeft het andere eigenschappen dan bijvoorbeeld massief hout. MDF splintert bijvoorbeeld niet. Hierdoor is het erg gemakkelijk te zagen en te frezen. Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals plaatmateriaal van natuurlijke materiaal dat doen, bijvoorbeeld: multiplex of timmerpanelen.
De meest stevige en duurzame houtsoort voor buiten is hardhout. Onder hardhout wordt het hout van loofbomen verstaan en het zachtere hout is over het algemeen afkomstig van naaldbomen. Hardhout hoeft niet behandeld te worden, wat het een perfecte houtsoort voor buiten maakt.
De gelaagde eigenschap van multiplex is dus naast een voordeel, ook direct een nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat het hout sneller vatbaar is voor waterschade als het wordt blootgesteld aan lekken. Dit maakt het hout dus minder geschikt voor vochtige ruimten zoals bijvoorbeeld de badkamer.
Hardhout multiplex zijn platen die uit meerdere lagen tropische hardhoutfineer zijn opgebouwd. Voorheen werd dit hardhout plaatmateriaal ook wel meranti-multiplex of meranti-triplex genoemd. Doordat er meerdere hardhoutsoorten per hardhout plaat gebruikt worden, loopt de kleur uiteen van gelig tot roodachtig.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dan de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Het grote verschil tussen betonplex en multiplex is dat betonplex een harder, steviger materiaal is dan multiplex. Dit komt met name door de coating van kunststof. Dit extra laagje maakt het materiaal niet alleen duurzamer, het zorgt er ook nog eens voor dat betonplex waterbestendig is.
Compactplaat. Een compactplaat wordt gemaakt door onder hoge druk en hoge temperatuur houtvezels of geïmpregneerd papier en hars samen te persen. Daardoor is dit plaatmateriaal zeer onderhoudsarm en uitermate geschikt voor buiten, zoals voor gootbetimmering en gevelbekleding.
Bekijk eerst in welke richting de plank een kromming heeft. Leg de plank zo neer dat de kromming over het al gemonteerde deel heen wijst. Met behulp van een hefboom (bijvoorbeeld een schroevendraaier of platte beitel) kan je de plank recht duwen. Werk daarbij van het linker- naar het rechteruiteinde toe.
Lariks hout of Douglas hout gebruiken
De verschillen zijn eigenlijk te verwaarlozen tussen de twee verschillende houtsoorten. Het hout wordt daarom vaak onder één naam aangeboden. Lariks Douglas hout wordt het dan genoemd.
Hoe kan ik eikenhout tegen vocht beschermen? Eikenhout is gevoelig voor blauwschimmel. Deze tast het hout en de kleur van het hout aan. Door te impregneren met een schimmelwerend product voorkom je dit probleem, bijvoorbeeld Jotun Visir Klar.