Dat het leven nu in zo'n rap tempo duurder wordt, komt vooral door de hoge energieprijzen, zoals gas, elektriciteit en stadsverwarming. Deze waren goed voor iets meer dan de helft van de totale inflatie. Naast energie werd ook voeding duurder, vooral vlees, groenten en fruit.
In het begin van de prijsstijgingen, najaar 2021, werd gezegd dat de oplopende inflatie tijdelijk zou zijn, een gevolg van energieschaarste en naweeën van de covidpandemie. De Oekraïne-oorlog gooide echter roet in het eten, met schaarste aan olie, gas en voedselgrondstoffen.
Alsof alles tegenwoordig al niet duur genoeg is, blijkt nu dat de prijzen in augustus nóg harder zijn gestegen dan een maand eerder. Zo werd het dagelijks leven in augustus 13,6 procent duurder dan in augustus 2021. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De afgelopen maand is het leven namelijk met 13,6 procent duurder geworden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze inflatie betekent dat goederen en diensten in augustus 2022 13,6 procent duurder waren dan een in dezelfde maand een jaar eerder.
Prijzen gaan op alle fronten omhoog: grondstoffen, verpakkingen, transport, energie en arbeid zijn duurder geworden. Dat heeft een domino-effect op de voedselprijzen." Prijsstijgingen komen onder andere doordat de kosten fors zijn gestegen. Ook boodschappenbezorger Picnic zegt dat de prijzen enorm fluctueren.
Volgens het Nibud ben je als gezin van 4 personen per maand zo'n 660 euro kwijt aan boodschappen. Dat komt neer op een ruime 150,- per week. Je kunt de tabel van het Nibud gebruiken om te bepalen wat voor jou een reëel bedrag is aan boodschappen.
Boodschappen in de supermarkt zijn sinds september gemiddeld 18,5 procent duurder geworden. De prijsverhogingen verschillen sterk van product tot product. Pasta, brood, melk, kaas, zonnebloem- en olijfolie, babyvoeding en keukenpapier stegen veel meer in prijs.
Wij betalen zo'n 36% meer aan woonlasten dan de gemiddelde EU-burger. Zaken als openbaar vervoer, telefoon en internet zijn 25% duurder dan het gemiddelde in de EU. Ook de aanschaf van auto's (22%), alcohol en tabak (15%), horeca, kleding en voedsel zijn allemaal ruim duurder dan in een gemiddeld ander EU-land.
De energiebelasting op elektriciteit daalt met 5,7 eurocent per kWh exclusief btw. Daarnaast is de btw op energie per 1 juli 2022 verlaagd van 21% naar 9%. Hoeveel dat voor jou scheelt, hangt af van je stroomverbruik. Bij een gemiddeld verbruik van 2.384 kWh per jaar daalt de energiebelasting met ongeveer € 170.
Deze data is afkomstig van het CBS dat maandelijks de mutatie van de consumentenprijsindex (CPI) publiceert, uitgedrukt in in een % verandering t.o.v. een jaar eerder. De gemiddelde CPI inflatie in Nederland in 2022 is 8.95%.
Inflatie treedt op wanneer er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten, niet alleen van individuele producten; dat betekent dat je vandaag minder kunt kopen voor 1 euro dan gisteren. Met andere woorden: door inflatie wordt de munt in de loop van de tijd minder waard.
De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens.
Deflatie kan in tegenstelling tot inflatie nauwelijks met monetair beleid worden bestreden. Als de prijzen dalen kan de rente wel worden verlaagd, maar lager dan nul procent kan deze normaal gesproken niet zijn. Als de prijzen verder dalen loopt de reële rente dus verder op, wat de economische groei verder afremt.
Er wordt onder meer kerosine, benzine en producten voor de chemische industrie mee gemaakt. Hoewel het voor Europa mogelijk is om ruwe olie uit andere landen te halen, zal ook de olieprijs verder stijgen als de oorlog in Oekraïne voortduurt.
Het meest gebruikte middel van de ECB om inflatie te beïnvloeden van centrale banken is de rentestand. Bij een lagere rente van de centrale bank wordt het goedkoper voor banken om geld te lenen, wat zij vervolgens kunnen uitlenen.
De goedkoopste landen ter wereld zijn Paraguay, Zimbabwe, Argentinië, de Filippijnen en Pakistan. Deze resultaten uit een onderzoek van Mercer waren al langer bekend, maar Reishonger komt nog maar net kijken.
1. Monaco. De duurste plek om te wonen is Monaco.
Zwitserland voert de lijst aan met een score van 122,4 – iets wat wij niet geheel onverwachts vinden. Verder wordt duidelijk dat Europa de onbetwiste 'hofleverancier' van dure landen is. Scroll naar beneden voor de volledige lijst.
Vooral luxe producten in de bonus
Albert Heijn is met de (sinds begin dit jaar helaas in de ban gedane) Hamsterweken een soort pionier geweest met grote kortingen. Helaas zijn het vaak wel luxe producten waarop deze grote kortingen worden gegeven. Veel mensen zullen ook zeggen onnodige en ongezonde producten.
Zo blijkt dat zwangerschapstests, condooms en 'andere mechanische voorbehoedsmiddelen' (zoals spiraaltjes) gemiddeld 3,2 procent goedkoper werden. Maar ook het beddengoed werd gemiddeld een klein beetje minder duur: 1,3 procent. Producten van papier werden 5,1 procent goedkoper ten opzichte van maart 2021.
Volgens de consumentenbond is de Jumbo inderdaad de goedkoopste supermarkt van Nederland. De consumentenbond kijkt in haar onderzoek naar de prijs van de 110 meest gekochte A-merken.
Als je bij het boodschappen doen huismerken koopt, dan kun je het best naar Lidl. Daar zijn de prijzen namelijk het laagst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Daarmee is Lidl goedkoper dan Aldi, de andere bekende Duitse discounter.