Helaas is de kerstboom niet zo dol op die droge en warme lucht, net als kamerplanten. Daarom kun je 'm maar beter het beste zo ver mogelijk van de kachel of verwarming zetten. Doe je dit wel, dan droogt je boom sneller uit en laat 'ie zijn naalden vallen.
Zet de boom op een lichte plaats, maar wel uit direct zonlicht. Ook kan een spar niet tegen droge lucht. Zet hem daarom in een kamer met andere planten en uit de tocht of airco. Zet je kerstboom niet te dicht bij de verwarming (lees: binnen twee meter), dan droogt-ie sneller uit en laten de naalden eerder los.
Wil je je kerstboom langer mooi houden, zet hem dan niet vlak bij de verwarming neer!Dan droogt hij namelijk sneller uit.Zorg ervoor dat de stam op zijn standaard in een bak water kan blijven staan.Vul het water dagelijks bij.
De kerstboom zoals we hem kennen is waarschijnlijk vanuit Germaanse tradities ontstaan. In de zestiende eeuw werden er al bomen versierd voor de viering van winterfeesten, al was dat destijds vanuit de kerk gezien een heidens symbool. Voor de gebruikers staat de boom juist voor vruchtbaarheid en vernieuwing.
Zeker kerstbomen zonder kluit moeten altijd met de onderkant van de stam in het water staan. Zorg er dus voor dat de kerstboomstandaard altijd een laag water bevat, wat meestal neerkomt op om de dag water geven. Voor het optimale resultaat wordt bij het bijvullen één eetlepel kristalsuiker geadviseerd.
Zodra je merkt dat de grond droog is, is het verstandig om je kerstboom meteen wat meer water te geven. Anders heb je een grote kans dat de naalden sneller uitvallen.
Toch is deze traditie niet zonder slag of stoot in onze woonkamer terecht gekomen. De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
Het Christendom en het kerstfeest
De Christelijke kerken, en vooral de Rooms-katholieke Kerk, hebben de kerstboom lange tijd geweerd. De kerstboom heeft met de inhoud van het christelijke kerstfeest namelijk helemaal niets te maken.
Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. Deze feestdag symboliseert het einde van de kerstviering. Het zou ongeluk brengen om je kerstboom op een later moment af te tuigen.
Kerstboom aftuigen
Officieel duurt de kerstperiode van 21 december tot Driekoningen op 6 januari. Na Driekoningen mag de kerstboom weer weggehaald worden. Het is en blijft een rotklus om alle lichtjes weer uit de boom te halen en netjes op te bergen en ook de uitvallende naalden zijn geen pretje.
Maar over het algemeen staat de nordmann het langst en blijven ook de naalden het langst zitten.
Wil je de boom volgend jaar opnieuw gebruiken als kerstboom, dan kan je hem met de pot inplanten. Zo groeit de spar minder snel en kan je hem gemakkelijk terug uit de grond halen voor de volgende feestdagen. Geef de boom in dit geval voldoende water, zeker in droge periodes.
De dennengeur is simpelweg verdwenen omdat we geen dennenbomen meer in huis halen, zo laat kerstboomspecialist Tim de Greeuw weten.
In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na het sinterklaasfeest (5-6 december) mogen worden aangebracht. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de boom weggehaald. Vroeger liet men de boom ook wel staan tot het feest van Maria-Lichtmis.
Als de kerstboom in de juiste pot of mand staat, mag je deze gelijk een aantal liter water geven. Hierna is een halve liter tot één liter water op een dag echt wel nodig zodat de boom voldoende vocht binnenkrijgt. Gebeurt dit niet, dan kunnen de naalden weer sneller gaan uitvallen.
Een kerstboom zonder kluit moet altijd met de onderkant in het water staan. Zorg er daarom voor dat uw kerstboomstandaard altijd een laag water bevat. Doorgaans betekent dit dat u eens in de twee dagen een kan water in het reservoir dient te gieten. Voeg tijdens het bijvullen telkens één eetlepel kristalsuiker toe.
De kerstboom vindt zijn oorsprong waarschijnlijk bij de Germanen. Groene bomen en takken staan bij oude Germaanse stammen symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. Vooral de dennenboom valt op, omdat hij het hele jaar door groen blijft. De groene boom kondigt daarnaast ook de nieuwe lente aan.
Kerstboom komt na Sinterklaas
Daarom wordt de kerstboom veelal vanaf 6 december, de dag na Sinterklaas, opgetuigd. We willen immers de twee feestdagen niet verwarren. Voor je het weet struikelt Amerigo over de met lampjes versierde dakgoot...
Kerstbomen die de gemeente inzamelt gaan naar een afvalenergiecentrale (aec), de versnipperaar of naar de compost. In de energiecentrale komt wel CO2 vrij maar verder geen schadelijke luchtvervuilende stoffen. Bovendien wordt een deel van de verbrandingsenergie in de energiecentrale omgezet in elektriciteit.
Anders dan de Bijbel, rept de Koran wel van een boom bij de geboorte van Jezus. Niettemin is er onder moslims discussie over de vraag of ze een kerstboom mogen optuigen.
In de Scandinavische talen heet Kerstmis tot op de dag van vandaag jul. In de Romeinse kalender viel de winterzonnewende op 25 december. De viering van Kerstmis op 25 december ontstond in de vierde eeuw in Rome. Het is onbekend wie dit precies voor het eerst heeft ingesteld en waarom.
Kerstmis is een christelijke feestdag waarop men de geboorte van Jezus Christus viert. Over de oorsprong van de viering van het feest doen verschillende verhalen de ronde. In alle verhalen schuilt een overeenkomst, namelijk de connectie met nieuw leven.
Dennennaalden zijn giftig en scherp. Als je huisdier ze binnenkrijgt, kunnen ze de darmwand doorboren. En heeft je kat of hond een dennennaald overdwars in de bek, dan moet je met spoed naar de dierenarts. Ook versiersels zoals kunstsneeuw, engelenhaar, linten en plastic slingers zijn risicovol.
De naalden van de kerstboom zijn giftig voor uw hond of kat. Bij inname kunnen de naalden de slokdarm en darmwand beschadigen en zelfs perforeren. Ook naalden die in de waterbak terecht komen kunnen het drinkwater vergiftigen.
Zo kan je boom beter water opnemen. Heb je de boom in de vrieskou gekocht dan is het niet slim om deze direct in de warme huiskamer te zetten. Je kunt de kerstboom beter laten acclimatiseren. Eerst een paar dagen in de schuur en dan in de woonkamer.