Dinosaurussen of dinosauriërs leefden heel lang geleden: zo'n 225 miljoen jaar terug. Ze zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorven. In die tijd waren er nog geen mensen. De eerste mensen verschenen zo'n 125.000 jaar geleden.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
De Tyrannosaurus rex had een lange kindertijd van wel negentien jaar. Je zou denken dat deze grote roofdino dan ook wel een hoge leeftijd kon behalen. Maar dat valt tegen. De oudste T-rex die ooit gevonden is, was ongeveer veertig jaar.
Het Trias is een tijdperk dat ongeveer 252 tot 201 miljoen jaar geleden plaatsvond. Het is bijna niet te bevatten hoe lang geleden dat is. Als je het getal uitschrijft, staan er wel zes nullen (252.000.000 miljoen jaar geleden)! De mens loopt pas ongeveer 125.000 jaar op de aarde rond.
De dinosaurussen ontstonden zo'n 230 miljoen jaar geleden — in het Trias-tijdperk — en stierven ongeveer 66 miljoen jaar geleden — in het Krijt-tijdperk — uit. Maar hun sporen zijn er nog altijd: in oude aardlagen vinden paleontologen nog steeds fossielen van deze indrukwekkende dieren.
Een aantal reptielen, die familie zijn van de dinosauriërs, hebben de inslag wel overleefd. Een voorbeeld hiervan zijn krokodillen en schildpadden.Ook vogels stammen af van de dinosauriërs.
Oorsprong. Tijdens het Trias, 251 tot 200 miljoen jaar geleden, lag vrijwel alle continentale massa bij elkaar in het supercontinent Pangea. Uit reptielen van de groep der Archosauria — waarvan tegenwoordig alleen nog de krokodillen en de vogels over zijn — ontstonden de eerste dinosauriërs.
6. Dinosaurussen. Kippen zijn nauw verwant aan de dinosaurus; ze hebben over het algemeen weinig genetische veranderingen ondergaan ten opzichte van de dinosaurussen. Het patroon in het dna van kippen lijkt van alle vogels het meest op het dna van de vliegende dinosaurussen.
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
Verschrikkelijke hagedis. De eerste resten van een dinosauriër zijn voor zover bekend gevonden door May Ann Mantell uit Engeland. Ze deed de ontdekking in 1822 in het zuiden van Engeland. Ze vond een stuk van een dijbeen en een paar tanden.
Op een dag, 66 miljoen jaar geleden, kwam aan bijna al het leven op aarde een plotseling en apocalyptisch einde toen het tijdperk van de dinosauriërs op gewelddadige wijze werd beëindigd met de inslag van een asteroïde.
Tyrannosaurus was een reusachtige vleeseter, die tot veertien meter lang en acht ton zwaar kon worden. Hij liep op sterke, hoge achterpoten waarbij de horizontale, brede romp in evenwicht gehouden werd door een korte, zware staart. De voorpoten waren heel klein.
Tyrannosaurus rex, kortweg T. rex, is een reusachtige vleesetende theropode (een op twee poten vleesetende dinosaurus).
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar.
Het gaat om een megaraptor, een vleesetende dinosaurus. Met zijn leeftijd van 70 miljoen jaar, is het een van de laatste vleesetende dino's op aarde. Zo'n 5 miljoen jaar later stierven de dinosauriërs uit. De megaraptor lijkt op een Tyrannosaurus rex, maar hij was iets dunner.
De grootste dinosaurussen aller tijden, zoals de plantenetende Argenitosaurus met zijn lange nek, waren meer dan 30 meter lang en wogen meer dan 50 ton. Daarmee waren ze veel groter dan alle op het land wonende zoogdieren.
Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben. Zó dom zelfs, dat wetenschappers decennia hebben geloofd dat hij in zijn heupen een 'tweede brein' zou hebben gehad om zijn staart aan te sturen, omdat de hersenen in zijn kop niet groter zouden zijn geweest 'dan een walnoot'.
Toen de dinosauriërs leefden zag de aarde er heel anders uit dan nu. Al het land zat aan elkaar vast en lag in de buurt van de evenaar. Het was er vochtig en erg heet. De dinosauriërs leefden in deze tropische delen van de aarde.
Maar toch bestaan er van allerlei verschillende soorten dinosauriërs fossielen. Het aantal ontdekte dinosaurussoorten is de afgelopen jaren flink gestegen. In 1990 waren er 285 geslachten beschreven, en in 2006 lag dit aantal op 527 geslachten en circa 630 soorten. Tegenwoordig kennen we er zo'n 1200.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
Een meteoriet met een doorsnede van zo'n tien kilometer kwam in zee voor de kust van het huidige Mexico terecht in de buurt van het plaatsje Chicxulub en zorgde voor een massa-uitsterving, die het einde betekende van meer dan 75 procent van de soorten op aarde.
Ongeveer 160 miljoen jaar lang hebben er dinosaurussen op de aarde geleefd. Er waren meer dan 1100 verschillende soorten die overal leefden. 65 miljoen jaar geleden zijn ze plotseling uitgestorven. Er zijn al veel dinosaurussoorten ontdekt en nog steeds worden er nieuwe sporen en soorten gevonden.
Bruisende wereld. 66 miljoen jaar geleden leefden er honderden verschillende soorten dinosaurussen samen op aarde. Maar aan de tijd van de dino's kwam een onverwachts einde toen een meteoriet insloeg.
Na de meteorietinslag die de niet-vliegende dino's heeft uitgeroeid, zijn de zoogdieren zich beginnen ontwikkelen. Zoogdieren bestonden uiteraard al langer, maar pas na het uitsterven van de niet-vliegende dinosaurussen zijn ze echt tot bloei gekomen. Die eerste zoogdieren hadden het echter nog altijd niet gemakkelijk.
De pterosaurus is een absolute recordhouder: hij is het grootste gewervelde dier dat kon vliegen. Deze vliegende dino had een spanwijdte van zo'n 12 meter, wat meer is dan het gemiddelde sportvliegtuig.