Om te wecken zonder weckketel heb je een grote pan nodig om de weckpotten in onder te dompelen in heet water. Giet het fruit, groenten, compotes of wat je wilt in de weckpot. Plaats de rubberen weckring tussen de pot en de deksel en sluit de deksel goed.
Jampotten of potten met schroefdeksel
Glazen potten met schroefdeksel of jampotten kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker.
Hoe weet je of wecken gelukt is? Haal de weckpot uit het water en zet deze ondersteboven op een schone theedoek op het aanrecht. Laat de pot 12 uur afkoelen, zodat alles goed vacuüm kan trekken. Als er geen lucht ontsnapt tijdens deze tijd is het wecken gelukt.
U kunt weckpotten ook steriliseren in de oven.
Zet de oven altijd iets hoger dan 100 graden.
Nadelen van wecken
Naast het feit dat het wecken van groenten een kwestie van geduld is, waarschuwt men ook regelmatig voor botulisme. De botulismebacterie maakt een gifstof aan die ernstige voedselvergiftiging kan veroorzaken.
Met inmaken wordt het conserveren van voedsel in glazen potten of flessen bedoeld. Onder deze verzamelterm vallen het wecken en het inleggen. Wecken is een techniek voor conserveren van voedsel met behulp van een weckpot. Dit is de voorganger van het vacumeren.
Hoelang zijn geweckte etenswaren houdbaar? Zodra jouw groenten en/of fruit geweckt zijn, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe lang dit houdbaar is. In principe zijn fruit en groenten op deze manier tot één jaar houdbaar, mits je het op een donkere plek bewaart en het wecken goed is gelukt.
Er zijn 2 manier om voedsel te wecken namelijk in een speciale weckketel (eventueel elektrisch) of een grote kookpan. Of je kunt voedsel sneller en nog veiliger wecken in een speciale pressure canner oftewel een hoge druk inmaakketel. Een soort super versie van een normale snelkookpan.
De 100 graden is de temperatuur die u door het wecken (in de weckketel) kunt bereiken om bacteriën uit uw groenten, vlees of vis te halen. Water wordt nu eenmaal door gewoon koken niet warmer dan 100 graden.
Voor het beste resultaat vul je confituurbokaaltjes altijd zo hoog mogelijk, tot tegen de rand. Ook als je de bokalen niet omdraait, gebeurt het zo wel eens dat er confituur aan het dekseltje plakt. Maar dat is snel opgelost: was het dekseltje van de geopende bokaal af voor je de confituur terug wegzet.
Jampot op de kop of niet? Vaak wordt aangeraden de hete potten op de kop en na 5 minuten weer rechtop te zetten. Dat is een prima advies, maar niet strikt noodzakelijk. Je kunt de potten ook rechtop laten staan en rustig laten afkoelen.
Geleisuiker zorgt ervoor dat jam niet bederft. De suiker in de geleisuiker zorgt voor een bewarende werking. Heeft u alleen gewone suiker of zoetstof, dan kunt u toch jam maken maar dan kunt u de jam voor de zekerheid beter wecken op 90 graden gedurende 30 minuten.
Voor zoete conserven als jam, confituur en gelei die je maakt met (gelei)suiker, zijn glazen potten met schroefdeksels (twist-off deksels) ideaal. De glazen potten – of simpelweg jampotten – zijn gemaakt van extra sterk glas dat bestand is tegen hoge temperaturen.
Verwarm de oven voor op 120°C. Temperaturen hoger dan 130°C kunnen de glazen potten breken, dus wees voorzichtig. Haal de etiketten ook nu van de potten en verwijder eventuele lijmresten zorgvuldig. Zet de potten op bakpapier op een bakplaat; zorg ervoor dat de potten elkaar niet aanraken.
Alle lock-eat weckpotten, flessen en bokalen zijn geschikt voor wecken, inmaken, diepvries, magnetron (magnetronbestendig zonder klem) en vaatwasmachine.
Het wecken van groente is hierdoor echt af te raden omdat dit langdurige koken zeer nadelig is voor de kwaliteit en voedingswaarde. Het wecken van fruit is wel veilig omdat fruit veel voedingszuren bevat.
wortelsoep. Je kunt wel courgette, pompoen en wortel gebruiken als soepgroenten maar niet als hoofdbestanddeel of wecken als je ze in stukken snijd zonder ze fijn te mixen.
U kunt niet alleen groenten wecken!
Iedereen denkt bij wecken vaak alleen aan groenten wecken. Maar u kunt nog zoveel meer inmaken en wecken zoals: Vlees, eieren, wild, brood, cake, wecken in azijn, inleggen van groenten, chutneys, fruit en bijvoorbeeld soep of bouillon.
Het wecken van fruit is wel veilig omdat fruit veel voedingszuren bevat. De botulisme bacterie kan niet groeien in een zure omgeving. Sporen van de bacterie kunnen daardoor geen schade aanrichten in potten geweckt fruit of zelfgemaakte jam.
Bijna alle soorten fruit kun je wel wecken zoals: appels, peren, aardbeien, bramen, bessen, frambozen, druiven en perziken. Fruit kun je eenvoudig wecken. Het voedingszuur in deze producten zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om te groeien.
Soep wecken is handig als je weinig tijd hebt of gezonder wil eten, maar het heeft ook zijn voordelen voor het milieu. Zo kan je langsgaan bij een lokale groenteboer en je groenten in bulk kopen. Je neemt je eigen groentezakjes mee en je bespaart heel wat afval.
Sluit de potten direct af met een schroefdeksel en zet de potten vervolgens even ondersteboven. Laat ze daarna rechtop afkoelen.. Weckpotten sluit je af door de weckring op de glazen pot te leggen en daarbovenop het glazen deksel te plaatsen.
Laat zo weinig mogelijk ruimte over voor lucht door de potten te vullen tot ongeveer 2 cm onder de rand. Kleine vlekken op de rand moeten worden weggeveegd. Sluit de potten na het vullen onmiddellijk goed af.