Ouders van pasgeboren baby's geven vaak aan dat hun baby moeite heeft met poepen. Zolang de ontlasting zacht is en het kind geen andere verschijnselen vertoont is er meestal niets ernstigs aan de hand. Kinderen die borstvoeding krijgen kunnen best 10 dagen achter elkaar geen ontlasting hebben.
Een verstopping van de darmen komt bij veel baby's voor en gaat vaak vanzelf over. Door de buik van de baby te masseren of wat meer water toe te voegen, kun je het ongemak al verminderen. Ga in ieder geval niet zelf experimenteren met bijvoorbeeld een thermometer, olie of laxeermiddelen.
Wanneer je kind minder dan drie keer peer week ontlasting heeft, spreken we van verstopping (of obstipatie). De belangrijkste klachten bij verstopping zijn een harde, droge ontlasting en moeilijk of niet kunnen poepen. Vaak kost het veel moeite om de ontlasting kwijt te raken, en lukt het alleen door hard te persen.
Bij borstvoeding kan een kind 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is. Bij flesvoeding heeft een kind meestal 1 tot 3 keer per dag ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Om obstipatie bij baby's te verhelpen moeten de darmen weer in beweging komen. Veel ouders zijn bang voor luie darmen door laxeren, dat is gelukkig een fabel. Darmen stoppen juist met bewegen als ze vol poep zitten. Het beste laxeermiddel is macrogol, dat werkt alleen op de poep en is niet prikkelend op de darmen.
volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. groente. fruit. peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Bij baby's kan verstopping komen doordat ze van borstvoeding naar flesvoeding gaan. Bij oudere kinderen kan het komen door: te weinig vezels eten, te weinig bewegen, te weinig drinken en te druk zijn met spelen. Poeptraining kan helpen bij kinderen die al naar de wc gaan. Soms kunnen medicijnen helpen.
Baby's die kunstvoeding krijgen poepen ongeveer één tot drie keer per dag. Vooral met kunstvoeding kunnen baby's last hebben van harde keutels. Alle baby's gaan meestal minder poepen als ze vast voedsel gaan eten. Als dit verstopping geeft, overleg dan even met de Jeugdgezondheidszorg.
Baby's poepen meestal één tot acht keer per dag (al zijn er ook baby's die maar één keer per week poepen zonder dat het problemen oplevert). Als je kind ouder wordt en vaste voeding gaat eten, neemt de frequentie van het poepen vaak af.
Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt.
Is een verstopping gevaarlijk? In de meeste gevallen is een verstopping onschadelijk. Houden de symptomen langer dan twee weken aan, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.
Door een beetje olie aan een hapje toe te voegen bevat een hapje veel meer energie dan zonder olie. Bij een hapje van 100 gram kun je door een theelepeltje olie de energiewaarde verdubbelen.
Nadelen van johannesbroodpitmeel
Johannesbroodpitmeel kan goed helpen. Toch heeft het bij sommige baby's ook enkele nadelige effecten: Helpt niet bij iedere baby. Veel baby's hebben baat bij het verdikkingsmiddel.
Obstipatie bij vast voedsel
Vezels werken natuurlijk goed, dus geef je kindje dagelijks een flinke portie groenten en (wat vaker) een fruithapje. Ook is drinken blijft altijd belangrijk. Geef hem, als hij eenmaal volledig 'met de 'pot mee-eet' minstens een liter drinken per dag.
Constipatie bij uitsluitend flesvoeding
HiPP 2 BIO Combiotik® opvolgmelk bevat onder meer belangrijke voedingsvezels (GOS van lactose). Deze voedingsvezels helpen de ontlasting los te maken en dus te verzachten.
Wil de baby dus zowel genoeg voor- als achtermelk krijgen zal de toeschietreflex moeten optreden, en zal de baby de tijd moeten krijgen om zolang aan de borst te drinken totdat hij verzadigd is. De toeschietreflex zal vanzelf komen als je baby aan de borst ligt en als hij de borst goed in zijn mond heeft genomen.
Lactose komt dan namelijk onverteerd in de darm terecht, waar het gaat 'gisten' doordat bacteriën het afbreken. Bij die afbraak ontstaan gassen en zuren. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel, gerommel in de darmen, diarree en een schuimige ontlasting, die soms zelfs groenig van kleur is.
Verstopping van de darmen
In medische termen noemen we verstopping vaak obstipatie of constipatie. We spreken van constipatie als iemand minder dan drie keer per week poept. Ook spreken we van constipatie als de ontlasting hard, klein is of het pijnlijk is om te poepen.
Obstipatie gaat vaak vanzelf over, maar er is wel het een en ander wat je kunt doen om je baby te helpen: Laat je baby rustig drinken en zorg dat hij na elke voeding een boertje laat om lucht in de darmen te voorkomen. Babymassage: je kunt het buikje van je baby voorzichtig masseren tegen de klachten.
Ja, kraanwater is betrouwbaar voor jong en oud. Het Nederlandse kraanwater voldoet aan zeer strenge kwaliteitseisen. Bij die eisen zijn kwetsbare groepen zoals bijvoorbeeld baby's en ouderen als uitgangspunt genomen. Kinderen kunnen dus kraanwater drinken en babyvoeding kan ermee bereid worden.
Het natuurlijke mineraalwater van evian is uitermate geschikt voor het ontwikkelende organisme van baby's, omdat het een laag mineraalgehalte heeft (345 mg/liter) en voldoet aan alle 43 strenge criteria voor kwaliteit en zuiverheid opgelegd door ANSES. Al meer dan 50 jaar ondersteunt evian baby's en hun ouders.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.