Bijna de helft van de Nepalezen wonen in de Terai, het vlakke laagland in het zuiden. En de rest woont verspreid door het land in afgelegen dorpen in de heuvels en in de bergen in het noorden. Een kleine 15% Nepalese bevolking woont in de steden.
Nepal is het geboorteland van Boeddha en kent een zeer rijke cultuur. 80 % van de bevolking leeft van de landbouw. Ongeveer 35 % leeft onder de armoedegrens. Nepal kent talrijke bevolkingsgroepen met vele authentieke talen en tradities.
Nepal ligt in Azië, grenzend aan India en China (Tibet), met als hoofdstad Kathmandu. Nepal staat bekend om zijn bijzondere cultuur met zijn mix van Boeddhisme en Hindoeïsme. De bevolking is verdraagzaam, vriendelijk en behulpzaam. Je ziet er vele oude dorpjes, paleizen, tempels en pelgrimsplaatsen.
Nepal is een Hindoeïstisch koninkrijk, dus het belangrijkste geloof is het Hindoeïsme. Ondanks dat kent Nepal een bijzondere samenvloeiing met het Boeddhisme.
Eten in Nepal: Het nationale gerecht van Nepal is dal bhat tarkari. Het bestaat uit rijst met linzensoep en groente, meestal in een curry. Bij bijzondere gelegenheden wordt vlees van kip, geit of buffel toegevoegd.
De Nepalese keuken is vrij beperkt; de basis van iedere maaltijd wordt gevormd door rijst, linzensoep en gekruide groenten. Veel Nepalezen eten vegetarisch. Als vervanger van rundvlees (de koe is heilig) wordt er buffelvlees gegeten. De lokale bevolking eet zonder bestek.
Drinken. De nationale drank in Nepal is chai; thee gevuld met melk en veel suiker. Ook de yoghurtdrank lassi wordt graag gedronken. De alcoholische drank Tonghba is vooral populair in de bergen in Oost-Nepal, maar er is ook bier te verkrijgen van bijvoorbeeld het merk Everest (heel toepasselijk).
De grondwet bepaalt dat Nepal een hindoekoninkrijk is, maar het hindoeïsme is niet ingesteld als staatsgodsdienst. Ook het boeddhisme is er belangrijk: 9% van de bevolking hangt deze religie aan. Hiernaast hangt 4,4% van de bevolking de islam aan, 3,1% is aanhanger van het inheemse kirant-geloof en 1,4% is christen.
Nepalees - ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek)
Nepal is een ontwikkelingsland: meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Ongeveer 40% van de Nepalesen is werkzaam in de landbouw, 37% in de dienstensector en 22% in de industrie. Overstromingen én droogte zorgen er voor dat oogsten vaak mislukken.
In Nepal leven ook veel zoogdieren, ondermeer olifanten, luipaarden, neushoorns, tijgers, apen, herten. Op grotere hoogten wordt ook de fauna meer en meer alpien, met onder andere wilde schapen, geiten en beren. Reptielen en insekten zijn ook aanwezig in Nepal, zoals krokodillen, slangen, vlinders, muggen en bijen.
Nepal is natuurlijk geen goedkope bestemming om naartoe te vliegen, het loont dus echt goed de deals in de gaten te houden. Als je vliegt naar Nepal land je op de hoofdstad Kathmandu. De vluchtduur bedraagt gemiddeld een kleine 12 uur dus zorg ervoor dat je iets hebt om je te vermaken in het vliegtuig!
IPA: (Noord-Nederland): /ˈnepɑɫ/, /ˈneɪ̯pɑɫ/ (Vlaanderen, Brabant): /ˈneːpɑl/ (Limburg): /ˈneːpɑl/
Bevolking, cultuur en religie
Nepal telt ongeveer 28 miljoen inwoners, waarvan het grootste deel Hindoe is. Ongeveer 13% van de bevolking woont in de steden, waarvan zo'n 4 miljoen mensen in en rond de hoofdstad Kathmandu. In de hogergelegen gebieden is het een stuk minder dichtbevolkt.
Met een oppervlakte van 147.000 km² en een bevolking van bijna 30 miljoen mensen heeft Nepal een bevolkingsdichtheid van 143 inwoners per km² (Nederland: 450 per km²).
In 2022 telt de bevolking van Nepal 30.226.000 inwoners. In 1960 woonden er in Nepal nog 10.105.060 personen.
De kleurcode van het reisadvies voor Nepal is geel. U kunt reizen naar Nepal. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Nepal is het armste land van Zuid-Azië, met een gemiddeld inkomen van minder dan een dollar per persoon per dag. Volgens het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) is de armoede in Nepal de laatste drie decennia toegenomen, vooral in de rurale gebieden.
Inleiding. Nepal ligt in het werelddeel Azie, en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Nepal is 4 keer groter dan Nederland.
Nepal vlag: symbolisatie
De Nepal vlag bestaat uit de kleuren blauw, rood en wit. De blauwe grens eromheen duidt vrede aan en de karmozijnrode kleur aan de binnenkant is de nationale kleur van Nepal. Als laatst heb je de twee koninklijke symbolen die in het wit staan afgebeeld.
Hindoes zelf noemen hun geloof sanatana dharma wat 'eeuwige leer' betekent. Hindoes geloven dat je reïncarneert na je dood. Hoe fijn je volgende leven is, wordt bepaald door hoe je je in je huidige leven gedraagt, karma. De religie heeft vele goden, maar eigenlijk geloven hindoes maar in één god.
Een momo is een Nepalees, Tibetaans deegtasje uit de Aziatische keuken dat lijkt op een Mongoolse buuz, Chinese jiaozi of Duitse knoedel. Momo's worden gemaakt in Tibet, Nepal, Bhutan, Sikkim, Manipur, Nagaland, Meghalaya, Himachal Pradesh, en West-Bengalen.
Eten en drinken in Kathmandu
Een erg belangrijk gerecht in de Nepalese keuken is Dhal bhat. Dit is een gerecht van witte rijst, linzensoep en groenten met curry. In Nepal wordt dit twee keer per dag gegeten, namelijk als lunch en als diner. Ze ontbijten dan vaak Chiya, thee met melk en kruiden met erg veel suiker.
De overweldigend mooie Himalaya, de mix van culturen, de hartelijke locals, de avontuurlijke activiteiten: de lijst is eindeloos. Heb je toch nog wat overredingskracht nodig? Dan zijn dit vijf redenen waarom je echt naar Nepal toe moet.