In (of van) de geest: mentaal opgewassen zijn tegen iemand of iets. "Mentaal" verwijst naar de geest of de psychologische en emotionele toestand van een persoon. Het kan verwijzen naar de geestelijke gezondheid of mentale processen zoals denken, redeneren, waarnemen en geheugen.
verstandelijk. als synoniem van een ander trefwoord: geestelijk (bn) : bovenzinnelijk, immaterieel, intellectueel, mentaal, onstoffelijk, onzienlijk, psychisch, spiritueel, verstandelijk.
Interne toestanden zoals intenties, overtuigingen, gevoelens, meningen, gedachten, kennis en verlangens.
[medisch] verband houdend met het brein.
Angststoornissen komen in Nederland het meest voor. Tijdens het onderzoek vertelden 1.924.600 volwassenen dat ze in het jaar ervoor last hadden van een angststoornis. Iemand met een angststoornis maakt zich veel zorgen en heeft last van heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is.
Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid. Bij psychische stoornissen is op basis van de aard en ernst van de psychische klachten een diagnose gesteld.
Wat is Mentale Kracht? Mentale kracht is een van de belangrijkste factoren in de ontwikkeling van mensen en organisaties. Het gaat over hoe effectief mensen omgaan met veranderingen, uitdagingen, stress en tegenslag. Los van de omstandigheden waarin ze zich bevinden.
Mensen die mentaal gezond zijn, voelen zich niet alleen beter, maar voelen zich ook vaker verbonden met elkaar, zorgen over het algemeen goed voor hun kinderen, en zijn productief en van betekenis voor hun directe omgeving en de maatschappij.
Mentale gezondheid is de manier waarop je je verhoudt tot jezelf en tot anderen en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven. Tegelijkertijd gaat het ook over hoe jij en anderen in de samenleving dit ervaren. Het RIVM doet hier onderzoek naar, vaak samen met collega-organisaties, en biedt kennis.
Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs. Reacties en emoties. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.
Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.
Een extra boost testosteron (door krachttraining; ik heb het niet over supplementen) is goed voor je gemoedstoestand, focus en stressbestendigheid. Regelmatig hardlopen, fietsen en/ of zwemmen doet wonderen voor je mentale kracht. De stress krijgt door lichaamsbeweging de ruimte om te ontladen.
Mentaal welbevinden, een onderdeel van een gezond leven
- Goed in je vel zitten is belangrijk voor iedereen. Wie zich mentaal goed voelt, ontplooit beter zijn talenten, gaat beter om met stress en belangrijke levensgebeurtenissen, werkt productief en vruchtbaar, en draagt meer bij tot de gemeenschap.
Denk positief en visualiseer negatief
En een positiever en optimistischer gevoel stimuleert jouw mentale energie. Focus daarom op het positieve in elke situatie. Profiteer van de mogelijkheden die zich aandienen.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Bij mentale ongezondheid kan iemand last hebben van klachten zoals stress, angst of eenzaamheid. Het kunnen echter ook psychosomatische klachten zijn, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of buikpijn.
Er zijn een aantal dingen die u hiervoor kunt doen. Ook gezond en gevarieerd eten, sporten en voldoende slaap zijn van belang voor onze mentale gezondheid. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat u uw brein prikkelt. Dit kunt u doen door regelmatig iets nieuws te doen of iets nieuws te leren.
Een psychiater bekijkt jouw ziekte, de verslaving, door een medische bril. Zo stelt deze mentale stoornissen vast zoals een angststoornis, depressie of een bipolaire stoornis. Hiervoor mag deze arts medicijnen voorschrijven. Een psycholoog kijkt vooral tijdens jullie gesprekken naar je lichaamstaal, gedrag en emoties.
Met psychische problemen kunt u online hulp zoeken.U kunt ook terecht bij uw huisarts of bedrijfsarts als u er zelf niet uit komt. De huisarts of bedrijfsarts helpt u zelf of verwijst u door naar hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).