Begin met korte momenten. Om het oefenen langzaam op te bouwen is het nog helemaal niet nodig om echt weg van huis te gaan. Ook tijdens jouw toiletbezoeken, het douchen, en het opvouwen of strijken van de was is jouw puppy alleen. Dit zijn meteen goede momenten om mee te beginnen je puppy te leren alleen te zijn.
Puppy leren om alleen te zijn? Wanneer de pup zo'n 11 weken oud is, is het een goed moment om de hond te laten wennen aan alleen zijn. Vanaf deze periode bouw je de periode van alleen zijn langzaam op. Tijdens het aanleren van deze vaardigheid, kan je het beste de bench gebruiken.
Als u de hond rustig een tijdje alleen kunt laten terwijl u elders in huis bent zonder dat hij zich daar druk om maakt, kunt u beginnen met oefeningen waarbij u ook echt het huis verlaat. Bouw ook dit voorzichtig op: eerst doet u alleen de voordeur open en weer dicht, later stapt u heel even naar buiten.
Mits de pup de bench op een positieve manier is aangeleerd kan hij zich met gemak 30 minuten alleen redden in de bench. Zodra de pup ouder is (ongeveer 21 tot 25 weken), en de zindelijkheidstraining gaat goed, kun je de tijd steeds verder uitbouwen.
Als je je pup minder dan 4 uur alleen gaat laten is een bench met een puppyren de beste oplossing. Hierdoor kan je pup een beetje bewegen maar toch niet het huis of zichzelf in gevaar brengen. Houdt in gedachte dat sommige puppies van 6 maanden erg hoog kunnen springen en daardoor uit de puppyren kunnen ontsnappen.
Als de hond blaft, jankt, piept of gilt mag je de bench nooit opendoen, anders leert de hond dat dit gedrag succes oplevert en zal hij dit blijven inzetten om bevrijd te kunnen worden.
Sommige mensen vragen mij wel eens: “Hoe lang moet je een pup laten janken in de bench?” Daar is heel eenvoudig antwoord op te geven: het beste kan je een puppy niet laten janken in een bench. Het is als eerst belangrijk om te kijken of jij je pup wel in een bench wil laten slapen.
Vaak piept een hond namelijk niet omdat het beestje z'n dag niet heeft of z'n zin niet krijgt, maar omdat er echt iets aan de hand is. Een piepende hond kan over het algemeen drie onderliggende oorzaken hebben: een hond heeft pijn, het beestje is eenzaam of jouw hond ervaart stress.
Als een hond jankt of piept, denken we vaak dat er iets mis is, maar in dit geval is het juist heel positief en grappig. Als je hond zonder duidelijke reden begint te janken, hij geeft verder geen signalen dat hij een plasje moet of vrolijk is, kan dit wijzen op pijn en andere lichamelijke problemen.
Honden kunnen gemiddeld maximaal 6 uur alleen zijn. Maar dit geldt voor honden die gewend zijn én die geen verlatingsangst hebben. Sommige honden gaan na 2 minuten al piepen van ellende, andere honden kunnen gerust een paar uur alleen gelaten worden zonder dat ze het huis op stelten zetten.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Soms lukt het binnen een week om je pup zindelijk te krijgen, soms duurt het wat langer. Dit is afhankelijk van hoe snel je hond leert. Mocht het na een paar maanden nog niet gelukt zijn, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut.
8-10 weken: 1 uur of minder. Puppy's kunnen, wanneer ze zo jong zijn, maximaal 1 uur hun plas ophouden. En zelfs dan is het veel van ze gevraagd! Je kunt op deze leeftijd al beginnen met benchtraining, maar als je jouw jonge puppy zo lang in zijn bench laat, zal hij zich aanleren om hier in te plassen.
Slapen van de pup
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Voor en na het slapen gaan
Vlak voordat je naar bed gaat, laat je jouw puppy nog even uit. Geef hem na zes of zeven uur 's avonds geen eten meer en laat hem daarna ook niet al te veel meer drinken. Dit zorgt ervoor dat je jouw puppy 's nachts minder of zelf niet moet laten plassen of poepen.
Hoe doe ik dit 's nachts? Wanneer je pup moe is 's avonds voordat je gaat slapen kan je hem rustig in de bench leggen met het deurtje dicht. Zet de bench de eerste dagen naast je bed of ga er zelf naast liggen in de woonkamer. De eerste nachten zal je pup onrustig zijn en behoefte hebben aan geruststelling.
HOE LANG MOET JE EEN PUP BIJ JE LATEN SLAPEN? Hoe lang je een pup bij je laat slapen is afhankelijk van de pup en zijn gedrag, maar meestal is een paar nachten voldoende. Belangrijk is dat je pup rustiger is en doorslaapt. Dit zal per nacht steeds beter gaan.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
De puppy zal 5 tot 10 minuten nadat hij heeft gedronken moeten plassen. Zeker in het begin kan het gebeuren dat de hond kort voor het eten, maar ook kort na het eten, moet poepen.
Het is normaal dat een puppy in begin 5-6 keer per dag zijn ontlasting doet. Sommige pups poepen zelfs vaker. Het goede nieuws is dat dit minder wordt naarmate de hond ouder wordt. Hoewel een puppy van 2 weken bij elke voeding poept, zal dat na 12 weken nog maar 4 keer per dag zijn.
Als puppy's janken wanneer ze in hun bench zitten komt dit meestal omdat ze nog teveel energie hebben om te gaan slepen of omdat ze zich niet op hun gemak voelen in hun bench. Onthoud dat een bench niet bedoeld is om uw hond lange tijd in op te sluiten.
Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.
Probeer er voor te zorgen dat het niet druk met visite is, maar dat je pup in een rustig huis de boel eerst eens kan verkennen. Als er meteen veel drukte om hem heen is dan kan de pup niet alle informatie die binnenkomt verwerken en zal het hem te veel worden.