Turkse oorsprong. In het gebruik van de naam Suikerfeest zit die verwijzing naar zoet, naar de koekjes en snoepjes waarmee het einde van de ramadan wordt gevierd. Ook in Turkije wordt het eind van de vastenmaand nog wel zo genoemd, 'Seker (suiker) Bayrami'.
De term Suikerfeest is in zowel België als Nederland de meest gehanteerde benaming voor het feest aan het einde van de ramadanperiode. Deze is afkomstig uit de Turkse gemeenschap, waar vaak de benaming Şeker Bayramı gebruikt werd, ter duiding van de zoete spijzen die aan het einde van de vasten genuttigd werden.
Moslims gebruiken de Arabische term Ied ul-Fitr, letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Uiteraard dekt deze benaming de lading uitstekend. Ied ul-Fitr zijn twee Arabische woorden, maar internationaal geaccepteerd en gebruikt.
Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. In veel families kopen ze voor het Suikerfeest ook nieuwe kleding om er op hun best uit te zien. Wil je een moslim feliciteren met het afronden van deze bijzondere maand, zeg dan: eid mubarak!
Het feest heet Eid al Fitr, letterlijk het “kleine feest”. Moslims wensen elkaar dan een gezegend of gelukkig feest: Eid moebarak.
Gelukkig Suikerfeest. Ramazan Bayramı'nız mübarek olsun.
Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de traditionele Ramadan (Vastenmaand) afgesloten. Op de laatste dag van de vastenmaand Ramadan gaat vrijwel iedere moslim op de wereld naar een moskee voor het uitspreken van het feestgebed.
Indonesië bijvoorbeeld, en Egypte, Algerije, Pakistan, Afghanistan, en veel landen in Afrika. De islam is de op een na grootste godsdienst in de wereld. In al die landen wordt het Suikerfeest uitgebreid gevierd. Met muziek en optochten.
Het Offerfeest of het Grote Feest (Arabisch: عيد الأضحى, Id al-Adha) is het tweede eid-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren voor God.
Eid Mubarak is een traditionele islamitische felicitatie. Eid slaat op de festiviteiten zelf en Mubarak betekent gezegend, men wenst elkaar dus een Gezegend Feest. Deze felicitatie wordt bij alle feesten gehandhaafd, zoals bij Eid-al-Fitr (Suikerfeest) en Eid-al-Adha (Offerfeest). Dus wens elkaar vandaag Eid Mubarak.
De groet betekent dus iets als Gezegend Feest. Wanneer iemand je Eid Moebarak wenst, is het beleefd om te antwoorden met Khair Moebarak.
Eid Mubarak
Je feliciteert elkaar met het goed afsluiten van de Ramadan. Dat doe je met een stevige omhelzing en de wens 'Eid Mubarak': 'Gezegend feest'. Mensen sturen ook kaarten en mailtjes met deze wens.
Er wonen bijna een miljoen moslims in Nederland. Ze vormen nu 5,1% van de bevolking in Nederland. Hoewel hun aantal relatief klein is in vergelijking met de bevolking, is de islam de tweede religie na het christendom in dit land.
De vastenmaand is volgens de islamitische traditie ingesteld door Mohammed, verbonden met de Laylat al Qadr, de 'Waardevolle Nacht'. Dit is de nacht waarin Mohammed de eerste Soera van de Koran kreeg van de engel Djibril. Als teken van dankbaarheid werd het gebod van de ramadan ingesteld.
Ramadan Moebarak, een gezegende Ramadan wensen.
De eerste dag van de saum (vasten), in alle vroegte, wensen de moslims elkaar geluk met het beleven van de vasten. Dan wensen ze elkaar: Ramadan moebarak”: een gezegende of gelukkige ramadan.
Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest, in het Arabisch Eid-al-Fitr. Een feest dat vooral draait rond samenzijn met vrienden en familie, en dat wordt gevierd met samenzijn en lekker eten. Het feest duurt officieel drie dagen.
Het is niet fout of beledigend om je collega een 'fijne ramadan' te wensen, maar moslims gebruiken zelf de Arabische groet 'ramadan mubarak'. Je kan ook 'ramadan kareem' zeggen. Dat betekent 'een gezegende ramadan gewenst', net als 'ramadan mubarak'.
Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak ('een gezegend feest').
Arabische naam van het Suikerfeest: Eid-al-Fitr
Saamhorigheid staat centraal. Het is feest en dat moet gevierd worden. Familieleden en buren zoeken elkaar op en ook vrienden worden met een bezoekje vereerd. In gezamenlijke kring wordt het einde van het vasten gevierd door uitgebreid te eten en te drinken.
Wens ze komend weekend 'Eid Mubarak', ofwel 'vrolijk Suikerfeest'.
Betekenis ramadan mubarak en ramadam kareem
Je kunt 'ramadan mubarak' zeggen, wat dus in principe 'een fijne ramadan' betekent. Ook 'ramadan kareem' wordt veel gebruikt: dit betekent 'een gezegende ramadan gewenst'. Dit is in ieder geval hoe wij elkaar een fijne ramadan wensen.
Moslims vieren vandaag dat de ramadan voorbij is, een maand die als heilig geldt en waarin wordt gevast van zonsopgang tot zonsondergang. De gangbare term voor het feest is het Arabische Eid al-Fitr. Dit betekent letterlijk 'het feest van het verbreken van het vasten'.