Tijdens deze ceremonie komen alle vrouwen die jou dierbaar zijn samen om jou als vrouw te ondersteunen in je reis naar de geboorte en transitie naar het moederschap. Je bepaalt zelf welke vrouwen jou kracht, liefde en geborgenheid mogen geven: bv. vriendinnen, familieleden, collega's of zorgverleners.
Wat is een Blessing Way ceremonie? De Blessing Way vindt zijn oorsprong in een oud-Indiaanse Navajo traditie. Dit is een pre-geboorte ceremonie waarbij de overgang van het vrouw zijn naar het moederschap wordt gevierd, en de geboorte van de baby en de bevalling wordt gezegend door alle aanwezigen.
Wanneer je opnieuw zwanger raakt nadat je een baby hebt verloren, dan wordt het kind een 'regenboogbaby' genoemd. De regenboog ontstaat op de scheidingslijn tussen regenvlagen en zonneschijn en symboliseert zo perfect de plek van deze zwangerschap en dit kind.
Het is een dag waar de 'mom to be' nog even lekker verwend en in het zonnetje gezet wordt door haar naasten. Veelal wordt het georganiseerd door familie en/of vriendinnen. Meestal zijn er deze dag alleen vrouwen aanwezig, al komt steeds vaker voor dat de partner er ook bij aanwezig is.
Een gemiddelde babyshower kost meestal rond de 100 euro. Dit is inclusief versiering, zelf aangeschafte hapjes en eventueel wat spelletjes. Als er een babyshower wordt georganiseerd is het helemaal niet raar om de kosten te delen onder de genodigden.
Wie betaalt de babyshower? Het is gebruikelijk om de kosten van een babyshower te verdelen onder de gasten. In sommige gevallen biedt de moeder/schoonmoeder of partner aan om de kosten op zich te nemen. Uiteraard is het niet de bedoeling dat de mommy to be zelf opdraait voor de kosten van de babyshower!
Babyshower voor mannen. Het vieren dat een man vader wordt (dadchelor party) komt uit Amerika. In Nederland maakt de babyshower voor mannen de laatste jaren een flinke opmars.
Wanneer mensen spreken over een vlinderkindje of een sterrenkindje, verwijzen zij naar het overlijden van een kindje op jonge leeftijd. Dit kan betekenen dat een baby in de buik is overleden, tijdens of vlak na de geboorte of na de geboorte op zeer jonge leeftijd.
Doodgeboorte. Doodgeboorte is de geboorte van een kind dat is overleden tijdens de zwangerschap (intrauteriene vruchtdood) of kort na de geboorte is overleden.
Wanneer na verloop van tijd een nieuw kindje wordt geboren na het verlies van een eerdere baby, wordt dit een “regenboogbaby” genoemd.
Klassieke wensen.
Geniet van jullie klein wonder. Gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon/dochter. Gefeliciteerd met jullie kleintje. Heel veel geluk gewenst met de geboorte van jullie lief kleintje.
Een baby geeft ook signalen met de handen. Voorbeelden hiervan zijn: De duim in een gespannen vuist betekent dat de baby gespannen of boos is, pijn heeft of zich wil afsluiten voor nog meer indrukken; Een losse of ontspannen hand betekent dat uw baby zich rustig en ontspannen voelt.
Baby's zijn al in staat om sociaal te redeneren, ontdekte Spelke. En daarnaast weten ze ook nog eens precies tot welke sociale groep ze behoren. Dat zou je niet zeggen als je in die onschuldige oogjes kijkt, maar die kleintjes weten en snappen meer dan wij denken.
Kleuren herkennen
Pasgeboren baby's kunnen nog niet echt kleuren onderscheiden. Ze zien wel verschil tussen een donkere en een lichte kleur. Pas na ongeveer vier weken gaat je baby kleuren zien; rood het eerst. Dat blijft voor veel baby's lang een favoriete kleur, waarop ze het meest reageren.
Dertig minuten na hun geboorte kunnen baby's al gezichtspatronen zien. Vanaf 6 weken herkennen ze het gezicht van hun moeder door te kijken naar de verhouding tussen haar ogen, neus en mond. Vanaf 2 maanden kijken baby's het liefst naar gezichten.
Baby herkent gezichten
Voor het herkennen van gezichten gebruik je je rechterhersenhelft. Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, maakt zijn rechterhersenhelft het mogelijk om de gezichten te herkennen van zijn directe verzorgers: papa en mama. Je kindje slaat in zijn geheugen op hoe jij eruitziet.
Baby's kunnen vanaf 4 maanden een lievelingskleur hebben
Favoriet waren: violet, rood, oranje en blauw, minst favoriet was bruin. Dr Nicola Pitchford en haar collega Prof Kathy Mullen uit Canada keken ook naar de voorkeuren van jonge kinderen voor bepaalde kleuren.
Baby's geven al veel aan met hun ogen:
Volle blik, de ogen zijn wijd open: je baby wil contact. Gesloten ogen: je baby wil geen contact meer. Een knipoog: je baby herkent je. Neerslaan van de ogen: je baby wil de activiteit beëindigen en is moe.
In de eerste weken na de geboorte gebruiken baby's hun reuk- en gehoorzin om hun meest nabije personen te herkennen. Omdat het gezichtsvermogen van je baby zich nog moet ontwikkelen, kan het iets langer duren voor ze je gezicht herkent.
Een makkelijke baby heeft soms extra aandacht en contact nodig. Een baby die snel van slag is en moeilijk went aan nieuwe situaties heeft regelmaat nodig. Je baby weet dan beter wat er komt en kan zich voorbereiden. Een afwachtend kind moet zich niet overvallen voelen.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.
Het fladderen is niet het probleem, het is een signaal van iets.'' Het wapperen is vrij normaal, maar dan wel bij kinderen in de eerste twee levensjaren. Van der Gaag: ,,Een baby die z'n moeder aan ziet komen, kan van puur enthousiasme gaan fladderen. Kinderen kunnen het bij zeer heftige emoties langer doen.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Leren hoe de wereld in elkaar zit
Zijn herkenning en geheugen ontwikkelen zich in deze fase ook heel snel. Als je baby rond de 4 maanden oud is, kan hij jou herkennen in een volle kamer. Het duurt nu niet lang meer voordat hij andere bekende gezichten herkent. Of het nu opa of oma is, of zijn broer!