Urennorm basisonderwijs Over 8 schooljaren is dit minimaal 7.520 uur. De overgebleven 240 uur mogen scholen zelf verdelen over de onderbouw en de bovenbouw. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal uren onderwijs per dag.
Een kind op de basisschool moet het volgende aantal uren onderwijs krijgen: de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur; de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
Urennorm per opleiding
De urennormen in het voortgezet onderwijs gelden niet per leerjaar en per leerling, maar per opleiding. Elke leerling moet een programma kunnen volgen van: 3700 uur voor het vmbo;4700 uur voor de havo of.
In de meeste scholen heb je tussen de 32 en 36 uur les per week. De school kan zelf het aantal lesuren bepalen. Deze lesuren moeten wel gelijkmatig gespreid worden over de vijf lesdagen. De ene dag heel veel lessen en een andere dag bijna geen, mag dus niet.
Vanaf het schooljaar 2020-2021 verlaagt de leerplichtige leeftijd van 6 naar 5 jaar. Vanaf dan zijn ook 5-jarige kinderen leerplichtig. Zij moeten minstens 290 halve dagen naar school.
Lichamelijke opvoeding 1 (LO1) is voor alle leerlingen van alle leerwegen (vmbo-bb/kb/gl/tl) een verplicht vak in het gemeenschappelijk deel van het programma.
Er bestaat echter geen wettelijke maximum voor het aantal tussenuren. Jouw school mag zelf bepalen hoe het rooster in elkaar zit. Let er wel op dat de medezeggenschapsraad (MR) van jouw school adviesrecht heeft over het vaststellen van het rooster.
Normuren: Dit zijn het aantal uren per week wat door de werkgever gezien wordt als een full-time werkweek, bijvoorbeeld 40 of 38 uur. Uren per week: Het aantal uren wat de werknemer per week werkt.
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft.
Traditionele schooltijden
De meeste basisscholen passen het traditionele schooltijdenmodel toe: de schooldag start tussen 8:30 en 8:45 uur en eindigt tussen 14:30 en 15:30 uur. Kinderen eten tussen de middag thuis of blijven over op school. Het overblijven is vrijwillig.
In de Arbeidstijdenwet voor het basisonderwijs staat dat je recht hebt op een half uur pauze bij werkdagen van langer dan 5,5 uur. Deze pauze mag eventueel worden opgesplitst in twee keer een kwartier. In je pauze hoef je geen toezicht te houden op leerlingen. Je hebt echt een moment vrije tijd.
Als het verzuim lang duurt, moet de school dit melden bij de leerplichtambtenaar of de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Langdurig verzuim betekent dat een leerling meer dan zestien uur verzuimt binnen vier opeenvolgende lesweken, zonder geldige reden. Basisscholen melden verzuim bij de leerplichtambtenaar.
' Volgens het Britse onderzoek moeten scholen nog later dan 10 uur 's ochtends beginnen willen ze de gezondheidsvoordelen realiseren. Uit eerder onderzoek van Kelley bleek dat tegen de leeftijd van achttien jaar de studieresultaten optimaal zijn wanneer lessen pas om 11 uur of rond het middaguur beginnen.
Laat school om 10 uur beginnen en u krijgt gezondere tieners met betere resultaten. Laat de schoolbel pas om tien uur rinkelen en u krijgt niet alleen mentaal en fysiek gezondere scholieren. Ook hun resultaten zullen er op vooruitgaan, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Totaal gemiddelde per week is 45,2 uur, bij een fulltime-aanstelling (norm werkweek is 42,5 uur) (Algemene Onderwijsbond, 2017).
Als je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minstens een half uur pauze, eventueel gesplitst in twee keer een kwartier. Omdat het niet meer expliciet in de cao staat, denken schoolbesturen dat ze het dan ook maar kunnen schrappen.
Leraren hebben wat bekend staat als een normjaartaak, die over een geheel jaar bestaat uit 1659 uur, wat zich vertaalt naar 40 uur per week.
Nee, je moet niet verplicht naar school gaan. Tot 18 jaar ben je wel verplicht om te leren. Dat heet 'leerplicht'. Ja ook van thuis les krijgen of vanop afstand.
Verplichte vakken
rekenen en wiskunde; oriëntatie op jezelf en de wereld: zoals aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, verkeersles en staatsinrichting; kunstzinnige oriëntatie: bijvoorbeeld muziek, tekenen en handvaardigheid; 2 lesuren bewegingsonderwijs: bijvoorbeeld gymlessen.
Leg uit waarom uw kind zo lang vrij moet zijn. De directeur beslist of uw kind vrij krijgt. Meer dan 10 dagen vrij zijn? Dan moet de leerplichtambtenaar toestemming geven.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet.
Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.