De zorgkosten in Nederland vallen in totaal wel hoger uit, blijkt uit cijfers van The World Bank. In Nederland wordt per jaar ongeveer 4.268 euro per persoon aan zorgkosten besteedt, in België is dit bedrag 3.734 euro. De zorgkosten per persoon vallen in België ongeveer 15 procent lager uit dan die in Nederland.
Toch zijn de zorgkosten in België niet veel lager, dan in Nederland. Het betalen van deze kosten moet ergens vandaan komen.In België wordt dus daarom een deel van de zorgkosten betaald via belastingen. Indirect betaalt een belg dus niet veel minder aan zorgkosten, maar heeft dit minder door dan de Nederlander.
Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. Dat wordt gesteld in het rapport van The Commonwealth Fund: 'Mirror, Mirror 2021: Reflecting Poorly' waarin de gezondheidszorg in de Verenigde Staten wordt vergeleken met andere hoge-inkomenslanden.
Een van de redenen waarom Nederlanders voor een Belgisch ziekenhuis kiezen, is de persoonlijke aanpak. Uit gesprekken van het NRC Handelsblad met Nederlandse patiënten en Belgische ziekenhuizen blijkt dat dat Nederlanders de Belgische zorg simpelweg beter vinden. “Sneller en persoonlijker”, klinkt het.
België heeft een verplichte ziekteverzekering die in principe de hele bevolking dekt: werknemers, zelfstandigen, ambtenaren, werklozen, gepensioneerden, mensen die een verhoogde tegemoetkoming ontvangen, gehandicapten, studenten, buitenlanders en alle personen die zij ten laste hebben.
Artsen in België hebben – ten opzichte van hun Nederlandse collega's – meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Omdat in België de zorgverzekeraar minder druk op de zorgverlener legt, wordt er minder op kosten geconcentreerd. Het resultaat is opmerkelijk: nauwelijks tot geen wachtlijsten en hogere patiënttevredenheid.
In België is de verplichte ziekteverzekering (via het ziekenfonds/mutualiteit) een onderdeel van de sociale zekerheid. De ziekteverzekering komt tegemoet in de medische kosten, bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of een specialist.
Het Karolinska Institutet (Zweden), Mayo Clinic en Johns Hopkins Hospital (VS), Sheba Medical Center (Israël) en Charité (Duitsland) behoren tot de topziekenhuizen op internationale ranglijsten.
JA.U mag naar een ander EU-land gaan voor een medische behandeling en onder bepaalde voorwaarden worden uw kosten rechtstreeks vergoed of worden de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar.
Van de 103 Belgische ziekenhuizen is 28% openbaar op 01/01/2019, dat wil zeggen dat ze worden beheerd door een overheidsinstantie (gemeente, intercommunale, provincie, gewest, enz.), en is 72% privé en georganiseerd als vzw.
Nederlandse ziekenhuizen werken beduidend efficiënter dan Duitse. De ligduur van patiënten is in Nederland een vijfde lager en artsen zien tot tien keer meer patiënten. Dat concludeert onderzoeker Paul Arakelian van adviesbureau P5COM op basis van een vergelijkende studie.
De Nederlandse gezondheidszorg is één van de beste ter wereld. Iedereen betaalt eraan mee, via belastingen en de verplichte basisverzekering.
Karolinska Universitetssjukhuset (Zweden) is het best beoordeelde ziekenhuis in Europa (5). Verder staan er nog twee Oostenrijkse ziekenhuizen in de top 100: Innsbruck University Hospitals (58) en Graz University Hospital (79).
Over het algemeen is wonen in België iets goedkoper dan in Nederland. Vooral de huurprijzen liggen er een stuk lager, of je nou binnen of buiten het centrum woont. In restaurants en supermarkten zijn de prijzen vergelijkbaar met hier.
De belangrijkste verklaring voor de toenemende kosten is technologische vooruitgang: dankzij nieuwe medicijnen en technieken zijn ziektes steeds eerder op te sporen en steeds vaker te genezen. Die nieuwe medicijnen en technieken zijn vaak duur. Bovendien zijn ziektes waar je vroeger aan doodging nu te genezen.
De Vlaamse sociale bescherming is er dankzij jouw solidaire zorgpremie. Net als ruim 4,7 miljoen inwoners van Vlaanderen betaal je elk jaar een zorgpremie. In 2024 bedraagt die 62 euro (of 31 euro voor mensen met een laag inkomen). Je betaalt die zorgpremie elk jaar aan je zorgkas.
Door het Schengenverdrag is er van Nederland naar België sprake van vrij verkeer van personen en goederen. Dit betekent dat je je als Nederlander hier vrij kunt vestigen. Je hebt dezelfde rechten als Belgische werknemers en kunt, uitzonderingen daargelaten, niet uitgesloten worden voor diverse functies.
In België is het afsluiten van een ziekte- en invaliditeitsverzekering voor iedereen verplicht. Als u legaal in België verblijft, kunt u zich meestal zonder problemen aansluiten bij een ziekenfonds naar keuze.
Als je zelf geen ziekenfonds kiest, dan sluit het OCMW je aan bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.
videoHet Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn de winnaars van de Ziekenhuis Top 100, die morgen verschijnt op deze site. De eerste is het beste streekziekenhuis, de ander is de nummer één bij de topklinische ziekenhuizen.
UZ Leuven is het academisch ziekenhuis van de universiteit, het grootste ziekenhuis van België en een van de grootste van Europa.
De kosten die je zelf betaalt noem je 'remgeld', deze bedragen nooit meer dan de helft van alle kosten. België kent geen eigen risico, mocht je extra zorg nodig hebben.
De zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming:
bedraagt 62 euro of 31 euro. betaal je elk jaar zodra je ouder bent dan 25. betaal je elk jaar voor 30 april aan een zorgkas. gebruiken we volledig om meer dan 300.000 mensen die veel zorg nodig hebben, te versterken met een maandelijks zorgbudget.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten.Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.