Trekpleisters zijn de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en het Koninklijk Paleis. Vergeet niet ook een wandeling te maken door de fraaie tuinen, die overigens gratis toegankelijk zijn. Het kan in het hoogseizoen behoorlijk druk zijn bij de Praagse Burcht, een bezoek vroeg in de ochtend is dan ook aan te raden.
NEE : Praag is een van de minst gevaarlijke steden van Europa. Inderdaad, volgens de Numbeo-ranglijst van de meest criminele Europese steden, Praag staat op de 140e plaats van de 158 geclassificeerde steden. Met een zeer lage misdaadindex van 24.16 is Praag veel minder gevaarlijk dan Londen, Rome, Barcelona ou Parijs !
Praag, Tsjechië
De meeste bezienswaardigheden en musea in Praag zijn gratis en als je even op een terrasje wil uitrusten heb je aan een tientje voor een gehele maaltijd meer dan genoeg. Natuurlijk kun je het zo goedkoop of duur maken als dat je zelf wil, maar Praag hoeft absoluut niet duur te zijn!
Drinkwater. Het kraanwater in Tsjechië is gechloreerd en veilig te drinken. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken, dat overal verkrijgbaar is.
Je komt in Praag een heel eind met je bankpas, maar op sommige plekken kun je 'ouderwets' alleen met contant geld betalen. Daarvoor kun je terecht bij een pinautomaat (ATM) of je kunt je euro's bij een wisselkantoor omruilen voor kronen.
Praag kent een landklimaat, met hete zomers en koude winters. De beste tijd om Praag te bezoeken is waarschijnlijk rond mei of september, wanneer het niet te heet of te koud is en de stad niet overvol is. Temperaturen zo hoog als 35°C (95°F) in de zomer en zo laag als -15°C (5°F) in de winter zijn niet ongewoon.
Diner voor twee met een aantal drankjes in een luxer restaurant kost zo rond de 2000 CZK of in een midrange restaurant tussen de 900 en 1200 CZK. Lunch in een kroeg kost zo'n 150 CZK per persoon en voor een speciaal menu in een goedkoop eettentje betaal je tussen de 60 en 100 CZK.
Fooien. Bedieningsgeld is meestal bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Indien dat niet het geval is dan is een fooi van 10% gebruikelijk. Voor een goede dienstverlening kun je het bedrag afronden.
Munteenheid Tsjechië / Wisselkoers
Op verschillende plekken in Praag kun je wel met de euro betalen maar dan betaal je altijd meer dan wat je omgerekend in Kronen zou betalen! Daarom is het verstandig om je euro's om te wisselen naar Kronen of om Kronen te pinnen.
Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je in Praag probleemloos geld pinnen. Let op: veel Nederlandse banken brengen kosten in rekening omdat Tsjechië niet in de Eurozone is. Creditcards worden door hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, maar zeker niet overal. Zorg dat je altijd wat contant geld hebt.
Hoeveel Tsjechische koruna is een Euro? Een CZK is 0.0408 EUR en een EUR is 24.5353 CZK. Deze informatie is voor het laatst bijgewerkt op 19 september 2022 00:05 CET.
We zijn meerdere keren naar Tsjechië geweest en hoewel het echt geen budgetbestemming (meer) is, liggen prijzen wel een stuk lager dan in bijvoorbeeld Oostenrijk en Duitsland, terwijl de kwaliteit vergelijkbaar is. Dat merk je vooral in de kosten van accommodatie en eten & drinken.
Elektriciteit in Tsjechië
In Tsjechië worden de stopcontacten van type E gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.
Tsjechië heeft zijn eigen munt, de Koruna (CZK) ofwel Tsjechische Kroon. Tip 1: Allereerst adviseren we je om zo min mogelijk met contant geld te werken gedurende je verblijf in Praag: VISA- en Mastercards van alle banken worden breed geaccepteerd en bieden veruit de beste wisselkoers.
Wat daarnaast een aantrekkelijk punt is, is het feit dat de prijzen lekker laag liggen. Het is een flink stuk goedkoper om te shoppen in Praag dan in de meeste andere grote steden in Europa en de rest van de wereld. Dat maakt het wel heel aantrekkelijk.
Ontbijt in Praag bij Cafe Cafe kost zo rond de 15 Euro per persoon en de zaak is dagelijks geopend vanaf 10:00 uur.