De 'normale' lichaamstemperatuur van de mens is gemiddeld 36,7 graden. Stijgt deze temperatuur naar 38 graden? Dan begint de koude koorts.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is.
Symptomen bij onderkoeling
De eerste onderkoelingsverschijnselen beginnen als de lichaamstemperatuur zakt naar 35 °C, je kunt dan last krijgen van desoriëntatie, verlaagde hartslag en verwardheid. Wanneer de temperatuur verder daalt naar 33°C krijg je last van spierstijfheid, grote pupillen en kramp.
Als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden Celsius wordt er gesproken van koorts. Het is een reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. De koorts helpt de infectie te bestrijden. Bij een hogere temperatuur groeien virussen en bacteriën minder goed.
Ondertemperatuur wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden de normale temperatuur van 36,5°C. Hypothermie wordt omschreven als het hebben van een te lage lichaamstemperatuur (1). In Harrison's Principles of Internal Medicine wordt voor hypothermie een grens van 35,0°C aangehouden (2).
Hypothermie wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur van 35 °c of lager. Milde hypothermie (een lichaamstemperatuur tussen 32 °c en 35 °c) wordt gekenmerkt door neurologische, cardiovasculaire, hematologische, respiratoire, metabole, renale en gastro-intestinale symptomen.
Indien de kerntemperatuur onder 35°C zakt spreken we van hypothermie. Een temperatuur tussen 32°C-35°C wordt lichte hypothermie genoemd, tussen 30°C-32°C matige hypothermie en bij een temperatuur onder de 30°C is er sprake van een ernstige hypothermie.
Je raakt onderkoeld als je lichaamstemperatuur daalt onder de 35°C. Dat kan zeer snel gaan wanneer je in koud water valt of schaars gekleed buiten loopt bij guur weer in combinatie met hevige wind. Wind zorgt ervoor dat je sneller afkoelt.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
Onderkoeling treedt op wanneer je te veel lichaamswarmte verliest. Voor volwassenen is een lichaamstemperatuur die onder de 35 °C daalt een teken van onderkoeling. De meeste mensen associëren onderkoeling met langdurig buiten zijn bij koud weer. Maar onderkoeling kan ook binnenshuis optreden.
Waarom koude rillingen bij koorts? Koude rillingen ontstaan onder andere in het geval van een infectieziekte (waarbij koorts een van de symptomen is) en beperkt daarmee het warmteverlies van ons lichaam. Door het lichaam warm te houden, kan ons afweersysteem beter 'vechten' tegen het virus.
Op de IC hanteren we een strikte definitie van 38,3 graden Celsius. Maar, bij mensen met een lage normale temperatuur van 35,5 graden is een stijging naar 36,5 of 37,0 graden mogelijk al een alarmsignaal.
Een koude rilling is het onwillekeurig en oncontroleerbaar snel afwisselend spannen en ontspannen van de lichaamsspieren waarbij veel energie wordt verbruikt. Iemand die een koude rilling heeft voelt zich plotseling koud en gaat rillen, een belangrijke manier van warmbloedigen om de lichaamstemperatuur te verhogen.
"Het heeft te maken met de erfelijke eigenschappen van je afweersysteem, er zijn verschillende genen bij betrokken. Je hebt pechvogels, die een minder goed aan griep aangepast afweersysteem hebben, en bofkonten, die niet zo gevoelig zijn voor griep."
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Zo heeft ieder individu een lichaamseigen temperatuur die tussen 35,8° en 37,5° Celsius ligt. Tot 38°C spreekt men van een temperatuursverhoging. Die kan, bijvoorbeeld, het gevolg zijn van een lichte infectie of van doorkomende tandjes bij kinderen. Vanaf 38 °C wordt er medisch gesproken over koorts.
Gevorderde onderkoeling
Lichaamstemperatuur van 31° à 33°. Afnemen van het rillen met verstijven van de spieren en de gewrichten. Blauwverkleuring van de huid beginnend bij handen, voeten en lippen. Vertragen van hartslag en ademhaling.
Warm het slachtoffer op met dekens of met een warme douche die niet warmer dan 38 graden Celsius is. Je mag een onderkoeld slachtoffer ook opwarmen met kruiken of met warm eten en drinken. Met alcohol kan je het slachtoffer NIET opwarmen. Neem bij kinderen regelmatig de temperatuur op om oververhitting te voorkomen.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden Celsius. Dit geldt ook voor baby's en kinderen. Als je koorts hebt, dan kan je lichaamstemperatuur oplopen tot maar liefst 40 graden of hoger.
RESULTATEN: Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).
Blijf thuis als de corona-test laat zien dat u corona heeft. Eet en drink genoeg. U kunt paracetamol nemen tegen pijn en koorts.
U krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 dag of langer weg was. Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder afweer? Bel dan meteen bij koorts.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.