Vanaf 1965 startte president Johnson met grootscheepse bombardementen op Noord-Vietnam. De aanvallen stonden bekend als Operatie Rolling Thunder en waren bedoeld om Noord-Vietnam te bewegen de strijd in Zuid-Vietnam te staken. De bombardementen zouden voortduren tot 1968.
Eerste Indochinese Oorlog
Het bombardement van de havenstad Hải Phòng (Tonkin) op 23 november 1946 door Franse oorlogsschepen wordt als het begin van de Vietnamoorlog beschouwd.
Frans-Indochina in 1930 (wiki) De belangrijkste oorzaken van de Vietnamoorlog waren, kort samengevat: Het falende Franse koloniale bewind in Indochina. De Amerikaanse containmentpolitiek sinds Harry Truman (1947), gevolgd door de dominotheorie van Dwight D. Eisenhower (1954).
De meeste mensen weten wel dat Lyndon B.Johnson president werd na de moord op John F. Kennedy en dat onder LBJ de Vietnamoorlog escaleerde. Maar weinig mensen weten dat hij hervormingen en wetten doorvoerde waar Kennedy alleen maar van kon dromen.
Wanneer eindigde de Vietnamoorlog? De Vietnamoorlog eindigde in april 1975 toen de Noord Vietnamese soldaten Saigon veroverde (tegenwoordig Ho Chi Minh City).
De Vietnamoorlog (1 november 1955 - 30 april 1975) was een oorlog tussen het door de Verenigde Staten gesteunde Zuid-Vietnam en het door de Sovjet-Unie en China gesteunde Noord-Vietnam. De oorlog was een onderdeel van de Koude Oorlog.
De Vietnamoorlog (1955-1975) was misschien wel de eerste oorlog waarin de televisie een belangrijke rol speelde in het vormen van de publieke opinie.
Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Defensie sneuvelden er in de Vietnamoorlog (1955-1975) 58.220 Amerikanen.
Een Zuid-Vietnamese bommenwerper wilde vermeende Vietcong-strijders uit het dorp verjagen en liet een lading napalm vallen, een uiterst explosieve stof die tijdens de Vietnamoorlog veelvuldig werd gebruikt door het Amerikaanse leger.
Vietnam betekent letterlijk “Land van het Zuiden” en is een socialistische republiek gelegen in Azië. Het is een prachtig land wat grenst aan Laos, Cambodja en China.
Op 30 april 1975 maakten de Vietnamezen definitief een einde aan de Amerikaanse oorlog tegen hun land. Die dag bevrijdden het Noord-Vietnamese leger en het zuidelijke verzetsleger (de Vietcong), het laatste VS-bolwerk in Vietnam: de zuidelijke hoofdstad Saigon.
De Vietnamoorlog leidde tot grote politieke instabiliteit in Azië. Zo kwam in Vietnam een communistisch bewind aan de macht en in Cambodja maakte de communistische Pol Phot in de jaren '70 een geschatte twee miljoen slachtoffers maakte met zijn Rode Khmer-schrikbewind.
Omstreeks het midden van de tiende eeuw maakte dit gebied zich los van China en werd dit de staat van de Viet, Dai Viet. Die werd eeuwenlang bestuurd door een beperkt aantal dynastieën: de Ngo, Dinh en Vroege Le (939-1009), de Ly (1009-1225), de Tran (1225-1400) en de Ho (1400-1407).
Vanaf 1945 tot 1954 vochten de Fransen in Vietnam tegen een groep vrijheidsstrijders. Deze vrijheidsstrijders werden de Vietminh genoemd en werd geleid door Ho Chi Minh. Deze gewapende verzetstrijders waren communistisch en wilden een zo groot mogelijk del van Vietnam onder een communistisch bewind onderwerpen.
De chemische stof Agent Orange was een ontbladeringsmiddel, waarmee in Zuid-Vietnam de vegetatie werd vernietigd. In de Vietnamoorlog in de jaren 1960 en 1970 hadden het Zuid-Vietnamese regeringsleger en de VS de grootste moeite hun superieure slagkracht te benutten.
Napalm is benzine waaraan als verdikkingsmiddel een mengsel van naftenaat en palmitaat is toegevoegd, zodat het beter blijft kleven als de (brandende) spetters ergens tegenaan vliegen. Op die manier vat de onderlaag eerder vlam.
In eerste instantie onderschreven maar enkele tientallen landen dit protocol; de rest van de wereld volgde aarzelend, met de Verenigde Staten als een van de laatste, in 2009. Napalm is daarmee weliswaar illegaal verklaard, maar natuurlijk niet dood, zoals berichten van het Syrische strijdtoneel lijken te bevestigen.
Tweede Wereldoorlog was bloedigste oorlog aller tijden. Verliescijfers van de Tweede Wereldoorlog zijn vaak onnauwkeurig. Voor de meeste landen gaat het om schattingen. Eén ding staat echter vast: de Sovjet-Unie verloor meer levens dan enig ander land.
Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
Het land wordt voor het eerst in meer dan 200 jaar herenigd. 1847 – Frankrijk begint de eerste grote aanval in de haven van Da Nang. 1859 – Frankrijk verovert Saigon en Laos en Cambodja, die samen Frans Indochina vormde. 1883 – Frankrijk nam de controle over Vietnam en maakte er een Franse kolonie van.
Om te voorkomen dat communistische partijen in de buurlanden de overhand zouden krijgen, voerden de Verenigde Staten in opdracht van president Nixon intensieve bombardementen uit op Laos en Cambodja. Hierbij werden grote gebieden verwoest en veel burgers gedood.
1945 Start wapenwedloop
De Sovjetunie doet zijn eerste proef in 1949. Twee jaar later, in 1952 beschikt ook Groot-Brittannië over een kernwapen. Begin jaren zestig volgen Frankrijk (1960) en China (1964).
De Nguyen waren de heren van het zuiden, maar kregen voor hun naam de titel "Vuong" (koning) toegekend. Na de Tay Son-rebellie werd een prins uit de familie Nguyen, Gia Long, de nieuwe keizer van Vietnam. Hierdoor kregen de leden van de Nguyens postuum de keizerlijke titels.