Voor aardappels, pasta en rijst kun je heel gemakkelijk uitrekenen wat het verschil is tussen het ongekookte en gekookte gewicht: Aardappelen: ongekookt 100 gram = gekookt 110 gram (x 1,1) Pasta: ongekookt 100 gram = gekookt 250 gram (x 2,5) Rijst: ongekookt 100 gram = gekookt 295 gram (x 2,95)
Pasta weegt na het koken 2,5 keer zoveel als ongekookt. Mijn klant die 200 gram ongekookte pasta had afgewogen, kreeg dus een gekookte portie van 500 gram! De meeste fabrikanten zetten standaard 75-100 gram ongekookt per persoon op hun verpakking.
De gekookte pasta bevat nu nog 140 kcal per 100 gram. In het algemeen kan je dus zeggen dat: De ongekookte voedingswaarde van een graanproduct tussen de 340 - 360 kcal per 100 gram. De gekookte voedingswaarde van een graanproduct zit tussen de 120 - 150 kcal per 100 gram.
Pasta: gekookt 100 gram = ongekookt 40 gram (x 0,4) Rijst: gekookt 100 gram = ongekookt 34 gram (x 0,34)
Pasta blijkt absoluut geen dikmaker, maar heeft juist het tegenovergestelde effect. Regelmatig pasta eten kan je BMI (body mass index) verlagen en verkleint de kans op overgewicht.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Rijst bevat vitamines en mineralen die pasta niet bevat, waaronder foliumzuur, B-vitamines (tenzij de pasta is verrijkt), ijzer en zink, maar Rizzo zegt dat deze hoeveelheden erg klein zijn. Voor degenen die een glutenvrij dieet volgen, is rijst een goede optie.
Als je pasta eet, reken dan op 100 tot 125 gram onbereide pasta per persoon. Het vervangen van witte producten zoals witte pasta, witbrood en witte rijst door volkoren pasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst geeft winst voor de gezondheid.
Koolhydraatrijke voedingsmiddelen:
Brood: 264 kcal. Rijst: 130 kcal. Pasta: 131 kcal. Zoete aardappel: 85 kcal.
Je hebt net kunnen lezen dat je gemiddeld 80 gram per persoon neemt voor 'gewone' pasta. Gebruik je echter 'pasta fresca', dan is 80 gram aan de magere kant. Je mag gerust tussen de 100 en 120 gram p.p. rekenen. Hebben we het over gevulde pasta, zoals ravioli, tortelloni etc., dan is 150 gram p.p. voldoende.
Ja en nee. Veel mensen denken dat je van het eten van pasta aankomt omdat het zo veel koolhydraten bevat. Maar de koolhydraten uit pasta zijn het probleem vaak niet. Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik.
Een vullende pasta is altijd een goed idee na het sporten. Pasta bevat namelijk veel koolhydraten, en die helpen bij het herstellen van je spieren en geven je bovendien nieuwe energie.
' Ja dat is het zeker, als je kiest voor volkorenpasta met weinig koolhydraten, zoals Zero pasta of Slim pasta. Volkorenpasta bevat minder calorieën dan witte pasta en verzadigt langer, wat de kans verkleint dat je teveel ervan eet. Dat werkt ook door in het minderen van tussendoortjes.
Hoeveel pasta reken je per persoon? Reken gemiddeld zo'n 100 tot 125 gram droge pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen en voorgerechten voorzie je zo'n 80 gram.
Ook dan komt volkorenpasta er het best vanaf: in 100 gram witte pasta zitten namelijk 142 calorieën en in 100 gram volkorenpasta zitten 131 calorieën. Bovendien verzadigt volkorenpasta langer. En dat verkleint de kans klein dat je teveel eet.
Er zitten 267 kilocalorieën in 1 kopje (75 gram) pasta alle soorten rauw.
Gaan we uit van de energiebehoefte van een man (2500 kilocalorieën) en van een vrouw (2000 kilocalorieën) dan kom je globaal neer op 250 tot 436 gram voor een man en 200 tot 350 gram per dag voor een vrouw.
Dat hangt natuurlijk af van wat je voor de rest van de dag nog allemaal eet. Een goede algemene regel is niet meer dan 300g gekookte pasta voor een man en niet meer dan 200g gekookte pasta voor een vrouw. Hieronder staan er enkele factoren die beïnvloeden of jouw portie wat groter of kleiner mag zijn.
6) Pasta. Hier wordt het echt tricky, maar pasta mag niet. Daar wordt je namelijk veel te snel vol van en dat moet natuurlijk niet als je een diner van 36 gangen wilt serveren.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.