De geur van je ontlasting verandert vaak bij maag-darminfecties, problemen bij de spijsvertering of wanneer er bloed in de ontlasting zit. Maar ook voeding is van invloed op de geur. Wanneer iemand veel (dierlijke) eiwitten eet zoals vlees, geeft dit een sterkere geur dan wanneer iemand veel plantaardige voeding eet.
Wanneer er sprake is van stinkende ontlasting of wanneer de ontlasting anders ruikt en blijft plakken aan het toilet, is daar vaak een reden voor, bijvoorbeeld een infectie. Bij kleine kinderen kan de ontlasting hevig stinken bij een besmetting met parasieten of een glutenintolerantie.
Zuur ruikende ontlasting gaat dan ook vaak gepaard met een lage zuurtegraad gisting door een overschot aan zetmeel. Vooral de vertering van eiwitten veroorzaakt een onplezierige geur. Er bestaan meer dan 230 componenten die bijdragen aan de geur.
Zuur kan betekenen dat er gisten of schimmels in het spel zijn die je ontlasting extra zuur maken. Dat is volgens de poepdokter de meest voorkomende oorzaak. Het kan ook zijn dat je te weinig alvleeskliersap produceert. Je maaginhoud is namelijk heel zuur en dat sap neutraliseert dit.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Voedingsvezels binden het vocht waardoor de ontlasting wat steviger wordt. Drink minimaal twee liter vocht per dag. Bij diarree verliest u naast vocht ook zouten. Gebruik zoutbevattende producten zoals bouillon of soep.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de wc-pot en/of plakken aan de wc-rand. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.
Zodra je poept, stijgen indringende geurmoleculen op vanaf je dampende drol.Vooral de zwavelverbindingen waterstofsulfide en methaanthiol zijn aromatische boosdoeners. Ze zijn niet eens rijk vertegenwoordigd in je uitwerpselen, maar onze neus is hypergevoelig voor hun aanwezigheid.
Het komt vaak snel opzetten waardoor je meteen naar het toilet moet. De oorzaken zijn divers: te veel, te vet of erg pittig eten, eten dat te veel 'slechte' bacterieen bevat. Maar ook een voedselallergie of -intolerantie, buikgriep, een infectie of psychologische spanning kan diarree veroorzaken.
Stress. Diarree kan ook het gevolg zijn van een (te) snelle passage van ontlasting door de darm. Dit gebeurt bijvoorbeeld door stress of spanningen. Normaal gesproken duurt het 24-48 uur voordat voedsel door de hele spijsvertering is en de ontlasting wordt uitgescheiden.
Door voldoende beweging wordt de vertering geactiveerd, waardoor dit dus ook beter verloopt en je geen plakkerige ontlasting produceert. Zeker als je niet te lang en te intensief beweegt (als je dat wel doet, dan wordt er eerder cortisol aangemaakt en dat is niet bevorderlijk voor je spijsvertering).
Bacteriën en virussen kunnen nog weken lang in de ontlasting van uw kind aanwezig blijven, ook als de diarree al over is. Toch houden de klachten (waterdunne diarree en spugen) meestal maar 3 tot 5 dagen aan. Het kan wel tot 2 weken duren voordat de ontlasting de normale dikte weer heeft.
Voorbeelden van meercellige parasieten zijn wormen, lintwormen of aarsmaden. Wormen leggen eitjes in de darmen die met de ontlasting mee naar buiten komen en onder de microscoop gezien kunnen worden. Lintwormen verpakken de eitjes in segmenten van hun lichaam die vervolgens mee naar buiten komen.
Ook bij diarree of overgeven valt u sneller af. Dit komt omdat het eten en drinken niet goed verwerkt kan worden door uw lichaam.
Door een tumor in de dikke darm of endeldarm kan de darm deels afgesloten zijn. Dikke ontlasting kan hierdoor niet langs de vernauwing. Vocht kan er echter nog wel langs, waardoor het lijkt alsof u diarree hebt. Dit wordt ook wel overloopdiarree genoemd.
Dunne of waterige ontlasting
De ontlasting is misschien te snel door de dikke darm gegaan. Daardoor heeft de dikke darm weinig vocht onttrokken aan de ontlasting. Uw voedingspatroon kan hierbij een rol spelen. Dunne ontlasting of diarree kan ook ontstaan bij een buikgriep of een ontsteking in de darm.
Rioolucht in het hele huis
Dan is er misschien iets mis met de ontluchting van het toilet, van de kruipruimte of de kelder. Een andere mogelijkheid is dat de riolering onder de woning verstopt zit, lekt of niet goed ontlucht wordt. Ook een bubbelende, borrelende afvoer kan wijzen op problemen met de ontluchting.
Azijn en citroen zijn beide goede middelen om vieze geuren te neutraliseren. Azijn neutraliseert een vieze lucht en citroen zorgt voor een frisse geur in huis. Breng een pan met azijn en citroenpartjes aan de kook. Laat dit een uur op een zo laag mogelijk vuur staan, zonder deksel.
Onder elke wastafel of gootsteen zit een sifon. Dit wordt ook wel 'zwanenhals' genoemd en werkt als stankafsluiter. Vuil en viezigheid kan hier achterblijven, waardoor water niet goed wegstroomt en er nare geurtjes ontstaan.
Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume. Ze nemen water op en zorgen zo voor een stevigere ontlasting. Goede keuzes hiervoor zijn groente, fruit en volkorenproducten zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Diarree is dunne, waterige poep. De poep komt veel vaker per dag dan normaal.
Volgens artsen en wetenschappers is dat ook een prima vuistregel: als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week poept, is dat in principe gezond. Het aantal kan dus per persoon flink verschillen. Andere studies naar de stoelgang bevestigen deze 'regel van drie'.