Stadium 2 luieruitslag: rode billen en kapotte huid
Laat je baby zo veel mogelijk met blote billen en zonder zalf liggen. Gebruik een grotere luier en doe pas zinkzalf (zonder parfum) op de billen als je de luier weer aandoet.
Luieruitslag behandelen
Gebruik een washandje met lauw water of alcoholvrije ongeparfumeerde babydoekjes. Laat de billetjes ook 'aan de lucht drogen', dat is goed voor het babyhuidje. Om de huid van je baby te beschermen tegen de irritatie van ontlasting en urine, kan je zijn billen insmeren met babyzalf.
Zinkzalf helpt de huid herstellen en zorgt voor een beschermend laagje op de huid. Onmisbaar bij het voorkomen én behandelen van luieruitslag dus. Zwitsal zinkzalf is bovendien vrij van parfum. Om je baby's rode billen te verkoelen, kun je na het verschonen talkpoeder gebruiken.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Als uw baby luieruitslag heeft dan moet u de huid verzachten en zo snel mogelijk het herstellend vermogen van de huid ondersteunen. Sudocrem kan u hierbij helpen. Het beschermt de huid bovendien tegen prikkelende invloeden.
Bij uitslag en rode billen werkt het beste een zinkzalf met een hoog percentage aan zinkoxide. Smeer de billen hiermee bij elke verschoning in. Verder bevat een baby zinkzalf liever geen parfum of andere irriterende ingrediënten. Mijn Babybillen zalf tegen luieruitslag irriteert niet en bevat maar liefst 25% zinkoxide.
Breng een dikke laag zinkoxidezalf of vaseline aan, of een door de arts aanbevolen zalf, om te voorkomen dat urine in contact kan komen met de geïrriteerde huid. Als niets werkt, probeer dan een ander merk luiers, of een ander wasmiddel als je baby katoenen luiers draagt.
Heeft je baby luieruitslag op zijn billen, smeer dan bij elke verschoonbeurt zijn billetjes in met zinkzalf of een billenzalf met een hoog percentage zinkoxide, zoals Sudocrem. Het mag best een dikke laag zijn, zodat er echt een beschermend laagje zit tussen de huid en de vochtige urine en ontlasting in de luier.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. '
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
Zinkoxidepreparaten worden gebruikt bij beginnende irritatie van de babyhuid veroorzaakt door enzymen in de ontlasting die de huid van de billetjes, vooral in combinatie met de urine, aantasten. Voorbeelden zijn zinkoxidesmeersel, zinkzalf en ZOK-zalf. Kamille werkt licht ontsmettend.
Hoe vaak moet je een luier verschonen? Omdat een pasgeboren baby vaak kleine beetjes plast, controleer je de luier best om de 2 à 3 uur. En na elke voeding, want dan worden de darmen geprikkeld. Hoe sneller je de volle pamper ontdekt, hoe minder kans op huidirritaties.
De handjes van je baby bevatten van nature heel wat bacteriën. En die kunnen ervoor zorgen dat je baby dunne en zuur ruikende ontlasting in de luier heeft. Wanneer die in contact komt met de tere huid van je kleintje, kan het rode billetjes krijgen.
Dit wordt luieruitslag genoemd. Door de urine en de ontlasting raakt de huid van uw kind geïrriteerd. Daardoor kan het ook kapotte plekjes op de billen krijgen. Luieruitslag kan geen kwaad, maar het kan wel erg pijn doen.
Een candida infectie is te herkennen aan de schilferende randjes van de rode plekken en de zogenaamde 'eilandjes voor de kust': kleine rode vlekjes met een schilferend randje net buiten de grote rode plekken. Soms kan een candida infectie ook met kleine witte puistjes gepaard gaan.
Tips tegen warmte uitslag
Kleed je kind luchtig (één laag of misschien zelfs wel geen laag is genoeg); Smeer je kind wel altijd in. Zet je kind zoveel mogelijk uit de zon (ja, ook dan zeker insmeren!); Zet je kindje na een warme dag lekker in een lauwwarm bad met alleen water, dep goed droog na afloop!
'Gewone' merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik.
Zinkoxide beschermt en droogt de huid. Het kan jeuk stillen en de huid verkoelen. Dat hangt af van de vorm waarin u het gebruikt (zalf, crème, lotion, smeersel). Bij huidaandoeningen zoals eczeem, jeuk, koortslip, doorligwonden, herpes genitalis en kapotte mondhoeken.
Uw kind merkt een schimmelinfectie van de huid aan jeuk, schilfering of een rode verkleuring van de huid. Het zit vooral op plekjes die vochtig kunnen zijn. Zoals tussen de tenen ('zwemmerseczeem'), in de oksels of in de liezen ('smetten'). Ook de nagels kunnen geïnfecteerd raken.
Zinkzalf helpt bij een ruwe, schrale en geprikkelde huid. Het helpt niet alleen om de huid van je baby zacht en soepel houden, maar is ook effectief bij volwassenen. En als je toch al een tube in huis hebt, kun je net zo goed een beetje zinkzalf voor jezelf gebruiken.
Een ruwe, schrale en geprikkelde huid: De benzylalcohol heeft een licht verdovend effect wat helpt bij een geprikkelde huid. De crème trekt snel in en maakt de huid weer soepel en zacht. Kalknagels: Er zijn goede ervaringen met het gebruik van Sudocrem tegen kalknagels, en dat is eigenlijk niet vreemd.
Bij baby's jonger dan vier weken is de schimmelinfectie meestal ontstaan tijdens de geboorte. Waarschijnlijk had de moeder tijdens de bevalling een vaginale schimmelinfectie. Bij kinderen ouder dan vier weken wordt de schimmelinfectie meestal veroorzaakt door een combinatie van warmte, vocht en wrijving.