De energieopbrengst van windmolens op land onbetrouwbaar is, omdat het niet altijd voldoende waait. Windmolens leveren met weinig wind betrekkelijk weinig energie op. Windmolens vervuilen het beeld van de horizon en kunnen geluidsoverlast veroorzaken. Het bouwen en afbreken van windmolens kost ook energie.
Windenergie is schoon en komt uit een bron die nooit opraakt. De CO2-uitstoot is 50 keer lager dan van die van 'grijze' stroom. Grote windmolens kunnen overlast geven voor omwonenden, maar er zijn manieren om dat tegen te gaan.
Windmolenparken op zee hebben een invloed op het weer, blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). De molens zorgen voor veranderingen in windsnelheid en bewolking, een effect dat zich tot 150 kilometer ver kan laten voelen.
Om heel Nederland van stroom te voorzien zouden meer dan 20.000 windmolens nodig zijn. Maar: helemaal afhankelijk worden van windenergie is niet mogelijk. Want voor energie uit wind moet het wel waaien, en dat doet het niet constant. Daarom zal windenergie altijd naast andere energiebronnen moeten bestaan.
Geluidsoverlast door windmolens
Om geluidshinder te voorkomen mag een windmolen niet te dicht bij huizen staan. Een windmolen mag gemiddeld niet meer dan 47 decibel geluid maken. 's Nachts mag dit niet meer dan gemiddeld 41 decibel zijn. Hiervoor worden metingen op gevels van woningen in de buurt verricht.
Nederland heeft geen regels voor de minimale afstand tussen een windmolen en een woning om overlast te voorkomen. Maar een gemeente kan wel een minimale afstand afleiden uit de (oude) Nederlandse normen voor geluid en slagschaduw. Die afstand is dan voor elke plek uit te rekenen.
Een nieuw type windturbine op zee kan ook energie produceren op momenten dat er geen wind staat. Hoe dat kan? De turbine maakt gebruik van de druk onder water.
Een windmolen levert net zo veel energie als 30.000 zonnepanelen. Voor veel bedrijven zijn 200 tot 5.000 zonnepanelen echter meer dan genoeg om in hun eigen energieverbruik te voorzien. Investeren in een windmolen met zo'n overschot aan vermogen heeft dus niet veel zin.
Allemaal zijn ze het erover eens dat deze 'terugverdientijd' maar een fractie is van de gemiddelde levensduur van een windturbine. Volgens het ene academische onderzoek is de 'terugverdientijd' bijvoorbeeld 5,2 tot 6,4 maanden, volgens het andere 6 tot 9 maanden.
De meeste windmolens hebben een energieopbrengst van ongeveer vierhonderd kilowatt. Dit is genoeg voor vijfhonderd huishoudens. Er zijn grote windmolens die een energieopbrengst hebben die groot genoeg is voor duizend huishoudens. Een windmolen werkt alleen als het tussen windkracht drie en windkracht negen is.
Omdat zonne-energie alleen door zonlicht wordt geproduceerd, vindt het opwekken van energie alleen overdag plaats. Dat je niet de klok rond elektriciteit kan produceren, is een vrij natuurlijk nadeel van zonne-energie.
In Nederland worden die afgeschreven wieken verbrand door afvalbedrijven of gerecycled tot laagwaardige materialen. "De wieken worden gemaakt van glasvezelcomposiet, een combinatie van glasvezel, koolstofvezel en hars", legt Ten Brinck uit.
Windmolens stoten per kWh geleverde elektriciteit minder broeikasgassen uit dan zonnepanelen. Dit komt omdat windmolens efficiënter energie produceren dan zonnepanelen in Nederland. Zowel windmolens als zonnepanelen zijn goed voor het klimaat, maar de windmolen is in Nederland beter.
Moderne windturbines produceren samen met de wieken volgens de Laat zo'n 110 dB aan geluid. Op 1000 meter is daar nog zo'n 35 dB van over, op 1500 meter zo'n 28 dB.
Voor de bouw van windturbines is een omgevings- vergunning nodig. Meestal vraagt een ontwikkelaar die vergunning aan voordat hij een keuze heef gemaakt voor een specifek type windturbine. Het is namelijk onverstandig om al in een heel vroeg stadium het type en de afmetingen vast te leggen.
Het geluid van windturbines bestaat uit het geluid van apparatuur, zoals de motor, én het geluid van de draaiende wieken. Dat laatste omschrijven mensen vaak als een zwiepend of stampend geluid. Het hangt af van de wind hoe hard dat geluid is.
De subsidie voor groene energie wordt betaald door huishoudens, maar ook bedrijven worden extra belast voor iedere kilowattuur stroom en iedere kubieke meter gas die ze gebruiken. "Dat geld is bedoeld om de klimaatdoelen te halen, niet om investeerders overmatig te belonen.
Vermogen van een windmolen
Nieuwe windmolens hebben een vermogen van minimaal 2 of 3 MegaWatt (MW). Een windmolen met een vermogen van 3 MW kan in theorie 6,5 miljoen kWh aan stroom per jaar opwekken. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo'n 3000 kWh per jaar.
"Als je naar de grote moderne windturbines van 10 MW of meer kijkt, bijvoorbeeld die van 12 MW op de Maasvlakte, dan levert een rondje van de rotor genoeg energie op voor een huishouden voor een dag." Hij rekent het even door. "Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 7,5 kWh per dag (2730 kWh per jaar).
Windmolens staan soms stil omdat we tijdelijk de opwek verminderen of zelfs volledig stoppen met de opwek van windenergie. Dit noemen we curtailment. De voornaamste reden hiervoor is dat de vraag naar stroom lager is dan het aanbod.
Koploper is Denemarken dat met een vergelijkbaar vermogen aan windturbines als Nederland in 48% van de elektriciteitsbehoefte voorziet.
Een deel van de ruim twintig jaar oude molens gaat naar Ierland, waar ze verouderde windturbines gaan vervangen. Ook in Georgië willen ze de turbines graag hebben. "Je ziet dat ze daar behoefte hebben aan goedkope molens." Eerder zijn al Flevolandse molens in Polen geplaatst.