Vroeger gebruikten smaakstoffabrikanten 2 of 3 van de meest voorkomende moleculen, voldoende om je een hint van de juiste smaak te geven. Zo is isoamylacetaat, de basis van kunstmatige bananensmaak, direct herkenbaar als banaan. Dankzij nieuwe technologieën zijn aroma's beter te analyseren.
Bananensnoepjes zijn dan wel verslavend lekker, ze smaken totaal niet naar bananen. Dat komt omdat het smaakstofje dat in deze snoepjes en andere bananenproducten zit, is afgeleid van een uitgestorven bananenras.
De vermeende reden waarom kunstmatige bananensmaak niet smaakt als de Cavendish-bananen die we doorgaans in de supermarkt kopen, is omdat kunstmatige bananensmaak niet is ontwikkeld op basis van die bananensoort . Het is ontwikkeld op basis van een soort die de Gros Michel of de Big Mike wordt genoemd.
Bananen snoepjes zijn grote, gele schuim snoepjes met banaan aroma, omhuld met een suikerlaagje. Deze heerlijke banaan snoepjes van Haribo zijn geniaal, tijdloos en een allemansvriend. En dan hoe ze proeven: zoet, met een sterke bananensmaak.
Net als de gevangenen in Plato's allegorie van de grot zijn de meeste Amerikanen zich er niet van bewust dat de gele banaan van vandaag de dag een schaduw is van de banaan die eraan voorafging: een gele banaan met een zoetere smaak , stevigere textuur en betere culinaire veelzijdigheid was ooit de norm.
Naarmate de banaan rijpt, komt er ethyleengas vrij, wat een stijging van de enzymen amylase en pectinase veroorzaakt . Deze twee enzymen werken samen om zetmeel en pectine (respectievelijk) af te breken, waardoor de banaan steeds zachter en zoeter wordt.
De banaan is namelijk enorm gezond! Vooral wanneer je er twee per dag eet. Dan kunnen bananen namelijk helpen tegen en bij een depressie, tegen menstruatiepijn én kunnen ze ook nog eens je bloeddruk verlagen. Daarnaast helpt een banaan of twee verorberen ook nog eens tegen ochtendmisselijkheid en een kater.
Een voorproefje van het verleden
In feite was isoamylacetaat een van de eerste chemische verbindingen die in kunstmatige smaken werd gebruikt en waarvan werd bevestigd dat ze ook in het echte fruit voorkomen. Dus wanneer je in een stuk banaan Laffy Taffy bijt, proef je de bananen van vroeger .
Ingrediënten: Suiker, glucosestroop, gelatine, voedingszuur: citroenzuur, kleurstoffen: curcumine, karmijnzuur, plantaardige carotenen, aroma.
Banaan smaken heerlijk zoet. De mate van zoetheid hangt wel samen met de rijpheid. In onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel dan suiker. Aan het eind van de rijping is dat omgekeerd.
'Bananen, kiwi's en mango's zijn daar heel gevoelig voor. Als je die samen legt met andere vruchten die veel ethyleen afgeven zoals appels en peren, dan zullen ze rapper rijp of zelfs rot worden. '
Te veel van het goede
Bananen staan niet te boek als echte caloriebommen, maar als je gewoonte om bananen te eten ervoor zorgt dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt kan het leiden tot gewichtstoename. Zoals eerder gezegd komt ongeveer 90% van alle calorieën in bananen uit koolhydraten.
Onze telers, plukkers en verpakkers zijn de besten in de branche. Ze werken hard om ervoor te zorgen dat onze Chiquita-bananen in de best mogelijke conditie en in de optimale rijpheidsfase in uw winkelmandje belanden, zodat u ze mee naar huis kunt nemen. Het produceren van heerlijke bananen van superieure kwaliteit staat centraal in alles wat we doen.
De complexe suikers in groenere bananen zijn net wat gezonder, maar dat betekent niet veel.Bovendien zijn groene bananen niet lekker en kunnen ze tot een moeizame spijsvertering leiden. “Onthoud vooral dat als een banaan nog niet volledig rijp is, het doorgaans geen probleem is om hem al op te eten.
Tijdens de rijping wordt zetmeel omgezet in suiker. In onrijpe bananen zit 20 keer zoveel zetmeel als suiker en aan het eind van de rijping is dat omgekeerd waardoor de banaan een zoete smaak krijgt. De onder aan de tros zittende bloemen zijn eetbaar en hebben en ietwat wrange en licht zoete smaak.
3-methyl-1-butylacetaat of isoamylacetaat, vaak ook i-amylacetaat of soms bananenolie genoemd, is een organische verbinding met een typerende geur en smaak van bananen. Hierdoor wordt het veel gebruikt als geur- en smaakstof in producten die naar banaan moeten smaken, zoals snoepjes.
Maar eerst terug naar de snoepjes. Als je de kunstmatige bananensmaak afbreekt, komt het neer op één verbinding: isoamylacetaat .
Waar wordt de gelatine die HARIBO gebruikt van gemaakt? Onze gelatinehoudende HARIBO-producten die in België en Nederland verkrijgbaar zijn worden voornamelijk vervaardigd met gelatine afkomstig van varkenszwoerd. Daarnaast biedt HARIBO al jarenlang producten aan die zonder dierlijke gelatine worden gemaakt.
Van fruit is bewezen dat het juist goed is voor je gezondheid. Het eten van fruit hangt onder andere samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit is dus gezonder dan producten die wel suiker, maar verder weinig tot geen andere belangrijke voedingstoffen bevatten.
“Het punt is dat banaan grotendeels kan worden nagebootst met een simpele verbinding genaamd isoamylacetaat . Veel chemici kennen het als 'bananenester' en iedereen die het ruikt, zegt meteen: 'banaan! '”
Omdat banaan een climacterische vrucht is, blijft hij rijpen na de oogst. Daarom kunnen bananen geoogst worden als ze volgroeid zijn, maar nog steeds groen. Bananen die nog niet volgroeid zijn, hebben een hoekige doorsnede, die tijdens de groei steeds ronder wordt.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Banaan werkt stoppend. Niet waar: Ze zijn goed voor de spijsvertering zowel bij diarree als obstipatie. Ontbijtkoek werkt laxerend. Niet waar: het bevat doorgaans maar weinig vezels.