Daarom heeft de overheid in het Besluit bouwwerken leefomgeving voorschriften vastgelegd voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.
Het Bouwbesluit 2012 bevat voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Alle bouwwerken moeten aan die voorschriften voldoen. Het besluit bevat ook Europese voorschriften en toezeggingen aan de Tweede Kamer.
Het niveau voor bestaande bouw is het laagst gedefinieerde kwaliteitsniveau. Dit is het minimale niveau waar een gebouw voor een bepaalde functie te allen tijde aan moet (blijven) voldoen. Een gebouw dat niet aan dit niveau voldoet, moet worden verbeterd of moet voor die functie worden gesloten.
De Regeling Bouwbesluit geeft aan welke versie van de norm precies is aangewezen. De regeling bevat voorschriften voor o.a. brandveiligheid, constructieve veiligheid, installaties en energieprestatie.
Onder een gebouw wordt op grond van artikel 1, eerste lid, onder c, van de Woningwet verstaan elk bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.
Een gebouw is een specialis van een bouwwerk. In een bestemmingsplan (omgevingsplan) staan veelal strengere regels voor gebouwen dan voor bouwwerken, geen gebouw zijnde. Een gebouw is een bouwwerk dat met meer dan twee wanden is omsloten en een dak heeft.
Onder een 'bouwwerk' verstaat de Omgevingswet: 'constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren.
Op de bouwplaats is het dragen van een veiligheidshelm, veiligheidsschoenen en schone werkkleding verplicht. Als de werkomstandigheden hierom vragen is het verplicht om aanvullende persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen die horen bij de situatie.
Dit stelsel regelt dat bedrijven vanaf 1 april 2023 gecertificeerd moeten zijn om deze installaties te plaatsen, onderhouden of repareren. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat. Op 1 januari 2023 is artikel 1.36, lid 2 van het Bouwbesluit 2012 al in werking getreden.
Bouwbesluit en Bouwverordening
Het is verboden te bouwen indien een gebouw niet voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit en aan de eisen van de gemeentelijke Bouwverordening. Ook het bouwen in afwijking van de bouw-vergunning is niet toegestaan (dit was voor 1 april ook al zo).
Alle bouwwerken in Nederland moeten aan deze regels voldoen. Het Bouwbesluit kent verschillende soorten regels: Algemene regels en procedurevoorschriften.
Een bouwverordening is regelgeving van over het algemeen de gemeente met daarin een aantal voorschriften met betrekking tot het bouwen. Ook zijn deze voorschriften nodig bij het verbouwen, gebruik en slopen van bouwwerken. Deze bouwwerken variëren van woningen tot utiliteit en industriële panden.
Op 1 januari 2003 werd het Bouwbesluit 2003 van kracht, een vernieuwde versie van het Bouwbesluit uit 1992.
Wat is een bouwbesluitberekening? In een bouwbesluitberekening wordt getoetst of er wordt voldaan aan de gestelde eisen in het bouwbesluit. Voor alle nieuwbouw- en verbouwplannen worden er in het bouwbesluit eisen gesteld.
Alle facetten van het bouwen of verbouwen van een huis vallen onder het bouwrecht. Het is belangrijk dat je alle regels goed in de gaten houdt. Schrijf je vragen op en verzamel alle informatie die je nodig hebt om goede keuzes te maken. Zorg ook dat je jouw rechten goed waarborgt binnen een bouwproces.
Volgens de bouw-CAO mogen werknemers van 18 jaar en ouder maximaal 45 uur per week werken, met een maximum van 9 uur per dienst. Over een periode van 13 weken mag het gemiddeld aantal uren per week max. 40 uur zijn.
In de bouw, op werkplekken waar met hijskranen wordt gewerkt en in veel productiebedrijven is het dragen van een veiligheidshelm verplicht.
Meestal gaat het om drie soorten wetsteksten: richtlijnen, verordeningen en besluiten.
De Grondwet is het belangrijkste staatsdocument en hoogste nationale wet van Nederland. Zij bevat de regels voor onze staatsinstellingen en de grondrechten van de burgers. Daarnaast bevat de Grondwet regels over bestuur, wetgeving en rechtspraak.
PH Bouwadvies kan voor al uw bouwplannen een bouwbesluittoets of bouwplantoets leveren. In deze toets wordt het nieuwe, bestaande of te verbouwen gebouw getoetst aan alle gewenste onderdelen van het bouwbesluit. De bouwbesluittoets stuurt u vervolgens mee met de aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen.
De definitie van gebouw volgens de Woningwet, artikel 1 lid 1c is immers: "elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt". De installatie is dus een 'bouwwerk geen gebouw zijnde'.
Een veranda of tuinkamer valt onder de zogenaamde 'bijbehorende bouwwerken'.
Indien de overkapping bedoeld is om gedurende langere tijd op één plaats te staan en dus binnen de definitie van een bouwwerk valt, is in principe sprake van een vergunningplichtig bouwwerk (ook bij verrijdbare overkappingen die op een terrein telkens op een andere plek worden neergezet).