Krekels Krekeltjes kunnen wel goed zingen, maar duidelijk minder goed springen dan sprinkhanen. Ze hebben kleinere springpoten. De meeste krekels zijn in z'n geheel ook kleiner dan sprinkhanen en hun lichaam ziet er afgeplatter uit. Bovendien zijn ze nooit groen, maar meestal bruin gekleurd.
In België komen zo'n 45 soorten sprinkhanen voor. Ze behoren tot vijf verschillende families: de sabelsprinkhanen, de krekels, de veenmollen, de doornsprinkhanen en de veldsprinkhanen.
Ze zijn ongevaarlijk voor mensen: ze bijten niet en brengen geen schade aan aan de natuur. Sterker nog, hoe vies ze er ook uit zien, de krekels zijn wel degelijk nuttig. Veel dieren houden wel van een lekker hapje krekel.
De zwaard- tot sabelvormige legbuis is ondanks het soms vervaarlijke uiterlijk nooit ontwikkeld tot een angel zoals bij de vliesvleugeligen het geval is. Geen enkele sprinkhaan of krekel kan dus steken.
Vooral de achterpoten van sprinkhanen zijn erg groot waardoor ze heel ver kunnen springen. Sommige soorten kunnen tot wel 50 keer hun eigen lichaamslengte springen. Ook maken veel soorten een opvallend geluid.Dit maken ze door delen van hun lichaam tegen elkaar aan te wrijven.
Sprinkhaan in huis? Sprinkhanen kunnen springen of zelfs vliegen over langere afstanden. Ze komen zo ook soms in huis terecht. Sprinkhanen zijn ongevaarlijk en bijten of steken niet.
Ze zijn niet steeds makkelijk te zien. Ze kunnen flink bijten, indien vastnemen niet noodzakelijk is moet het vermeden worden. Neem ze eventueel bij het halsschild terwijl de beide achterpoten tegelijkertijd tegen lichaam worden gedrukt.
Krekels kunnen niet tegen kou
Dat doen ze met hun vleugels, die ze razendsnel tegen elkaar aan bewegen. Hoe warmer het is, hoe sneller zij de vleugels bewegen en hoe harder het geluid is dat ze produceren. Maar naar mate het kouder wordt, is de kans groter dat de krekel zich ook binnen gaat schuilhouden.
De krekels kunnen zich zowel op het land als op het water prima redden. Op het land kunnen ze gemakkelijk een meter ver en zeventig centimeter hoog springen.
Krekels strijken hun nachtconcert. Keer op keer maken ze een 'krrrrrrrrrrr'-geluid door hun vleugels heel snel over elkaar te wrijven. Alleen de krekel mannetjes maken dit geluid. Dat doen ze om de aandacht van vrouwtjes te trekken.
De gehele ontwikkelingsduur van ei tot volwassen insect is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en duurt bij 20 tot 23°C 6 tot 11 maanden. Bij 26°C zal dit 4 tot 5 maanden duren en bij nog hogere temperaturen (35°C) slechts 1 à 2 maanden. De levensduur van volwassen huiskrekels wordt geschat op 1 tot 2 jaar.
Het enige probleem van de worm is dat krekels een hekel hebben aan water, en laat dat uitgerekend de plek zijn waar hij heen moet om zich voort te planten. Geen probleem, hij hackt het brein van de krekel, waardoor zijn neurotransmitter-huishouding in de war raakt.
De huiskrekel is lichtschuw en komt vooral voor bij warmtebronnen, op afvalstortplaatsen en in gebouwen op donkere plekken zoals achter radiatoren en ovens, in kieren en leidingen. Huiskrekels eten vooral plantaardig en dierlijk voedsel. Ze kunnen tot 20 dagen zonder voedsel.
Huiskrekels bevatten namelijk zo'n zestig procent eiwitten. Een lepel krekelpoeder in je yoghurt zorgt dus voor een lekker vullend en gezond ontbijtje. Ze zijn bovendien rijk aan mineralen, vitamine B12, ijzer en gezonde vetten. Kortom: krekels zijn zo veel meer dan enkel een vleesvervanger.
Van krekels is bewezen dat ze dubbel zoveel eiwitten bevatten als rundvlees, terwijl ze daarnaast ook 7 keer meer vitamine B12 bevatten dan zalm, minus alle microplastics die in onze oceanen ronddrijven natuurlijk. Momenteel eten zo'n 2 miljard mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika dagelijks insecten.
Wist je dat krekels en sprinkhanen geen water drinken? Alles wat ze nodig hebben is vers groenvoer. Mega potent met een mini-milieu impact!
Geluid diende oorspronkelijk als afweermechanisme tegen vijanden, die schrokken van de trillingen in hun bek. Later kreeg het vermogen om geluid te produceren een rol in de evolutie, omdat geluidproducerende krekels een grotere kans hadden om door een vrouwtje te worden gevonden.
Tegen het begin van de winter wordt het holletje afgesloten om te overwinteren. In Nederland gaat de soort al lange tijd achteruit en is niet meer algemeen. Verder komt de zwarte veldkrekel voor in centraal- en zuidelijk Europa, noordelijk Afrika en westelijk Azië.
De vrouwtjes wachten op het gezang van de mannetjes om het paringsritueel op gang te brengen. Vrouwelijke krekels tsjirpen niet. Mannetjes maken een tsjirpend geluid door de randen van hun voorvleugels tegen elkaar te wrijven om vrouwelijke partners op te roepen. Dit tegen elkaar wrijven wordt stridulatie genoemd.
Gebruik geen water op zich, want de krekels zouden hier in kunnen verdrinken.
De vrouwelijke krekels leggen hun eitjes door het gaas in de vochtige grond in de onderbak. De eitjes liggen nu veilig in het onderste deel, zonder dat andere krekels ze kunnen beschadigen of opeten. Zodra er voldoende eitjes in de legbakjes liggen worden ze omgekeerd nieuwe oogstbakken om daar verder te groeien.
Krekels worden gedood door ze 'af te schudden' in kokend water. Ook het wassen, blancheren, drogen en vermalen gebeuren in de keuken naast de kweekruimten.
De voornaamste vijanden van de bidsprinkhaan zijn hagedissen en vogels. Bidsprinkhanen worden vertegenwoordigd door ongeveer 2300 verschillende soorten, waarmee ze een relatief kleine orde binnen de insecten zijn. In tegenstelling tot de meeste andere insecten is het tevens een vrij uniforme groep.
De Sprinkhaan staat voor astraal reizen, stapt over obstakels heen en maakt nieuwe stappen vooruit. Ook bezit de sprinkhaan het vermogen om snel van carrière te veranderen. Dit is de boodschap waar ik nu heel veel aan heb, ik heb een paar slapeloze nachten gehad en mijn lichaam dat met mij op de loop is gegaan.
Ze hebben onder andere krekels, sprinkhanen, wasmotten, fruitvliegjes en meelwormen. Voor nimfen zijn fruitvliegjes uitstekend voedsel. De grotere bidsprinkhanen kan je krekels voeren. Je moet wel oppassen dat krekels je bidsprinkhaan niet aanvreten als hij aan het vervellen is.