De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
Hoe meer capsaïcine, hoe heter de peper. En dit betekend dat van dezelfde soort, rode pepers heter zijn dan groene pepers.
Groene pepers zijn scherper dan de rode peper. Vaak wordt echter de peper gekozen die het beste bij het gerecht kleurt. Over het algemeen telt bij pepers: hoe kleiner de peper, hoe scherper deze is.
Groene pepers hebben een milde tot scherpe smaak. De scherpte van pepers komt door het stofje capsaïcine. De hoeveelheid hiervan verschilt per pepersoort. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de peper, hoe heter de smaak.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU. Met maar liefst 2.200.000 SHU is de Carolina Reaper de topper wat hitte-niveaus betreft. Deze peper is ontwikkeld door de Amerikaanse chili-kweker Ed Currie in South Carolina en wordt gekenmerkt door zijn rode, gerimpelde uiterlijk en taps toelopende staartje.
Pepers kopen
Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
De groene peper is minder rijp dan de rode peper. Hierdoor is de groene peper milder van smaak. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de peper, hoe scherper deze is. Kleine groene pepertjes kunnen dus ook erg heet zijn!
Peper kan je rauw eten. Verhitting maakt peper niet milder. Als je een met peper bereide maaltijd bewaart, kan de scherpheid wel toenemen.
Hoe meer capsaïcine, hoe scherper de peper en hoe hoger de peper scoort op de schaal van Scoville. De bekendste peper is misschien wel de paprika, deze is gelijk ook het minst scherp (eigenlijk helemaal niet, zelfs wat zoetig) en heeft dus een score van 0.
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
De hitte van een peper wordt altijd gemeten met de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912. De Carolina Reaper is al sinds 2013 de allerheetste peper volgens de Scoville schaal. Deze peper heeft een hitte waarde tussen de 1.500.000 SHU tot de 2.200.000 SHU.
De witte, zwarte en groene pepers komen van de peperplant (piper nigrum). Ze hebben elk hun eigen geur, smaak en scherpte. Van de drie is witte peper de mildste. De roze besjes zijn afkomstig van een andere plant, de schinus terebinthifolius, eigenlijk geen echte peper.
De peper is familie van de paprika. Pepers zijn meestal eerst groen en veranderen van kleur tijdens het rijpen. De bekendste pepers zijn de langwerpige rode en groene soorten.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000. Erg scherpe pepersoorten zijn de gele Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico welke is verwerkt in Sambal Gledek. Kleine gedroogde rode of groene pepertjes), in Indonesië rawit genoemd, kunnen ook heel heet zijn.
Sambal oelek in plaats van rode peper
Een handige tip is om sambal oelek te gebruiken in plaats van een rode peper. Een verse peper gebruik je voornamelijk voor de kleur maar sambal oelek geeft het juist een pittige smaak. Je kunt de pittigheid ook beter doseren als je sambal gebruikt.
Tabasco: 30.000 - 50.000 SHU. Perfect over die boterham of nachoschaal heen. Madame Jeanette: 150.000 - 350.000 SHU.
Madame Jeanette is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
De Madamme Jeannette is altijd geel, rode Madammen bestaan niet! De Madamme Jeannette: minder heet. maar veel warmer en kruidiger van smaak.
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
Pepers zijn goed rijp als ze de uiteindelijke kleur hebben gekregen, al kan je pepers ook prima groen oogsten. Vaak zijn ze dan iets milder van smaak, minder pittig dus. Rijpe pepers zijn vaak rood, geel of in sommige gevallen bruin (zoals de Chocolate Habanero). De Mexicaanse Jalapeño peper wordt vaak groen geoogst.
Hoe meer capsaïcine, hoe heter de peper. En dit betekend dat van hetzelfde soort, rode pepers heter zijn dan groene pepers. De volledig gerijpte chipotle peper is dus heter dan de niet volledig gerijpte jalapeño peper.
Voor zwarte peper wordt een onrijpe peperbes gebruikt (vaak nog groen van kleur) die wordt gedroogd in de zon. Het voornaamste verschil zit in het rijpingsproces. Witte peper wordt namelijk gemaakt van een rijpe bes, die rijpt aan de plant tot deze rood kleurt.
De Carolina Reaper is de allerheetste chilipeper ter wereld. Deze extreem hete peper kun je herkennen aan zijn mooie rode kleur en gerimpelde 'huid'.. Maar let op, deze zijn alleen geschikt voor mensen die van extreem pittig eten houden. De Carolina Reaper is extreem pittig van smaak.
Pepper X is sinds oktober 2023 de officiële nieuwe heetste peper ter wereld. Dit is officieel getest en opgenomen in het Guinness Book of Records. Het gemiddelde aantal SHU van de Pepper X is gemeten op ruim 2,6 miljoen Scoville Heat Units, maar hij heeft uitschieters die over de 3 miljoen SHU gaan.