Een kussen zorgt ervoor dat de nek in één lijn komt met de wervelkolom, ongeacht de slaaphouding. De stand van de wervelkolom wordt zo gecorrigeerd en de spieren worden ontlast. Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Krijgt je nek 's nachts niet de ondersteuning die het verdient, dan kan dat leiden tot nekklachten. Daarnaast kan het je nachtrust verstoren en zorgen voor een gebrek aan diepe slaap. Gebrek aan goede ondersteuning kan ook worden veroorzaakt door geen of een niet bij jou passend kussen.
Omdat je op je schouder en heup ligt, hangt jouw hoofd vrij in de lucht. Het is daarom belangrijk om je hoofd genoeg ondersteuning te bieden. Het kiezen van het juiste kussen is extreem belangrijk om comfort te verzekeren, en klachten te vermijden.
Een goed hoofdkussen geeft voldoende steun aan je hoofd en nek en voorkomt of vermindert klachten als hoofd- en nekpijn. Bij het kiezen van een nieuw slaapkussen is het handig om te weten of je een zijslaper, rugslaper of buikslaper bent. Ook de hardheid van je matras en het materiaal van de vulling spelen een rol.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
Met de zacht/hardheid van je matras. Hoe breder je schouders zijn, hoe hoger je kussen moet zijn om de ruimte op te vullen tussen matras en hoofd in zijlig. Is je kussen te laag, dan ligt de nek in een knik naar beneden. Dat is voor je wervels niet goed en ook voor je spieren niet.
De meeste mensen hebben gewoon 1 slaapkussen op hun bed liggen. Slaap je met z'n tweeën? Dan liggen er natuurlijk 2 kussens. Slaapkussens zijn er vaak in 3 verschillende maten: standaard, kingsize en queensize.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Heel wat mensen slapen op hun buik omdat ze een harde of oncomfortabele matras hebben. In zijlig krijgt uw heup of schouder meer druk, waardoor u automatisch meer naar de buikpositie draait. Als u een nieuwe matras overweegt, kunt u dus best een exemplaar kiezen met een zachtere heup- en schouderzone.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten.
Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt. Met deze tips blijf je altijd comfortabel liggen, hoe je ook slaapt.
Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen.
Het is wel belangrijk dat je niet een te hoog of laag kussen gebruikt. Een kussen met een zachte tot gemiddelde hardheid is vaak een goede keuze. Zoals het Vandyck support kussen. Het kussen heeft een natuurlatex kern van 700 gram die je nek, schouders en hoofd erg goed ondersteunt.
Slaap je op je rug dan is een kussen dat niet hoog of laag is de beste keus. Een te hoog kussen zorgt voor spanning op de nek wat over kan slaan in nekklachten en nekpijn. Het kussen moet ervoor zorgen dat de natuurlijke houding van de nek en rug niet wordt verstoord.
Is zittend slapen gezond? Het lichaam kan minder ontspannen in een zittende positie dan wanneer je ligt. Als je regelmatig en langere tijd zittend slaapt dan kan het wel ongezond zijn. Het maakt niet uit als er tijdens een autorit, trein of vliegtuig enkele uren in een zittende positie in slaap valt.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
Kussen voor zijslapers tussen benen
Het voorkomt drukplekken bij de knieën en legt je lichaam in een rechte houding. Dus wanneer je een van onze kniekussens, beenkussens of orthopedische kussens gebruikt kun je drukplekken voorkomen en heb je een betere nachtrust.
Pijn aan de schouder
Op je zij slapen kan namelijk de oorzaak zijn van de pijn, maar kan de last ook verlichten. Volgens dokter Rosenberg maken veel vrouwen de fout om hun arm onder hun hoofd te leggen, maar dat zet de zenuwen die je schouder, je arm en je hand controleren onder druk.
De milt bevindt zich aan de linkerkant van het lichaam. Door op je linkerzij te liggen, wordt het bloed beter gefilterd en functioneert het lymfesysteem optimaal. Vloeistof kan namelijk gemakkelijker naar de milt worden geleid. Met zo veel voordelen is het de moeite waard om eens op je linkerzij te gaan liggen!
Een slecht hoofdkussen kan dus ook hoofdpijn geven naast nekpijn en gevoelige schouders en armen. Volgens slaapexperten gaat het gemiddeld kussen 12 tot 18 maanden mee. Het doel van een kussen is om uw hoofd 'neutraal' te leggen tijdens het slapen, ongeacht of u op de buik, rug of zij ligt.
Rugslapers adviseren we een hoofdkussen dat in de nek iets hoger is dan bij het achterhoofd. Zo krijgt de nek de juiste ondersteuning en zorg je voor een goede houding. Een bamboe hoofdkussen en een Tencel hoofdkussen zijn beide bij uitstek geschikt voor rugslapers.