Wat is hondentaal Honden communiceren niet alleen met elkaar maar ook met ons. Ze laten weten hoe ze zich voelen, wat ze willen of wat ze nodig hebben. Om zich uit te drukken beschikken honden over praktisch dezelfde communicatiemiddelen als de mens.
Vetstreet legt uit dat janken voor honden de manier is om ergens om te 'vragen', zoals aandacht of een lekker hapje. De hond kan opgewonden of energiek zijn. Andere honden janken als reactie op stress. Als een gewonde of zieke hond jankt, is dit een uiting van pijn.
Een hond kan niet praten. Hij maakt met zijn lijf duidelijk wat hij bedoelt en hoe hij zich voelt. Het is handig als jij weet wat hij daarmee wil zeggen. Dan kun je hem begrijpen.
Diep grommen: je hond waarschuwt of dreigt en bereidt zich waarschijnlijk voor op een aanval. Mogelijk laat hij zijn tanden zien en verschijnen er rimpels vlak boven zijn neus. Maar let op; achter het gegrom kan ook pijn schuilgaan.
Het klinkt misschien een beetje vreemd om met een babystem tegen je hond te praten, maar het blijkt juist heel goed te zijn. Onderzoek van de Universiteit van New York wijst uit dat het praten met een hoog stemmetje en veel emoties de communicatie tussen hond en mens verbetert.
Hij communiceert iets, moet bijvoorbeeld zijn behoeftes doen. Aandacht opeisen. Je kunt het zien als uitdagen – omdat hij wil spelen of om andere redenen. Het is claimgedrag – hond wil gaan waar jij ook gaat.
Honden communiceren op meerdere manieren met mensen en soortgenoten. Uitingen als blaffen, smeken, janken, huilen of grommen vallen onder de geluiden die ze maken. De dieren gebruiken echter niet alleen hun stem, maar ze zetten het hele lichaam in om dingen duidelijk te maken.
Ja, en ze kunnen gevoelig zijn voor kietelen op elk deel van hun lichaam (net als mensen!), maar de meest voorkomende plekken zijn hun nek, oren, onder hun oksels, hun rug en hun staart. Net als bij mensen zal elke hond zijn gevoelige plek (als hij die heeft!) variëren van dier tot dier.
Een hond komt graag bij liggen omdat een hond van gezelschap houdt. Op bed slaapt een hond graag bij je, zo slapen veel honden bij het voeteneind of de hond komt tegen je aan liggen. Sommige mensen vragen zich af: “waarom gaat een hond op mijn voeten liggen?” Dit komt omdat een hond fysiek contact zoekt.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Kort blaffen op een normale toon: hallo zeggen tegen andere honden of personen. Onafgebroken blaffen op een lage toon: een teken dat je hond bang is en zich bedreigd voelt. Lang blaffen met af en toe janken: je hond voelt zich eenzaam.
Honden begrijpen wat het baasje zegt. Althans, hun brein reageert net zoals mensenhersenen op spraak, blijkt uit nieuw Engels onderzoek. De dieren blijken een onderscheid te maken tussen de betekenis van woorden en de manier waarop die woorden worden uitgesproken.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is. Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.
Uw hond kan zijn oren naar achteren trekken of dichtknijpen als hij gestrest of angstig is. Dit is niet altijd duidelijk bij rassen met flaporen. Een van de subtielere tekenen van stress en angst die gemakkelijk gemist wordt, is neus- en liplikken, geeuwen en kwijlen.
Als je merkt dat je hond een van de volgende dingen vertoont: Een verandering in eetlust. Overmatig likken, vooral van de poten. Desinteresse of verlies van interesse in wandelingen, speeltijd en/of andere vroeger zo geliefde bezigheden.
1) Buig niet over de hond heen
De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Een hond komt tegen je aan liggen om genegenheid te tonen en verbondenheid met je te voelen. Echter, er kunnen meer redenen zijn voor het tonen van dit hondengedrag. Een logische en veelvoorkomende reden is dat jouw hond gewoonweg geniet van het samenzijn met jou als hondenbaasje.
Als een hond lang moe blijft na beweging kan dit een teken zijn dat er iets ernstigs aan de hand is, zoals een hartaandoening, maar het kan ook wijzen op een scala aan andere problemen, van onschuldige aandoeningen zoals spierpijn tot ernstige ziekten zoals hartfalen.
Daarnaast voelt de hond zich veilig bij jou (en andersom) en is interactie en communicatie belangrijk. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat honden liefde voelen voor het baasje en zich op dezelfde manier hechten aan anderen zoals mensen dat doen.
Honden zoeken plekken op waar veel lichaamsstoffen vrij komen en de geur dus het sterkst is. Daarom ruiken ze vaak onder elkaars staart, en bij ons vaak aan kruis, billen, oksels en mond.
Hond hapt met voortanden
Een hond die 'nibbelt', dus zachtjes met zijn voortanden knabbelt aan je kleding of huid, bedoelt dit waarschijnlijk heel vriendelijk. Maakt je hond een duidelijke hap beweging, dan zal hij daarmee waarschijnlijk willen waarschuwen om diegene op afstand te houden.
Grommen is een signaal wat je hond inzet om iets aan te geven. De hond geeft met grommen vooral aan dat het teveel is: “tot hier en niet verder”. Het is een vorm van communicatie. Dit signaal valt wel degelijk onder het zogenoemde “dreiggedrag”.