In de Nederlandse wet staat niet vastgelegd wat de leeftijd is waarop een kind alleen thuisgelaten mag worden. Er is een wet is die zegt dat je geen hulpbehoevenden zonder toezicht thuis achter mag laten.
Het is in Nederland niet wettelijk bepaald vanaf welke leeftijd je een kind alleen thuis mag laten. In artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht staat echter wel dat het verboden is om iemand 'tot wiens onderhoud, verpleging of verzorging' je verplicht bent 'in hulpeloze toestand' achter te laten.
Overdag je kind voor een korte tijd alleen laten kan meestal vanaf een jaar of 9-10 en zo bouw je dat met de jaren op. Laat je je kind een hele dag en dus ook 's nachts alleen thuis blijven, dan kan dit gewoonlijk vanaf een jaar of 16.
16 - 17 jaar
Kinderen van deze leeftijd kunnen goed alleen thuisblijven, als ze zich hier zelf goed bij voelen.
In de Nederlandse wet staat niet vastgelegd wat de leeftijd is waarop een kind alleen thuisgelaten mag worden. Er is een wet is die zegt dat je geen hulpbehoevenden zonder toezicht thuis achter mag laten.
Er is geen wet die aangeeft dat je een kind van deze leeftijd nooit even alleen thuis mag laten. Er is wel een wet die zegt dat je geen hulpbehoevenden zonder toezicht thuis achter mag laten.
11-12 jaar: 21.00 uur. 12-13 jaar: 21.00 - 21.30 uur. 14-15 jaar: 21.30 - 22.00 uur.
Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel).
Is jouw zoon of dochter meerderjarig? Dan heb je als ouder in principe wel het recht om hem of haar de deur te wijzen. Maar er zijn voorwaarden. Daarbij mag je ze nooit zomaar het huis uit zetten.
Vrijwillige uithuisplaatsing
Als het niet goed gaat thuis, kunt u hulp krijgen om een uithuisplaatsing te voorkomen. Kijk bij het Nederlands Jeugdinstituut welke hulp mogelijk is. Een kind wordt alleen uit huis geplaatst als er geen andere oplossingen zijn voor de problemen thuis.
Bij hoogoplopende gezinsmoeilijkheden kunnen minderjarige jongeren in principe (tijdelijk) uit huis geplaatst worden. Soms stemmen alle betrokkenen daarmee in. Maar in het belang van de minderjarige kan ook een jeugdrechter een uithuisplaatsing opleggen. Meerderjarige jongeren wonen vaak nog thuis.
Hoewel ieder kind anders is zijn er wel globale richtlijnen waar je je aan kan houden. Over het algemeen kunnen kinderen vanaf groep 7 of 8 van de basisschool kort alleen thuis zijn. Kinderen van elf à twaalf jaar zijn al redelijk zelfstandig, maar ze voor een langere tijd alleen laten is nog niet aan te bevelen.
De ideale bedtijd voor pubers zijn de volgende: 12-15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur. 15-17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur. 17-18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur.
14 jaar. Je hebt de plicht om je paspoort of Europese Identiteitskaart altijd bij je te dragen. Deze moet je kunnen laten zien als de politie hiernaar vraagt. Je kunt een visvergunning aanvragen.
Voor kinderen van 11 tot 12 jaar is dit tussen 20.30 uur en 21.00 uur. "Maar tussen klasgenootjes onderling zitten soms grote verschillen. Een belangrijke vraag voor oudere kinderen is bijvoorbeeld wie The Voice of Wie Is De Mol mag afkijken", zegt Hilde Tholen, hoofdredacteur van tijdschrift Ouders van Nu.
Kinderen onder de 18 kunnen niet zomaar uit huis worden geplaatst. Bij kinderen vanaf 18 jaar verloopt dit anders, omdat je ouders niet meer het gezag over je hebben. Je ouders blijven wel onderhoudsplichtig tot je 21e, dit betekent dat ze nog wel voor je moeten blijven zorgen.
'Laat kinderen van 0 tot 4 jaar niet alleen buitenspelen. Vanaf 4 tot 6 jaar kun je dit langzaam opbouwen als je merkt dat je kind goed op zichzelf kan passen. Vanaf 6 jaar lukt het de meeste kinderen om zelf buiten te spelen en kun je ze zelfs alleen op pad sturen, bijvoorbeeld naar een vriendje.
Ook in het alleen naar school fietsen. De meeste kinderen kunnen tussen de 8 en 9 jaar alleen naar school fietsen.
Bijbaantje 12 jaar: oppassen
Als je van kinderen houdt en verantwoordelijk bent, is oppas of babysitter een geschikt baantje voor een 12-jarige. Veel ouders vinden het wel belangrijk dat je al wat oppaservaring hebt.
Als je 13 of 14 jaar bent, mag je alleen klusjes doen. Ook mag je helpen bij licht, niet-industrieel werk.
Kinderen vanaf 7 jaar kunnen in principe alleen te voet naar school, maar jij voelt als ouder het best aan of je kind er ook helemaal klaar voor is.
Wat de wet zegt over een kind alleen thuis laten
Er zijn in België en Nederland geen wettelijke regels opgesteld over na welke leeftijd een kind alleen thuis mag blijven. Er is daarentegen wel een wet die vertelt dat het verboden is om een hulpbehoevend kind alleen te laten.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.