'Domotica in de zorg', ook wel 'zorgdomotica' genoemd, is een technologische toepassing ten behoeve van een persoon die door een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, een lichamelijke en/of psychische ziekte of door ouderdom afhankelijk is van de toepassing.
Domotica is een veelbelovende ontwikkeling in de zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking en wordt ondermeer aangewend om toezicht te houden. Denk hierbij aan bewegingsmelders, detectiechips, uitluister systemen en camerabewaking.
eHealth is de toepassing van soortgelijke technieken als domotica, maar dan specifiek ingezet om uw gezondheid of de gezondheidszorg als geheel te verbeteren of ondersteunen. Zo kunnen domotica ingezet worden als eHealth-toepassing.
Risico's/nadelen van domotica zijn: Dat systemen nog niet goed (genoeg) werken, en niet de goede zorg verleend wordt, of te laat. Dat het overhaast of niet juist ingezet wordt; toepassing moet vaak nog zorgvuldiger gebeuren. Dat privégegevens van patiënten en hulpverleners lekken.
Domotica kan een goede oplossing zijn om langer thuis te blijven wonen, maar het nadeel is dat er dan een stukje privacy opgeofferd moet worden. Er kunnen afspraken gemaakt worden met de zorgmedewerker zodat de bewoner een grens kan trekken.
Verlichting, beveiliging, verwarming, audio/video en communicatie komen samen in één systeem dat gemakkelijk uit te breiden, aan te passen en levensloopbestendig is. Goed toegepast en gebruikt kan domotica ertoe bijdragen dat ouderen, gehandicapten en minder valide mensen langer thuis kunnen blijven wonen.
Met domotica worden technologische hulpmiddelen in en om huis bedoeld. Deze kunnen bijdragen aan het langer zelfstandig thuis wonen. Denk bijvoorbeeld aan bewegingsmelders of leefstijlmonitoring.
In de zorg voor mensen met dementie wordt steeds meer gebruikgemaakt van domotica. Dit zijn technieken die worden ingezet om bijvoorbeeld via sensoren of cameratoezicht te monitoren of iemand nog in bed ligt of door de kamer beweegt.
Afhankelijk van de zorgindicatie van de cliënt zal bekostiging plaatsvinden door bijvoorbeeld gemeenten, verzekeraars, indirect via thuiszorginstelling, zorgcentrales of woningcorporaties of bekostiging door de cliënt of familie zelf.
Wat kost het laten aanleggen en installeren? Bij een gemiddelde bestaande- of nieuwbouw woning kan een complete domotica installatie tussen de 1500,- en 5500,- euro kosten. Afhankelijk van uw wensen en de losse componenten die gebruikt worden om via uw iPhone of tablet alles te kunnen besturen op afstand.
Voor een elektrische installatie met een standaard bekabeld domotica systeem in een nieuwbouwwoning kan je rekenen op een prijs vanaf € 3.800 (excl. btw en plaatsing). Voor de installatiekosten mag je uitgaan van het gemiddeld uurloon van een elektricien: € 35 à 40 per uur (incl. btw).
Gemiddeld een ruime woning / villa met veel luxe en koppelingen zit ergens tussen de 15.000 en de 60.000 euro in, voor de KNX domotica componenten inclusief de KNX programmering. Dat ligt uiteraard aan de hoeveelheid lichtpunten, schakelaars, speakers en alle andere wensen.
Wensen en behoeften ouderen
Mobiliteit lijkt ook sterk samen te hangen met andere zaken in het leven die ouderen belangrijk vinden, zoals zingeving, waardigheid en eigen regie. Verder hechten ouderen ook belang aan het hebben van een goede cognitieve gezondheid en een geschikte woonomgeving.
Langer thuis
Niet alleen zijn er zijn er grootschaliger domotica- toepassingen gaande. Ook medische hulp- middelen worden steeds vaker elektrisch instelbaar. Het zorgbed, de rolstoel, de tillift, de steun- kousuittrekker, het keukenblok allemaal werken ze tegenwoordig op een elektro- motor.
Patiënten en artsen kunnen zo via de computer diagnoses stellen, uitslagen communiceren en informatie uitwisselen. Denk aan het online doorgeven van bloedstollingswaarden door patiënten, videocontact met thuiszorg, domotica, teleconsultatie tussen artsen en telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Domotica koppelt alle technieken in een gebouw om bepaalde taken te automatiseren. Daarom wordt het ook weleens huisautomatisering genoemd. Een domoticasysteem bedient de verlichting, verwarming, zonwering, audio, ventilatie… op basis van diverse inputs.
Met domotica krijg je meer controle over je woning. Via je smartphone kan je je huis vanop afstand bedienen en controleren. De lamp in de living vergeten uit te doen? Schakel deze dan uit via je smartphone.
Hoe is domotica ontstaan? Domotica komt overgewaaid van de geautomatiseerde industrie en kantooromgevingen. De eerste domotica systemen voor particulieren waren vooral gericht op personen met een beperking. Personen in een rolstoel konden op die manier bijvoorbeeld een aantal huiselijke taken laten uitvoeren.
De invulling die het meest aan Domotica wordt gegeven is het automatiseren van het huis. Dit gaat meestal met een applicatie op de computer, tablet of telefoon. Deze maakt verbinding met een centrale computer (server) van waaruit alle slimme (slim staat voor apparaat met actor) apparaten bediend kunnen worden.
Je verlichting, verwarming, ventilatie, rolluiken, zonwering en nog veel meer bedienen van op 1 centrale plek met een touchscreen, je tablet of smartphone: dat is huisautomatisering.
Het gebruik van eHealth kan ook nadelen hebben: Online communicatie is zeker in het begin lastiger en minder eenduidig dan face-to-face communicatie, mogelijk door een gemis aan non-verbale communicatie. Dit kan leiden tot miscommunicatie tussen zorgverlener, patiënt en/of naasten.