Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek. Indien toegestaan om uit te zetten, kan het ook de kaak verzwakken terwijl het botweefsel begint te resorberen en vervangen.
Ook als het niet wordt behandeld kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. De meest voorkomende behandelingen voor een abces zijn: antibiotica, een operatie of een 'drainage' procedure. Sommige huidabcessen hoeven niet behandeld te worden en kunnen vanzelf weggaan.
Het abces zelf is een bultje dat pijn kan doen en warm kan aanvoelen. De huid rond het abces voelt dikker aan. De huid wordt ook rood, warm en pijnlijk. U kunt koorts krijgen, gaan zweten en misselijk worden door een abces.
Tandabces en pijn
Er bestaan leukere dingen in het leven dan het hebben van een tandabces. Dit kan behoorlijk veel pijn veroorzaken. Ook kan abces ook tot ernstige consequenties leiden als u te lang wacht met de behandeling ervan.
De groeiende zwelling leidt tot druk onder de huid en verdere ontsteking van omliggend weefsel. De druk en ontsteking veroorzaken pijn. Er zijn ook chronische ontstekingsziekten die abcessen kunnen veroorzaken, waaronder de ziekte van Crohn.
Een abces zal niet vanzelf genezen en als het niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar het kaakbot en naar andere delen van het hoofd en de nek.
Flucloxacilline doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van de huid zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, abces, steenpuisten en wondroos. Ook bij luchtweginfecties zoals keelontsteking, longontsteking en ontstoken amandelen.
De chirurg snijdt het abces open en spoelt deze schoon. Soms laat de chirurg een klein slangetje (drain) of verbandgaas achter in de wond om deze open te houden. Zo kan alle pus er goed uit en ontstaat er geen nieuwe zwelling. De operatie duurt ongeveer 30 minuten.
Een abces 'groeit' als de pus niet naar buiten kan aflopen. De pus hoopt zich op tussen de sluitspieren en breidt zich soms uit tot in het onderhuidse vetweefsel.
Sepsis is een reactie van het lichaam op een infectie en kan leiden tot beschadiging van weefsel en uitval van organen. De boosdoeners zijn bacteriën, virussen en schimmels die met name via de longen, maar ook via wondjes of urinewegen het lichaam kunnen binnenkomen.
Orale antibiotica kunnen de bacteriën doden die de infectie veroorzaken en voorkomen dat de infectie zich uitbreidt of het gebied opnieuw infecteert. Dit kan ook de zwelling en pijn in het gebied verminderen. Antibiotica zijn echter geen vervanging voor tandheelkundige ingrepen en ze zullen het abces niet genezen.
Behandelingen voor een tandabces
De behandeling bestaat onder andere uit het laten leeglopen van het abces als het niet gescheurd is. Je tandarts kan ook adviseren om vrij verkrijgbare pijnstillers te nemen, je mond te spoelen met warm zout water en een antibioticum te nemen.
Abcessen zijn vrijwel altijd het gevolg van een bacteriële infectie. De bacteriën scheiden gif af en veroorzaken het afsterven van cellen ter plaatse. De ontstekingsreactie trekt afweercellen aan, die voor een deel ook weer uit elkaar barsten. Hierdoor ontstaat een holte in het weefsel, gevuld met etter.
Bij alarmsignalen als hoge koorts, kortademigheid, verwardheid, lage bloeddruk of zich onwel voelen, komt een arts binnen de tien minuten een diagnose stellen. Is er sprake van sepsis, dan krijgt de patiënt meteen antibiotica. We zien sepsis als een echte urgentie, net als een hartinfarct of een beroerte. '
Intraspinale abcessen en granulomen worden vaak veroorzaakt door bacteriën en minder vaak door andere micro-organismen, zoals schimmels en parasieten. Spinale abcessen zijn vaak te wijten aan de bacteriën Staphylococcus of Streptococcus en soms aan schimmels of andere micro-organismen.
Een huidabces is groter en vertoont de 4 klassieke tekenen van ontsteking: lokale warmte, roodheid, pijn en zwelling. In het begin is het een harde knobbel.Eens er etter gevormd is, wordt het zacht, en verschijnt er centraal een geel of groen kopje.
Risicofactoren voor een recidief waren: obesitas, leeftijd ouder dan 30 jaar, diabetes, roken en voorafgaand antibioticagebruik. Dit onderzoek is van belang voor de huisarts om een prognose te kunnen geven van de kans op een recidief bij een abces of furunkel.
Een chronisch tandabces is pijnloos omdat het gaat om een dode tand, maar kan op röntgenfoto's wel herkend worden. Soms is de zwelling ook te zien met het blote oog. De diagnose tandabces gebeurt met röntgenfoto's.
Abcesholtes kunnen met elkaar in verbinding staan via gangen. Abcessen kunnen steeds opnieuw terugkomen op dezelfde plaats. In de ergste gevallen is acne inversa een zeer invaliderende ziekte, vanwege de pijn en de continue uitvloed van talg, vocht en pus uit de ontstoken klieren.
Pijn. Ondanks de verdoving kan de behandeling pijnlijk zijn. Dit komt door de ontsteking. Zodra de arts een sneetje heeft gemaakt, vermindert de druk van het abces en neemt ook de pijn af.
De chirurg snijdt het abces open. Hij spoelt de holte schoon om de pus te verwijderen. De chirurg laat een drain of verbandgaas in de wond achter om de wond open te houden. Op deze manier kan alle pus de wond uit en ontstaat er niet opnieuw een abces.
Een abces is een holte gevuld met etter. In 30 tot 40% van de gevallen vormt er zich ook een fistel. Een fistel is een gangetje tussen de etter en de darm of de huid rond de aars. Abcessen ontstaan doorgaans vanuit een wondje in de endeldarm.
Als de pus goed verwijderd is, knapt u vaak snel op. Een abces in de keel kan helaas weer terugkeren. In dat geval kan het verstandig zijn om de amandelen laten verwijderen.
Bij een infectie moet de bron worden verwijderd, derhalve moeten abcessen worden gedraineerd. Enerzijds omdat antibiotica niet goed doordringen een abces, anderzijds omdat een abces de bron van een bacteriëmie kan zijn.
Zo gaat het medicijn snel door de slokdarm naar de maag. Dat is belangrijk: sommige antibiotica kunnen de slokdarm beschadigen als ze blijven hangen in de keel.