“De meest gemaakte fout tijdens het schoonmaken is het dweilen met warm water”, vertelt Anoesjka Imambaks, eigenaresse van huishoudservice 'Maid at Home'. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer.
"De meest gemaakte fout tijdens het schoonmaken is het dweilen met warm water", aldus Anoesjka Imambaks, eigenaresse van huishoudservice Maid at Home. "Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Met koud water dweilen is de beste keuze om je vloeren grondig en effectief te reinigen zonder ze te beschadigen. Het helpt bij het verwijderen van vet, olie en ander vuil, waardoor je vloeren er nieuw uitzien en langer meegaan. Warm water verdampt sneller dan zeepresten waardoor je vettige strepen overhoudt.
Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt het beste dweilen met koud water. Als warm water namelijk verdampt, blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen én een plakkende vloer. Dweil daarom met koud water.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Stofzuigen en dweilen is niet altijd genoeg om ook de voegen tussen de tegels schoon te maken. Je kan de voegen in een keramische vloer reinigen met zuiveringszout en azijn.
Het bevat componenten zoals cinnamaldehyde die helpen bij het bestrijden van bacteriën, schimmels en zelfs sommige virussen. Door kaneel aan het water voor het schoonmaken toe te voegen, kun je op een natuurlijke manier de hoeveelheid ziekteverwekkers verminderen.
De frequentie van het dweilen hangt af van het soort vloer en hoeveel verkeer deze krijgt. Over het algemeen moet een vloer ten minste een keer per week worden gedweild. Voor vloeren in drukke gebieden, zoals de keuken of gang, kan het nodig zijn om dit vaker te doen.
Dweil met dit schoonmaakmiddel de vloer
Voor veel vloeren is agressief schoonmaakmiddel geen goed idee, dus kun je beter allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. En hoewel er uitzonderingen bestaan, raken de meeste soorten vloeren beschadigd van groene zeep of middelen met citroen.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Een dweil bestaat uit een stok met daaraan een wisser, al dan niet met een doek eromheen. Moppen worden gebruikt voor het volledig nat reinigen van oppervlakken, dweilen voor het bevochtigd of droog reinigen.
“De meest gemaakte fout tijdens het schoonmaken is het dweilen met warm water”, vertelt Anoesjka Imambaks, eigenaresse van huishoudservice 'Maid at Home'. Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer.
Azijn. Met een scheutje azijn in een emmer water wordt je laminaatvloer glanzend schoon.
Bacteriën zitten graag op vervuilde of ruwe oppervlakken. Als je vuil en kalk op tijd verwijdert met een sanitairreiniger, heb je ook in je toilet geen chloor nodig. Chloor maakt niet schoon en ontkalkt niet.Het doodt bacteriën, maar dat is afgezien van medische redenen eigenlijk nooit nodig.
Als vuistregel kan gesteld worden dat de meeste huishoudens eenmaal per week zouden moeten afstoffen. Dan is het stof wel zichtbaar maar voor de meeste mensen nog binnen de grenzen van het aanvaardbare.
Hoe vaak je dat moet doen, verschilt van het aantal mensen dat gebruikmaakt van het toilet. Woon je samen of alleen, dan is één keer per week schoonmaken voldoende.Heb je een groot huishouden met (kleine) kinderen?Dan is het verstandig om het toilet twee keer per week schoon te maken.
Hoe vaak schoonmaken? Ons advies is om de badkamer wekelijks een grote schoonmaakbeurt te geven. Na iedere bad- of douchebeurt of het gebruik van de wastafels, is het aan te raden om met een droge schone doek de oppervlakten droog te maken. Ook de toiletpot heeft doorgaans wat vaker aandacht nodig.
Je kunt een PVC vloer prima dweilen met afwasmiddel. Gebruik wel een mild afwasmiddel, omdat agressieve schoonmaakmiddelen schade kunnen veroorzaken aan het PVC.
Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet. Uiteindelijk is goed boenen met een goede dweil en stok, de beste oplossing.
Vaak wordt beweerd dat groene zeep geschikt is voor houten vloeren, echter zal groene zeep zeepresten op uw houten vloer achter laten. Ook bij laminaatvloeren is het niet verstandig: uw laminaat- of PVC vloer zal er dof komen uit te zien. Groene zeep is verder een prima schoonmaakmiddel, maar niet voor uw vloer!
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.