Bij de bereiding van overnight oats gebruik je best gerolde havermout om het lekkerste resultaat te bekomen. Instant havervlokken laat je best achterwege bijvoorbeeld. Let dus zeker op welk type havermout je koopt wanneer je naar de supermarkt gaat. Je wil natuurlijk niet dat je favoriete ontbijt mislukt.
Overnight oats passen prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze bevatten vezels en geven een verzadigend gevoel na het eten. Dit kan helpen bij het bereiken van gewichtsverlies en zorgen voor gewichtsbeheersing. Niet alleen zijn Overnight oats heerlijk als ontbijt, het is ook erg vullend.
Overnight oats zegt het eigenlijk al, je maakt het ontbijtje eigenlijk de avond van te voren. Zet het in de koelkast en de volgende dag kun je het direct eten. Om dit ontbijtje op een macchiato te laten lijken is het leuk en lekker om 's ochtends het laatste beetje melk op te schuimen.
Havermout is een volkoren graan-product en bestaat uit haverkorrels. Deze haverkorrels zijn geknipt en geplet. In het Engels kennen ze dit product granen als rolled oats, of oats.
Verdeel ('s avonds voor het slapen gaan) de havermout, melk, honing en kaneel over de jampot(ten) en roer door. Doe de deksel(s) op de pot(ten) en zet 8 uur in de koelkast (overnight). De overnight oats zijn nu klaar om gegeten te worden. Dit ontbijt wordt pas echt lekker met een van de toppings (zie tips).
Havermout is een volkoren graansoort, het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken bestaan uit óngeknipte en geplette haverkorrels. Havermout en havervlokken worden soms geroosterd vanwege de smaak. Vaak worden ze voorgestoomd, om de bereidingstijd te verkorten.
Overigens klopt de naam niet helemaal, want oats is het Engelse woord voor haver, en haver is niet hetzelfde als havermout. Havermout bestaat namelijk uit vermalen haver, ook wel havermeel genoemd (rolled oats of oatmeal in het Engels).
Ongeacht de soort mag er in principe maar één ingrediënt worden vermeld: volkoren havermout. Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
En toch slaan zoveel mensen het over, meestal door tijdgebrek. Dan zijn deze overnight oats een uitkomst: je maakt ze 's avonds van te voren klaar en de volgende ochtend ben je ready to go voor ontbijt! Je kunt het koud eten, maar wanneer je het liever warm hebt ook even snel in de magnetron opwarmen.
Reken ongeveer 40 tot 50 gram ongekookte havermout per persoon.
Havermout en havervlokken zijn volkoren
Bij havervlokken zijn de korrels alleen geplet. In beide gevallen wordt de hele haverkorrel gebruikt. Daarom zijn ze allebei volkoren. In volkorengranen zitten meer vezels, vitaminen en mineralen dan in niet-volkorengranen.
Het antwoord is simpel: Brinta is gemaakt van tarwe, havermout van haver. Brinta is een merknaam en staat voor 'Breakfast Instant Tarwe'. Havermout en Brinta zijn allebei een graanproduct. Brinta is gemaakt van volkorentarwemeel en havermout van haver.
Havermout is een veelzijdig product en daarnaast erg betaalbaar. Voor €0,40 koop je een pak van 500 gram. De aanbeveling per portie is 40 gram. Dit betekent dat je zo'n 12 havermoutmaaltijden kunt bereiden voor 0,40.
Hoewel havermout (fijne havervlokken) redelijk hetzelfde lijkt te zijn als grove havervlokken, zou ik je afraden om deze fijne havervlokken te gebruiken in plaats van de grove variant. Het geeft een heel andere structuur aan je granola. En met de structuur verandert ook de smaak.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Van die binnenste korrel worden havervlokken en havermout gemaakt. Ze verhitten dan de korrels, die ze vervolgens stomen en platwalsen. Het enige verschil tussen havervlokken en havermout is de grootte. Havermout wordt in het proces nog een keer geknipt en havervlokken zijn de hele korrels, maar dan plat.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Biologische havervlokken en havermout zijn dan ook allebei volkoren granen die veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Ze zijn niet alleen gezond, maar ook enorm voedzaam. Beide passen prima in een gezond dieet en geven een voldaan gevoel.
Overnight oats is, zoals de naam het al zegt, havermout die 'overnacht' heeft in je koelkast. Je maakt dit ontbijtgerechtje de avond voordien, bewaart het koel tot 's ochtends en dan heb je het maar uit de koelkast te nemen en op te eten.
Havermout is minder grof en daardoor eerder gaar. TIP: Wanneer je havervlokken gebruikt, laat deze dan eerst een nachtje wellen. Dat maakt ze makkelijker verteerbaar én sneller gaar!
Een portie Quaker Havermout Original bevat 46% van de 3 gram bèta-glucanen vezels die dagelijks nodig is om het cholesterolgehalte te verlagen. In het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levenswijze.