Hoe vaak mag ik onder de zonnebank? Tussen elke zonsessie hoort 48 uur rust te zitten. Zo geef u uw huid voldoende rust tussendoor. Mocht u een regelmatige zonnebanker zijn dan adviseren wij u eens per week te komen om uw kleurtje bij te houden.
Tussen iedere zonsessie moet minimaal 48 uur zitten. Als je dus op dinsdag onder de zonnebank bent geweest, mag je donderdag weer zonnen. Je mag dus nooit 2 dagen achter elkaar onder de zonnebank en wij houden dit voor onze klanten in de gaten. Kan ik een zonnebrandcreme voor buiten ook onder de zonnebank gebruiken?
Bouw het zonnen op
Van een keer onder de zonnebank gaan word je niet direct bruin. Ga daarom zeker in het begin iedere week een keer onder de zonnebank. Begin met sessies van 10 tot 15 minuten en bouw dit geleidelijk op.
Hoe vaak per week mag je op de zonnebank? Ga niet vaker dan 3 keer per week en niet vaker dan 40 korte sessies per jaar.
2. Zonnebanksessie. Tussen je behandelingen hoor je 48 uur je huid met rust te laten, wanneer je 24 uur na je zonnebankkuur alweer onder de zonnebank zou gaan, kan je huid overgevoelig raken.
Ga niet meer dan 1 keer per dag onder de zonnebank. Maak hierbij geen onderscheid tussen binnen en buiten zonnen, uw huid doet dat ook niet. Houdt bij een normaal zongedrag in de natuurlijke zon een maximaal aantal sessies op de zonnebank aan van ongeveer 50 maal per jaar.
Wacht daarom toch wel circa 4 uur voordat je onder de douche stapt. Echter kan het in sommige gevallen nodig zijn om maar liefst 8 uur te wachten. Bovendien is het bij bronzers regelmatig het geval dat je de beste bruiningsresultaten pas krijgt nadat ze een paar uur ingewerkt zijn.
Is de zonkracht van de zonnebank hetzelfde als die van de zon? De gevaren van een zonnebank zijn volgens de Gezondheidsraad hetzelfde als de gevaren van de zon. Huidkanker kan dus ook ontstaan door de zonnebank.
Bezoek de zonnebank regelmatig
Bouw je zon-minuten daarom eerst op. Ga je voor het eerst onder de zonnebank? Begin dan met 10 minuten en een lage Wattage en kijk vanaf daar hoe je huid erop reageert. Vervolgens kun je de minuten steeds wat verder opbouwen.
Eén keer goed verbranden is voldoende. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jonge mensen melanomen ontwikkelen, en dat daar vaak een periode van zonnebanken aan vooraf is gegaan. 'Niemand weet precies bij hoeveel keer per jaar je "veilig" zit, omdat elk huidtype anders reageert.
Over het algemeen wordt aangenomen dat ongeveer 20 minuten blootstelling aan de zon op het middaguur, zonder bescherming, gelijk staat aan 1 minuut onder een standaard zonnebank. Dit betekent dat 1 uur zonnestraling (met een gemiddelde UV-intensiteit) gelijk zou kunnen staan aan ongeveer 60 minuten onder de zonnebank.
Van één bezoekje, ga je niet opeens langdurig bruiner worden. Daarom raden wij je in het begin aan om voor een wekelijkse beurt onder de zonnebank te kiezen. Op die manier zal de bruine kleur dieper doordringen in je huid. Als beginner doe je er goed aan de duur van je sessie te beperken tot 10-15 minuten.
Je kan je wél gewoon scheren voor het zonnen, maar niet vlak voordat je de zon ingaat. Je huid wordt door het scheren namelijk aangetast en is na het ontharen altijd gevoeliger. Direct na het ontharen is de huid gevoelig en door zon, zee en chloor kan de huid geïrriteerd raken. Daarom is er wat hersteltijd nodig.
Hoe lang blijft de bruine teint behouden? Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig vernieuwd.
Ga niet vaker dan 50 keer per jaar onder de zonnebank. Bij lichtere huidtypes is dit aantal nog lager. Geef je huid ook altijd voldoende tijd om te herstellen van jouw vorige zonsessie.
Het trekt snel in de huid en is zeer zuinig in gebruik. Dit verzorgende oliemengsel is geschikt voor onder de zonnebank of in de zon, maar houd er rekening mee dat deze je olie je niet beschermt tegen schadelijke uv-stralen!
Vermijd scrubben of harde exfoliatie na het zonnebanken, omdat dit de bruine kleur kan verwijderen. Bescherm je huid tegen de zon: Hoewel je al een mooie bruine teint hebt gekregen, betekent dit niet dat je huid immuun is voor de schadelijke effecten van de zon.
Zeker als je een lichte huid hebt of al lang niet in de zon bent geweest, kan je het best 's ochtends of na 15 uur zonnen.Scrub je huid voor het zonnen. Door je huid goed voor te bereiden op het zonnen, bijvoorbeeld door te scrubben, zal je jouw bruine kleur na het zonnen vaak ook langer kunnen behouden.
Door gebruik te maken van de zonnebank kan de huid inderdaad wat vitamine-D aanmaken. Echter verschilt dit erg tussen de apparaten en is het de vraag of dit daadwerkelijk voldoende is. Uit onderzoek blijkt ook dat het een korte piek geeft, maar dat het vitamine-D gehalte ook snel weer afvlakt.
Waarom je beter geen geen SPF kunt gebruiken onder de zonnebank. De SPF-factor in zonnebrandcrème is bedoeld om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen van de zon. Onder de zonnebank heeft dit geen nut aangezien de huid alleen blootgesteld wordt aan kunstmatige UV-stralen.
Onder de zonnebank gaan heeft, mits je er verstandig mee omgaat, naast het opdoen van een lekker kleurtje en een goed gevoel een aantal andere prettige bijkomstigheden. Zo ontspant de warmte je spieren en stimuleert het je bloedsomloop, waardoor je lichaam afvalstoffen sneller afvoert.
Hoelang lig je eigenlijk onder een zonnebank? Dit is afhankelijk van je huidtype. Jouw huid bepaalt hoeveel UV je kunt verdragen en hoelang je daarvoor onder de zonnebank kunt. Globaal kunnen we zeggen dat het tussen de 12 en 20 minuten is.
Mag ik douchen na de zonnebank? Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid.
Een goede zonnebankcrème met bronzer zorgt ervoor dat het bruiningsproces sneller op gang komt. Wanneer je geen crème gebruikt dan duurt dit ongeveer 8-10 minuten. Bij het gebruik van een crème is dit al na 3-4 minuten. Het zorgt er daarnaast voor dat je huid gehydrateerd blijft en niet uitdroogt.
Bij zonneallergie reageert uw huid overgevoelig op ultraviolette straling (uv-straling). Uv-straling zit in zonlicht, maar ook in licht van de zonnebank. Het kan zomaar ontstaan, terwijl u voorheen altijd goed tegen de zon kon. Meestal krijgt u de huiduitslag als uw huid nog niet gewend is aan zonlicht.