Kuilgras is een ruwvoer en wordt gemaakt van een smakelijk mengsel van gedroogde grassoorten. Het gras wordt een dag korter gedroogd dan normaal hooi en is dus wat vochtiger van karakter. Hierdoor staat het ook bekend als voordroog hooi, het gras wordt namelijk gebaald voordat het helemaal droog is.
Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi.
Voordroog is bijna hooi, maar ligt meestal 1-2 dagen korter op het land te drogen. Het droge stof gehalte varieert tussen de 55% en 75%, waardoor het nog iets vochtig en zachter aanvoelt en meestal iets zurig ruikt (geen zuurkool, maar een fris zurig luchtje).
Kuilgras is meestal veel minder grof dan hooi. Het ruwe celstof gehalte is lager en bevat daardoor minder structuur. De energiewaarde van hooi is gemiddeld hoger (per kg product) dan kuilgras, terwijl het eiwitgehalte van kuilgras gemiddeld hoger is dan van hooi.
Drogestof is dat wat overblijft aan gras, hooi of voordroog als je al het vocht er uithaalt. Om het nog ingewikkelder te maken, verschilt het drogestofgehalte ook nog eens flink per type ruwvoer. Zo heeft gras een drogestofgehalte van 20-25%, voordroogkuil van 60-70% en hooi van 80-90%.
Antwoord: Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt.
Re: zitten er nadelen aan nat hooi voeren? Nee, er zitten geen nadelen aan! Wanneer je zelfs rijk hooi minimaal 20 minuten weekt in water is het grootste gedeelte van het fructaan er uit. Ga je het heel lang weken moet je er wel rekening mee houden dat ook goede voedingsstoffen er uit gaan.
Hooi van goede kwaliteit is meestal diep groen tot geel-groen in plaats van geel of bruin van kleur. Maar let op: de kleur zegt niet altijd iets over het ruwvoer. Let daarnaast op onkruiden die eventueel giftig kunnen zijn. Een groot aandeel onkruid heeft ook invloed op de voedingswaarde.
Wat is de houdbaarheid van hooi? Hooi is gedroogd gras en hierdoor is het lang houdbaar. Hooi kunt u onder droge omstandigheden met gemak een jaar bewaren. Controleer regelmatig uw hooibalen op eventuele schimmels of ongedierte.
Veel mensen noemen voordroog ook hooi, maar zodra het in plastic verpakt is is het geen hooi meer. Voordroog is, doordat het minder lang op het land heeft liggen drogen, wat natter als het in plastic ingepakt wordt en kuil is koeienvoer dat helemaal niet geschikt is voor paarden.
Schimmelig hooi kan ontstaan als het product na het oogsten te lang aan slechte weersomstandigheden is blootgesteld. Dit zorgt er ook voor dat het hooi allerlei waardevolle voedingsstoffen verliest. Door schimmel aangetast hooi is een slecht product en bepaald geen verborgen gebrek.
Ook al is het slecht weer, toch is het aan te raden het hooi minstens één keer per dag om te keren. Regen heeft meestal een negatieve invloed op het hooi, maar ook dat hangt van verschillende factoren af. Pers zeker geen hooi dat nog niet droog genoeg is!
Droge stof is het gewicht van het ruwvoer zonder het deel gewicht aan vocht dat in het voer zit. Voor hooi geldt een percentage van ongeveer 85% van het totaalgewicht.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Hooibroei komt vooral binnen zes weken na het oogsten voor. Boeren gebruiken al sinds de 17e eeuw hooiroeden, ijzeren staven die in de hooiberg geschoven worden. Na een uur wordt de roede uit de hooiberg gehaald en aan de temperatuur kan men voelen of er een broeiproces gaande is.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Je kunt ook nog kijken of het te gebruiken is om de stal mee op te strooien. Er is recent onderzoek naar gedaan dat oud hooi wel veel vitamines verloren heeft, maar geen suikers! Dus oud hooi aan hoefbevangen paarden geven heeft niet meer nut dan jonge oogst.
Als hooi niet voldoende droog is gewonnen kan broei en vervolgens schimmel optreden. Dit betekent extra verliezen en het is nadelig voor de gezondheid van paarden en pony's. Het gemaaide gras moet enige tijd op het veld lig- gen om het gewenste droge-stofgehalte van ruim 80 % te bereiken.
Kwalitatief goed ruwvoer (hooi of kuil) ruikt lekker (niet muf/schimmelig/rot), heeft een frisse kleur. Een mooi droge kuil voelt iets zachter aan dan hooi en ruikt iets zuurder, verder zijn de verschillen voor een leek nauwelijks waarneembaar.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Zolang het droog heeft gelegen kun je het jaren "goed'' houden. Hou er rekening mee dat vitamines/mineralen wel (sterk) verminderd zullen zijn. Begin de winter voerde ik hooi van 2011, nu van 2012. Ik heb enkele jaren terug nog hooi gevoerd wat 10 jaar oud was.
Als er plastic om heen zit, is het stofvrij want schimmelvrij. In droog hooi bestaat toch vaak het gevaar van schimmel(stof)vorming.
Het dompelen van het hooi zorgt ervoor dat de stofdeeltjes en schimmelsporen eraf gespoeld worden. Deze stofdeeltjes en schimmelsporen kunnen de oorzaak zijn van het hoesten. Het beste is om één portie in een speciekuip of bijv. badkuip onder te dompelen in het water en direct weer eruit halen en uit laten lekken.
Voordroog: Ook wel voordrooghooi of ingepakt hooi genoemd. Voordroog heeft vaak iets korter of even lang als hooi op het land gelegen. De DM is lager namelijk tussen de 60% en 80%. Bij het inbalen wordt er wel plastic omheen gewikkeld en wordt de baal luchtdicht verpakt.