Tip 1: Bewaar spullen waar je ze gebruikt
Kookgerei, kruiden en oliën bewaar je het beste in de buurt van de kookplaat. Logisch, want soms moet je snel handelen tijdens het koken. De messen en snijplanken stal je op een plek waar je de groenten of het vlees snijdt en de afwasborstel bij de gootsteen.
Een tijdloze keuken inrichten betekent veel neutrale elementen en kleuren gebruiken. Ideeën voor de tijdloze keuken zijn: gebruik van vormen en materialen die altijd actueel blijven, niet de nieuwste snufjes, maar degelijke en goede keukenapparatuur, overwegend lichte (wit, room, beige) kleuren.
Daarom zie je de keuken best als een werkplek. Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden je moet afleggen en hoe sneller en nauwkeuriger je kan werken. In de keuken zal de af te leggen afstand vooral bepaald worden door de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek.
Snijplanken, mengkommen en werkbestek berg je hier onder andere op. Het is handig deze spullen op te bergen bij een stuk werkblad wat minstens 90 cm breed is, zodat je genoeg ruimte hebt om jouw maaltijd voor te bereiden en de benodigde spullen op het werkblad uit te stallen.
Als je er een spoelbak en kookplaat in wil integreren, reken je best voor beide toestellen een breedte van 60 cm. Hou daarbij rekening met nog eens 60 cm ruimte tussen de twee installaties én nog eens 30 cm tussen de toestellen en het einde van jouw eiland.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
De meest voorkomende varianten zijn onderkasten, bovenkasten, hoge keukenkasten, losse keukenkasten en apothekerskasten. Keukens kunnen uit één type kast bestaan, bijvoorbeeld onderkasten, maar kunnen ook een combinatie zijn van meerdere soorten kasten.
Gebruik lichte kleuren
Neutrale en lichte kleuren zorgen er voor dat een ruimte groter lijkt en niet zo benauwend overkomt. Daarom adviseren wij voor een kleine keuken vooral neutrale lichte kleuren. Naast verschillende tinten wit, beige en lichtgrijs zijn ook natuurlijke tinten in een licht variant een goede keuze.
De meeste groenten kun je in de koelkast bewaren, net als het meeste fruit. Kiwi's, peren en appels, kun je bijvoorbeeld prima in de koelkast bewaren. Net als asperges, broccoli en bloemkool. Maar voor veel producten is het niet nodig om ze in de koelkast te bewaren.
Groenten en fruit bewaar je in de groentelade. Leg fruit en groenten als het kan in een aparte lade. De deur is het warmste deel van de koelkast, dus zaken die niet te koud bewaard moeten worden, zoals drank (géén melk), boter, sauspotjes en knijptubes, en niet geopende potten, zet je hier.
De klassieke manier voor het opbergen van pannen is door ze te stapelen. Zet de pannen van groot naar klein in elkaar en laat de deksels elders. Of leg de deksels ondersteboven op de pannen en stapel ze op. Vaak een omslachtige manier, maar wel de enige oplossing in veel keukens.
Nee, met alleen een isolatieplaat stroomt er warme lucht langs de achterkant van de koelkast, waardoor deze zijn warmte niet goed kwijt kan.
Zorg ervoor dat de afstand tussen de onderzijde van uw kookplaat en de bovenzijde van het meubel tenminste 2 cm bedraagt. Let op: Een kookplaat kan alleen maar boven een vaatwasser, koelkast, diepvriezer, oven of wasmachine worden geïnstalleerd indien dit uitdrukkelijk vermeld staat in de gebruiksaanwijzing.
Naast een kookplaat of fornuis houdt u altijd minimaal 40 cm over. Houdt u rekening met de afmetingen van het fornuis of kookplaat.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Je hoeft geen ruimte meer te voorzien tussen koelkast en meubel. In alle andere gevallen moet er een afstand van minstens 50 mm worden aangehouden.
Een oven / magnetron heeft als doel warmte binnen te houden. Een model dat geschikt is voor inbouw is ook zo ontworpen om de buitentemperatuur te beperken of warmte naar voren af te voeren. En zelfs die warmte die langs de achterkant / rooster van een koelkast stroomt is voor een koelkast geen probleem.
Vuile vaat verzamelt zich meestal in en rondom de spoelbak. Daarom plaatst men een vaatwasser vaak naast de spoelbak.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Inductiekookplaat plaatsen
Houd daarbij rekening met je werkruimte, want het is prettig als je naast de kookplaat nog zo'n 20 cm ruimte hebt. De nismaat (het gat in het aanrechtblad), is altijd kleiner dan de glasplaat van de inductiekookplaat.