Uit onderzoek is gebleken dat bij veel hemodialysepatiënten eiwitondervoeding voorkomt. Dit kan ontstaan door onvoldoende eiwitinname in combinatie met een verhoogde behoefte aan eiwit. Daarom moeten dialysepatiënten meer eiwitrijke producten eten dan in de periode voor de dialyse.
Het ondergaan van hemodialyse is vaak belastend voor het lichaam. Sommige patiënten ondergaan de behandeling zonder problemen en hebben geen klachten. Anderen voelen zich minder goed en hebben na de behandeling een zogenaamde dialysekater. De klachten daarbij zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en moeheid.
Jaarlijks overlijdt één op de zes dialysepatiënten. In Nederland kan een gezonde twintiger zo'n 80 jaar oud worden, maar op het moment dat deze 20-jarige gaat dialyseren, daalt de levensverwachting naar 40 jaar. Mensen die starten met dialyse tussen de 45 en 65 hebben 50% kans om binnen 5 jaar te overlijden.
Pijn bij dialysepatiënten, anders dan pijn bij het aanprikken van de AV fistel, is een onderschat probleem. Uit de schaarse literatuur blijkt dat 50% van de dialysepatiënten pijn heeft. Meer dan de helft van de aangegeven pijn is matig tot ernstig en vaak chronisch van aard (bestaat langer dan 3 maanden).
Denk hierbij aan brandnetel, paardenbloem en gember, want deze zijn allemaal vochtafdrijvend en ontgiftend. Kwaad kan het zeker niet en het is als thee prima te drinken. Brandnetel bevat veel vitamine C en iets minder vitamine A en B. Daarnaast bevat brandnetel ook antioxidanten en een ruime hoeveelheid mineralen.
Uw voeding moet minder natrium, dus minder zout, gaan bevatten. In vrijwel alle voedingsmiddelen zit van nature zout. Een natriumvrije voeding bestaat dus niet; een natriumbeperkte (zoutarme) voeding wel. Natrium wordt door bijna iedereen in de vorm van keukenzout gebruikt om eten op smaak te brengen.
Gezonde voeding voor de nieren zijn vooral rode paprika, groene kool, bloemkool, knoflook of knoflookpoeder, ui, appels, cranberry, bosbessen, frambozen, aardbeien, kersen, (vette) vis, rode druiven en olijfolie. Nieren liggen aan de rugzijde van je lichaam, boven de taillelijn.
In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen chronische nierschade. Dit is in veel gevallen het gevolg van hoge bloeddruk of diabetes. Daarnaast kan teveel zout eten leiden tot nierschade.
dranken zonder oxalaat vanwege het risico op nierstenen. Drink dus geen sap, gemaakt van rabarber, bieten en spinazie. dranken zonder toegevoegd fosfaat vanwege preventie van hart- en vaatziekten, zeker als er al sprake is van een verminderde werking van de nieren.
Bij hemodialyse (HD) lig je drie tot vier keer per week, gemiddeld vier uur lang, aangesloten op het hemodialyseapparaat. Dat is fysiek zwaar omdat er grote schommelingen in bloedwaarden en vochtgehalte kunnen ontstaan.
Een 20-jarige patiënt met nierfalen die dialyseert, heeft een resterende levensverwachting die vergelijkbaar is met die van een gezonde 65-jarige (namelijk nog 20 jaar).
Na het stoppen van dialyse zal de patiënt in het algemeen snel komen te overlijden. De levensverwachting na het staken van de dialyse is gemiddeld 8 dagen, met variaties van 1-2 dagen tot 2-3 weken (Murtagh 2007 (1)). Naast de comorbiditeit spelen de rest-nierfunctie en diurese hierbij een belangrijke rol.
Elke 6 weken volgt een controle in het ziekenhuis. Bij chronische ambulante peritoneale dialyse vindt de dialyse 4 keer per dag plaats. Bij automatische peritoneale dialyse gebeurt de dialyse elke nacht wanneer de patiënt slaapt, gedurende 8 tot 10 uur.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
Patiënten die op het centrum dialyseren, komen voor de behandeling meestal 3 keer per week een vast dagdeel langs. Iedere keer dialyseren ze dan drie tot vier uur. Patiënten die 's nachts naar het centrum komen, kunnen langer dialyseren. Bij patiënten die thuis dialyseren is meer flexibiliteit mogelijk.
Bij hemodialyse wordt uw bloed (hemo= bloed) buiten het lichaam gezuiverd door de kunstnier door middel van een dialyseapparaat: Hoe werkt het? Er wordt bij u vooraf een toegang tot de bloedbaan gemaakt. Dit kan een tijdelijke of een blijvende toegang zijn.
Meestal moet met dialyse gestart worden als de nierfunctie nog maar 10 tot 15 procent is. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen. Er kan bijvoorbeeld besloten worden eerder te gaan dialyseren als de bloeddruk ondanks behandeling veel te hoog blijft of als iemand zich constant slecht voelt.
Bij een vochttekort gaan de nieren vocht vasthouden. Ook door de inname van zout houden de nieren vocht vast. Bij de meeste dialysepatiënten is deze balans tussen vochtinname en vochtuitscheiding verstoord.
Omdat deze vrucht rijk is aan oxalaat en calcium, wordt het niet gemakkelijk afgebroken als je te veel van deze voedingsstoffen consumeert.
Cafeïne heeft invloed op je nieren. De 'filters' van je nieren komen onder meer druk te staan, waardoor je meer urine gaat produceren. Toch droog je niet per se uit van koffie! Koffie zorgt er ook voor dat je maag en darmen actiever worden.
Een hogere kalium-inname is gunstig voor een betere controle van de bloeddruk en kan zelfs nierfunctieverlies tegengaan. Eiwit, niet te veel beperken. Het beperken van rood vlees in je voeding en het grotendeels vervangen van dierlijk eiwit door plantaardige eiwit kan je nieren helpen.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Spinazie zit voor met vele gezonde voedingstoffen, vitaminen en mineralen. Toch zit er in deze supergroente ook een klein gehalte oxalaten, en deze stof kan voor sommige mensen juist gevaarlijk zijn. Oxalaten kunnen nierstenen veroorzaken of ervoor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen minder goed opneemt.