Poepen tijdens de bevalling is misschien iets waar je liever niet over praat, maar toch overkomt het 9 van de 10 vrouwen! Eigenlijk is het dus een heel normaal verschijnsel, en het is niet gek als het jou ook gebeurt.
De bevalling zelf is in veel gevallen een stuk minder proper.Zo wordt er getierd, overgegeven en gepoept bij het baren. Dat blijkt uit een onderzoek onder 5.500 moeders. Zo'n 47 procent probeert zo stylish mogelijk de bevalling in te gaan (denk aan scheren van de schaamstreek, make-up en nagels lakken).
Geen wonder dus, dat je met je baby ook ontlasting naar buiten duwt. Meestal gaat het om een klein beetje dat in de endeldarm zit. Dit wordt door de druk van het hoofdje van de baby naar buiten geduwd als hij door het geboortekanaal gaat. Niet alle vrouwen poepen trouwens tijdens de bevalling.
Poepen hoort er net zoveel bij als bijvoorbeeld bloed en slijm tijdens een bevalling. Als je het toch heel vervelend vindt, zou je een Microlax kunnen nemen als de weeën beginnen. Dit werkt laxerend en zorgt ervoor dat je lege darmen hebt op het moment dat je gaat persen. Bespreek dit van tevoren met je verloskundige.
Hoe verder uw zwangerschap, hoe groter de kans dat uw kind in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de kinderen in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de kinderen heeft hier geen last van.
Poepen tijdens de bevalling is misschien iets waar je liever niet over praat, maar toch overkomt het 9 van de 10 vrouwen!
Uit onderzoek blijkt dat baby's met poep in het vruchtwater vaker extra zorg nodig hebben na de bevalling. Het risico op ernstige problemen bij de geboorte is klein, maar komt in dit soort gevallen meer voor. Daarom is het advies om in het ziekenhuis te bevallen.
Na een vaginale bevalling
Zolang u vloeit, adviseren wij het volgende: - Gebruik geen tampons. - Ga niet in bad. Douchen is geen bezwaar. Bij een eventuele knip of inscheuring, gaat de genezing meestal samen met spanning op de wond (pijn), verkleuring (blauw, geel, rood) of irritatie (jeuk of afscheiding).
Stoelgang. De eerste keer ontlasting maken na de bevalling kan moeilijk zijn. De knip is vaak pijnlijk, de schaamstreek is gevoelig en u bent bang voor nog meer pijn. Hierdoor kunt u geneigd zijn om de ontlasting uit te stellen.
Na de bevalling mag u gewoon douchen.Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.
Waarom lukt het niet om zelf uit te plassen? Na een bevalling kan de plasbuis gezwollen zijn, of kan de blaas overrekt geweest zijn. Hierdoor kunt u problemen krijgen met plassen: niet kunnen plassen of het achterblijven van urine in de blaas na het plassen.
Na een bevalling in het ziekenhuis moet je geplast hebben, voordat je weer naar huis mag. Met een lege blaas kan je baarmoeder beter samentrekken waardoor je minder bloed verliest en je baarmoeder sneller geneest. Of je nu wel of geen hechtingen hebt: plassen na de bevalling is vaak gevoelig en pijnlijk.
Je kunt tijdens de zwangerschap of na je bevalling niet goed uitplassen. Meestal gaat dit binnen enkele dagen tot weken vanzelf over. Met je verloskundig zorgverlener heb je afgesproken dat je tot die tijd je blaas zelf regelmatig gaat leegmaken.Dat kun je doen door een katheter in de plasbuis in te brengen.
Een volle blaas kan namelijk de ontsluiting tegenhouden, ondanks sterke weeën. Ga dus gedurende de ontsluitingsfase regelmatig plassen. Het is handig om hiervoor een emmertje bij de hand te hebben tijdens de bevalling, als het lastig blijkt om je iedere keer naar de wc te verplaatsen.
Na de bevalling kunt u tijdelijk een ander gevoel hebben in het bekkenbodemgebied. Hierdoor lukt het niet goed om het signaal van een volle blaas te herkennen. Probeer regelmatig, ten minste om de drie uur, naar het toilet te gaat om te plassen. Ook wanneer u geen aandrang heeft.
Binnen 24/48 uur moet een baby éénmaal hebben geplast en binnen 24 uur meconium hebben geloosd. De eerste dagen daarna heeft een baby, afhankelijk van de hoeveelheid voeding, twee tot drie natte luiers per dag. De urine kan oranje van kleur zijn.
De pijn is vooral onder in de buik aanwezig en voelt soms ook als rugpijn. Ook tijdens het persen kan de pijn verschillen. Sommige vrouwen vinden het prettig als ze mee mogen persen, bij andere doet persen juist het meeste pijn.
Een natgemaakt maandverband uit de vriezer kan helpen tegen de zwelling en zorgt voor een goede doorbloeding. Ook verdooft koude een beetje wat (tijdelijke) opluchting geeft. Ga regelmatig op een harde stoel zitten. Hiermee voorkom je dat er extra vocht in het wondgebied ophoopt wat voor extra zwelling en pijn zorgt.
Probeer na de operatie voldoende vocht en voeding tot je te nemen zodat je darmen weer aan het werk gaan. De eerste keer poepen na een keizersnede kan pijnlijk zijn. Daarom is het belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen zodat de ontlasting zacht wordt en je minder hoeft te persen.
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.
De eerste zes weken na de bevalling heb je bovendien meer kans op een infectie, en bij seks met penetratie komen er bacteriën in je lichaam. Daarom krijg je van de verloskundige of gynaecoloog het advies om daarmee te wachten tot zes weken na de bevalling.
Adviezen voor het bekken in de kraamperiode
De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!
Je baby doet pipi
Het vruchtwater, dat gelukkig regelmatig wordt ververst, bevat… urine! Inderdaad, je kleine spruit doet pipi! De hoeveelheid per uur is ongeveer gelijk aan 2 eetlepels (30 milliliter).
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen.Dit kan problemen geven bij het ademen. Dat is de reden dat we bij voorkeur na 39 weken de keizersnede plannen.
Advies vliezen gebroken geen weeën
Laat je verloskundige weten dat je vliezen gebroken zijn. Doe dit bij helder vruchtwater overdag, tenzij je verloskundige je instructies heeft gegeven dat je altijd moet bellen als de vliezen breken, b.v. omdat het hoofdje niet goed is ingedaald.