Zeewieren en algen kunnen goede vegetarische opties zijn. Ze bevatten net als vlees eiwitten, ijzer en vitamine B1, bijvoorbeeld de algen spirulina en chlorella. Ook zijn er vleesvervangers waaraan zeewier is toegevoegd. Dit laatste niet altijd in voldoende hoeveelheden.
Zeewier en algen bevatten flink wat eiwitten en essentiële aminozuren. Omdat er ook ijzer en vitamine B1 inzit, zijn zeewieren en algen goede alternatieven voor vlees, Zorg wel voor voldoende variatie.
Naast eiwitten is de micro-alg zeer rijk aan chlorofyl, vitamines, mineralen, gezonde vetzuren en enzymen. Omdat Spirulina ijzer en verschillende B vitamines bevat, ondersteunt de alg het energieniveau.Ook is Spirulina rijk aan antioxidanten die onze lichaamscellen kunnen beschermen.
Verrassend is dat algen heel divers smaken. Er zijn er die vissig smaken, zoals je zou verwachten, maar er zijn er ook die eerder krabbig smaken en zelfs bloemig (floraal). Afhankelijk van hun specifieke smaak, geur en kleur zijn ze minder of meer geschikt om te verwerken in bepaalde voedingsmiddelen.
Maar wees gerust, de meeste soorten die aan de Nederlandse kusten groeien zijn eetbaar. Zeesla, blaaswier, zeespaghetti, knotswier, dulse en Iers mos zijn bekende voorbeelden van eetbaar en lekker Nederlands zeewier.
Zeewier is de verzamelnaam van groepen niet-verwante ALGEN die in zee of brak water groeien. Algen is de verzamelnaam voor een grote, gevarieerde en heterogene groep relatief eenvoudige organismen die momenteel nog geen formele taxonomishe status hebben.
Er zijn zo'n 500 eetbare soorten, waarvan bruinwieren (bijvoorbeeld kombu/kelp, wakame, hiziki en zeespaghetti), roodwieren (dulse) en groenwieren (zeesla) belangrijke groepen zijn. Zeewieren kunnen een goede en duurzame vegetarische keuze zijn, mits ze niet te veel vervuild zijn.
Een probaat middel is de hogedrukreiniger, zeker met heet water. Maar, hoe ruwer het oppervlak, hoe sneller algen groeien. Dus niet te veel druk. Dan is er schoonmaakazijn.
Boordevol vitamines en mineralen
Hartstikke gezond, want algen zijn een bron van eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten ze gezonde visvetzuren en vitamine B2. Zeewieren zijn minstens net zo gezond doordat ze een bron van jodium, calcium, magnesium, natrium, kalium, fosfor en vitamine B zijn.
Ze zijn herkenbaar door draadjes die zich hechten aan je aquariumplanten. De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend.
Blauwalgen hebben gevolgen voor de waterkwaliteit en zijn gevaarlijk voor zwemmers. Daarom nemen de waterschappen maatregelen om blauwalgenbloei tegen te gaan. Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën.
Blauwalgen zijn bacteriën die gifstoffen kunnen maken. Als het warm is, kunnen de blauwalgen snel groeien en een blauwgroene of roodbruine laag op het water veroorzaken. Als je zwemt in water met veel blauwalg kun je de volgende klachten krijgen: huiduitslag en een rode, jeukende of branderige huid.
Algen zijn niet alleen lelijk voor het oog, maar kunnen ook schadelijk zijn voor je planten en zelfs je vissen! Als je last hebt van algen in je aquarium kan dit verschillende oorzaken hebben. Vaak krijgt je aquarium last van algen als er sprake is van een onbalans.
Door dagelijks een of twee keer zeewier te eten wordt de natuurlijke balans in de mineralenhuishouding van je lichaam geleidelijk hersteld en zal dit leiden tot een gezonder darmmilieu.
De beste spot om zeewier te rapen of van de basaltrotsen te plukken is de Oosterschelde. Maar je kunt zeewier langs de gehele Nederlandse en Belgische kust vinden. Zeesla komt zelfs voor in het IJ bij Amsterdam. De meeste wieren spoelen gewoon aan op het strand.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Zijn blauwalgen gevaarlijk voor de gezondheid? Blauwalgen kunnen gifstoffen vormen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Zwemmers en in het water spelende kinderen kunnen in aanraking komen met deze giftige stoffen. Bijvoorbeeld door huidcontact of het inslikken van water.
"Zo met het blote oog is een kleine concentratie van blauwalgen moeilijk te zien en ook nauwelijks te onderscheiden van andere algen. Maar als er veel blauwalg in het water zit is dat duidelijk te zien aan een groene drijflaag op het water.
Een blijvende oplossing voor het zweef algenprobleem (groen water) is een UV-C Filter. De ultraviolette straling doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels. Een vijverfilter is ook een uitkomst voor het algenprobleem.
Zuurstofgehalte verhogen
Alg wil bij een hoog zuurstofgehalte in het water niet groeien. Het zuurstofgehalte dus zo hoog mogelijk houden en dat heeft zelfs een uitdrijvende werking. Want waar zuurstof zit, kunnen geen stikstof of andere gassen zitten, zoals zwavelwaterstof en methaan uit bronwater.
Zout in de vijver tegen algen
Als je zout in de vijver doet tegen algen, gaat de biologische balans aangetast worden of zelf helemaal verdwijnen. Het lost je probleem niet op omdat je niets doet aan de oorzaak van de algenvorming. Kies dus voor een structurele oplossing en niet door zomaar zout in het water te gooien.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Spirulina PUUR voor paarden en honden zijn gedroogde algen, een natuurlijke bron rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen, essentiële aminozuren en Omega-3 vetzuren. Deze algen/zeewier hebben een intense groen blauwe kleur.
En je hebt niet veel nodig om optimaal resultaat te halen bij het eten van zeewier: 5-7 gram gedroogd wier per dag (50-70g vers) is al voldoende. Je kunt zeewier kopen in natuurvoedings-, vis-, web- en Aziatische winkels en steeds vaker ook in de supermarkt.
Groene aanslag komt voor wanneer de bestrating lange tijd vochtig blijft. Dit kan zijn door slechte afwatering, maar ook door een gebrek aan direct zonlicht. Elke soort bestrating kan 'aangetast' worden door de algengroei, of het nu beton, tegels of hout is.