De probiotica in zuurkool helpen bij de vorming van speciale immuuncellen die allergische reacties op voeding tegengaan en de ontstekingswegen van ons lichaam in bedwang houden. Zo helpen ze ontstekingen verminderen, die kunnen leiden tot tal van ziektes.
Zuurkool. Met zuurkool schotel je de bacteriën in je darmen een extra lekker hapje voor. Zuurkool is gefermenteerde witte kool en door dat fermentatieproces zit het bomvol melkzuurbacteriën die helpen om minder gunstige bacteriën in je darmen te verdringen en je immuunsysteem ondersteunen.
Eet niet teveel rauwe zuurkool
Ondanks dat rauwe zuurkool boordevol goede stoffen zit, is het niet verstandig om hier dagelijks hele grote hoeveelheden van te eten. Dat komt doordat zuurkool ook heel veel natrium bevat. 100 gram zuurkool bevat wel 600 mg aan natrium.
In zuurkool zit 25 mg vitamine C per 100 gram. Volgens het Voedingscentrum heb je als volwassene 75 mg vitamine C per dag nodig. Dus als je 100 gram zuurkool eet heb je al een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen. Vitamine C helpt bij een goede weerstand.
Het is echt enorm gezond. Mede door het gistingsproces komen er allerlei melkzuurbacteriën vrij die onze darmen zeer graag verwelkomen. Daarnaast is zuurkool extreem rijk aan vitamine C. En bevat het enorm veel vezels en vitamine B.
Schoonmaken. Om zuurkool iets milder van smaak te maken, kun je de kool voor gebruik even afspoelen onder de kraan.
Verse en rauwe zuurkool geeft het lichaam mineralen en belangrijke vitaminen. Ook bevordert het onze spijsvertering en daarmee ons metabolisme. Bovendien is zuurkool makkelijk te maken, zelfs thuis! Alles wat je nodig hebt is een witte kool, een goede pot, wat karwijzaad en zout.
Zuurkool is dus ook nog eens heel gezond voor je gewicht. Dat is fijn als je snel wilt afvallen, maar dan wel op een gezonde manier. Als je zuurkool eet, profiteer je ook nog eens van de vele antioxidanten en vezels in kool.
Door de combinatie van stoffen die zuurkool bevat, wordt het hart en zenuwstelsel versterkt. * Zuurkool bevat veel melkzuren en enzymen.Deze stoffen zorgen voor een mooie en stralende huid.
Zuurkool is niet zout.In een zakje zuurkool van 500 gram zit slechts 6 gram zout. Mensen die een zoutarm dieet volgen mogen meestal zuurkool eten. Elke dag een plukje verse zuurkool, zo uit het vat of uit een zakje eten, is heel goed.
Alle vitamines in een glaasje
In rauwe zuurkool (sap) vind je kleine percentages van bijna alle vitaminen en mineralen. Vooral is zuurkool rijk aan vitamine C. Je zou prima kunnen zeggen dat zuurkool een echte superfood is. In zuurkool zit bijvoorbeeld 25 mg vitamine C per 100 gram.
Kun je rauwe zuurkool invriezen? Ja, dat kan. Ook kunt U een bereide maaltijd met zuurkool invriezen.
Bewaar zuurkool koel en het liefst in het donker. Een geopende verpakking zuurkool kun je nog ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren. Restjes gekookte zuurkool kun je in een afgesloten bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Als de fermentatie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, kunnen er ziekmakende bacteriën ontstaan. De botulisme bacterie (Clostridium botulinum) is hier een bekend voorbeeld van. Bij producten die erg zuur worden zoals zuurkool en yoghurt is de kans op de vorming van ziekmakende bacteriën klein.
Neem bijvoorbeeld zuurkool; om dit te maken wordt er zout toegevoegd aan witte kool.Hierdoor kan de melkzuurbacterie als enige overleven.Deze bacterie zet suikers om in melkzuur, een belangrijke stof voor je darmen.”
Als je wilt afvallen en een platte buik wilt krijgen, is het aan te raden om minimaal 40 gram vezels per dag te eten. Haal deze vezels het liefst uit (groene) groenten met een hoge voedingswaarden zoals andijvie, bloemkool, boerenkool, courgette, spinazie, selderij spruitjes en venkel.
Ideaal zijn halfzoete Duitse witte wijnen als Riesling en Weissburgunder, maar ook een intense, fruitige witte wijn als Pinot Grigio is een uitstekende combinatie bij zuurkool. Wilt u iets anders proberen? Ga dan voor een Chenin Blanc; een smaakvolle witte wijn met een licht zuurtje en een sappige afdronk!
Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van zuurkool, yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur. Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk. Dit gebeurt onder andere bij salami en camembert.
Effect van zuurkoolsap
De reden voor het positieve effect is het hoge gehalte aan melkzuur, vitamines en waardevolle mineralen. Talloze melkzuurbacteriën leveren belangrijke diensten voor uw darmgezondheid. Daarnaast zou zuurkoolsap helpen tegen celveroudering en een ondersteunende werking hebben bij constipatie.
Zuurkool bevat veel vitamine C, vitamine K en vezels. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Gemengd met zout wordt de geschaafde kool in het vat gestampt. De kool laat vocht los, zo veel dat, als u het aandrukt, het vocht boven de kool uit komt. En dat is goed. Doorsnede met inkijk in een zuurkoolvat.
Het hoge ijzergehalte en het feit dat zuurstof zorgt voor een betere opname van vitamines en mineralen helpt tegen bloedarmoede. Zuurkool heeft een p0sitief effect op je lever en werkt daarom goed tegen een kater.
Zuurkool stamppot:
Als we alle stamppotten met elkaar vergelijken is er een terechte winnaar: de zuurkool stamppot. Boerenkool is de meest ongezonde stamppot. Let wel op dat in dit overzicht alleen is uitgegaan van één portie en zodra de extra's als vlees en jus worden toegevoegd, de calorieën ook stijgen.
Heerlijke stamppotten
Zuurkool is een gezonde groente. Het is licht verteerbaar en rijk aan vitaminen.
Naast positieve eigenschappen heeft zuurkool een minder goede eigenschap en dat is een hoog natriumgehalte. Vooral mensen met een hoge bloeddruk zouden er niet veel van moeten eten.