Als je kijkt naar de vertaling of betekenis van 'comfort zone': een situatie waarin men zich bekend, veilig en prettig voelt. Dan is er eigenlijk ook geen gevoel van twijfel of onrust. Je zou kunnen stellen dat wij als mensen in de huidige (westerse) maatschappij allemaal in een soort van comfortzone zitten.
Je kunt jezelf belonen wanneer je buiten je comfort zone komt. Daag jezelf uit om iets te doen wat je een beetje eng vindt, en spreek een leuke beloning met jezelf af. Het kan iets kleins zijn of iets groots. Maar onthoud vooral dat je het leuk maakt voor jezelf.
Buiten je comfortzone gaan, doet iets bijzonders voor je hoofd: er ontstaan nieuwe verbindingen tussen je hersencellen. Op die manier ontwikkel je netwerken die je gedrag, je denken, je voelen en je ontwikkeling bepalen. Je ontwikkelt dus je hersenen en daardoor ontwikkel je jezelf.
Juist voor je persoonlijke en zakelijke groei is het essentieel om regelmatig uit je comfortzone te stappen. Zo ontdek je namelijk hoe je lichaam en geest reageren in uitdagende situaties, als je angsten ervaart of onder stress. Zo vergroot je jouw zelfkennis.
Je komt het best tot je recht als je helemaal jezelf bent. Stop dus met proberen iemand anders te zijn, stop met het imiteren van anderen, stop met het benijden van anderen en stop vooral met het vergelijken van jezelf met anderen. Laat jezelf in al haar glorie openbloeien en be-you-tifull!
Niet van jezelf houden doet je afvragen wat andere mensen over jou zeggen of voor jou doen. Dit is een van de indicatoren van een laag zelfbeeld, dat vaak een achterliggende factor is achter deze negatieve gedachten over jezelf.
Emoties verwerken
Veel emoties sla je op je het hartgebied. Om je hart open te stellen, is het dan ook fijn om de emoties die je daar hebt opgeslagen, te verwerken. Emoties willen graag gevoeld worden. Wanneer je ze niet uit de weg gaat, maar er echt met je aandacht naar toe gaat en ze voelt, lossen ze vanzelf op.
aandacht op jezelf vestigen. duidelijk maken waar jij je onderscheid van anderen. in beeld brengen wat jou typeert, markeert en wat jou kenschetst. preciseren waar jouw kwaliteiten liggen.
Het lijkt erop dat een gebrek aan liefde, zorg, aandacht en respect in de kindertijd de oorsprong kan zijn van een laag gevoel van eigenwaarde. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer overbeschermende ouders, het niet hebben van duidelijke grenzen en cultuur.
dapperheid, lef, branie. inborst, stemming, gemoed. vertrouwen op een goede afloop.
We praten over moed in algemene zin wanneer je: risico's durft aan te gaan. de confrontatie met tegenslag durft aan te gaan. niet bang bent om te incasseren.
Voor het overwinnen van angsten is moed nodig. Je doet gewoon wat je moet doen en doorstaat de spanning in je lijf en het gevoel dat je eigenlijk wilt wegrennen. Hypnose helpt ook om de angst onder controle te houden zodat het eenvoudiger is om het angstige moment te doorstaan, welk moment dit dan ook is.
De krachtigste hulp om tot kijken naar jezelf te komen, vormt wellicht het contact met een ander. Een ander kan in het algemeen gemakkelijker rustig naar je kijken, op je ingaan en je helpen tot een beeld van jezelf te komen. Iemand die opgaat in een emotie hoort bijvoorbeeld een ander tegen zich zeggen: “Is er iets?
Jezelf worden, het gaat dus niet vanzelf. Je bewust worden van de onbewuste processen en gedrag is een eerste begin. Als we daarvoor openstaan, kunnen crisismomenten én de mooie momenten ons iets leren over onszelf. Om betere keuzes te maken, anders te oordelen.
durft te zeggen wat hij/zij vindt zonder aarzeling, scrupules of belemmeringen. durft zich te gedragen zoals hij/zij ook thuis in de eigen situatie zou doen. voelt zich zeker en voelt voldoende zelfvertrouwen.