Is koolzuur in dranken slecht voor je gezondheid? Nee, in principe hoeft dat niet zo te zijn. Je krijgt geen slecht gebit van koolzuur en voedingsstoffen worden niet slechter opgenomen door de koolzuur in een drankje.
Door koolzuur aan het water toe te voegen ontstaat er een zuur in het water dat schadelijk is voor je tanden, zegt tandarts Adam thorne in de Daily Mail. Het koolzuur tast het glazuur van je tanden aan waardoor je op den duur gele, gebroken tanden kunt krijgen.
Factcheck. Prik in water, bier, champagne of frisdrank heeft geen enkele invloed op de gezondheid. Prik is niet echt zuur, maar zorgt wel voor een lichtzure smaaksensatie. Prik is niet schadelijk voor tanden of maag, beïnvloedt de botmassa niet en over eventuele effecten op kanker is niets bekend.
Conclusie? Vermijd bruiswater met toegevoegde smaakstoffen en suikers (of drink er niet te veel van). Puur bruiswater kun je wel gewoon blijven drinken zonder je schuldig te voelen. Heel wat van die bruiswaters bevatten trouwens mineralen en calcium, die het effect van koolzuur op je tanden sowieso te niet doen.
Mythe 3: koolzuurhoudend water is slecht voor je nieren
Er wordt wel gezegd dat bruisend water de kans op nierstenen vergroot, maar ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor deze uitspraak.
De bewijzen dat drinken van koolzuurhoudende frisdranken als cola en sinas schadelijk voor de gezondheid is, stapelen zich op. Volgens een nieuwe studie uit Japan onder bijna 800.000 patiënten, is het drinken van frisdrank slecht voor het hart.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
- Het koolzuur is slecht voor uw maag en darmen
De kleine hoeveelheid die dan toch de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand. Deze mythe klopt dus enkel voor mensen met reeds een gevoelige maag of darmen want het gas in spuitwater kan dan soms een opgeblazen gevoel bezorgen.
Het enige verschil tussen bruiswater en frisdrank is dat frisdrank veel schadelijker is door de vele toegevoegde suikers. Zuur uit bruiswater is dus minder schadelijk. Al ben je nog steeds beter af met plat water dat helemaal geen zuur bevat.
Sprankelend water geeft je een vol gevoel
De koolstofdioxide in bruisend water zorgt ervoor dat koolzuurhoudende bubbels je maag vullen en je hersenen verleiden tot een vol gevoel, wat betekent dat je waarschijnlijk minder zult eten. Het bruisen verhoogt de maagactiviteit die helpt bij dat “volle” gevoel.
Waarom is koolzuurgas zo belangrijk? Om zuurstof vanuit de hemoglobine in het bloed los te laten naar de cellen in je lichaam, is koolzuurgas nodig. Als je te veel ademt, verlies je te veel koolzuurgas. Dit zorgt voor minder zuurstofafgifte vanuit de hemoglobine in de rode bloedcellen naar de lichaamscellen.
Een SodaStream soda bevat 50% minder suikers dan een reguliere frisdrank en met de nieuwe Stevia collectie drink je zelfs een volledig natuurlijk en suikervrij product.” Als we naar het etiket van bijvoorbeeld de (gewone) cola kijken, hebben we niet het idee dat het echt gezond is.
In water zonder prik zitten sowieso al geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
Uit een onderzoek bleek dat bruisend mineraalwater honderd keer minder schadelijk was voor je gebit dan frisdrank. Daarnaast bleek bruiswater iets schadelijker dan plat water, maar het effect is nagenoeg verwaarloosbaar.
Koolzuurhoudende dranken zijn een andere bekende boosdoener. Dat heeft twee redenen. Ten eerste vanwege het hoge suikergehalte in sommige frisdranken. Daarnaast bevat prik koolzuurballetjes, die zorgen voor het bruisende effect, maar ook je buik doen opblazen.
De belletjes komen van koolzuurgas, CO2. Bij de bereiding van koolzuurhoudende dranken, wordt er onder druk koolzuurgas doorgeleid, totdat de vloeistof is verzadigd. Koolzuurgas, CO2, lost namelijk goed op in water, waarbij koolzuur, H2CO3 ontstaat.
Bruisend water is dikmakend: fabel
Er zitten net zoveel (of eigenlijk weinig) kilocaloriën in bruisend water als in gewoon water. Het is dus niet zo dat bruisend water ervoor kan zorgen dat u aankomt. Wel is het zo dat het koolzuur in het water ervoor kan zorgen dat u een opgeblazen gevoel heeft.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
Fabel: Je kunt er van aankomen
Gelukkig hebben we goed nieuws: het is een fabel. Door het drinken van water waar koolzuur aan toe is gevoegd zul je weinig verschil merken op de weegschaal aangezien het geen calorieën bevat.
Mythe 2: Bruiswater is slecht voor maag en darmen
Bruiswater veroorzaakt ook geen brandend maagzuur. Maar als u veel last hebt van maagzuur of reflux, dan zou koolzuur dit wel enigszins kunnen verergeren. Anderzijds kan het drinken van koolzuurhoudend water u laten boeren.
Sodawater wordt in de praktijk ook weleens gebruikt voor koolzuurhoudend water, bijvoorbeeld als ingrediënt van cocktails. Spa bruis is standaardtaal in België. Het wordt vooral in informele taal gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Kraanwater komt uit de grond (grondwater of soms diepere lagen) of uit meren, rivieren en kanalen (oppervlaktewater) en wordt in Nederland regionaal gewonnen door waterleidingbedrijven. Dit verklaart dus waarom de smaak van kraanwater per regio kan verschillen.
Dit is ook mineraalwater, maar hieraan worden zuren toegevoegd en ook suikers. In de originele Spa Citroen zit bijvoorbeeld maar liefst 5,2% citroensap, wat gewoon een regelrechte zuuraanval is op je tandglazuur. Zeker gecombineerd met suiker. Daarnaast bevatten deze varianten ook heel veel onnodige suikers.