Je hebt ongeveer 1 kopje zout nodig per 2 liter water. Een goede tip is om een rauw ei te laten drijven in het pekelwater. De moet ter grote van een 1 euro muntstuk boven drijven. Te kort gepekeld betekent te weinig zout en een bedorven product, te lang in de pekel en je hebt een oneetbaar product.
Hoe lang een stuk vlees of gevogelte moet pekelen hangt af van de grootte ervan. Een kip van 1,5 kilo moet ongeveer 8 uur in de pekel. Een varkenshaas van 300 gram heeft aan 4 uur genoeg. Een kipfiletje 3 à 3,5 uur en een stuk varkensfilet van 600 gram ongeveer 5 uur.
Reken per 500 gram vlees op 2 uur marineren. Nadat het vlees lang genoeg heeft gemarineerd haal je het uit de pekel. Dep het droog met keukenpapier. Grote stukken vlees of gevogelte kun je het beste onbedekt een paar uur laten drogen.
Laat de kip in een hoge pan of passende schaal 24 uur in het mengsel pekelen. Snijd de citroenen in parten. Haal de kip uit de pekel en stop goed vol met citroen en takjes rozemarijn, smeer het vel in met 1 el roomboter. Rijg de kip aan het spit en zet de oven op de spitstand (grillstand) en gril hem gaar in ± 1 uur.
Bij nat pekelen kun je de vuistregel van ongeveer 80 gram zout per liter water aanhouden. Hier kun je allerlei ingrediënten aan toevoegen, denk aan laurierblaadjes, viskruiden, of wat zoeters zoals ketjap of honing.
Vlees pekelen en marineren. Wie vlees voor het gebruik eerst paar dagen wil (kunnen) bewaren, legt het in de koeling. Wie het nog wat langer wil bewaren, kan het een paar weken of zelfs maanden in de vriezer leggen. (Zie de rubrieken 'Kopen & Bewaren' en 'Invriezen & Ontdooien').
Het beste antwoord
Pekel wordt gebruikt voor het conserveren van levensmiddelen. Dit wordt pekelen genoemd. 's Winters wordt bij de gladheidsbestrijding van wegen strooizout gebruikt. Het mengsel van zout en sneeuw dat op de weg achterblijft, wordt ook pekel genoemd.
Je kan een eetlepel per kilo kip aanhouden. Bepaal hoeveel kipkruiden je wil maken. Je kan dit recept verdubbelen of keer vier doen als je een klein potje van 50 gram wil vullen. Er zit in ieder geval een stuk minder zout in dan de kant en klare kipkruiden uit de winkel.
Gebruik een verhouding van 2:1000 natriumnitriet als je je eigen pekelzout mengt. Als je zelf pekelzout wil maken, let dan goed op de verhouding tussen natriumnitriet en zout. Voor iedere 2 gram natriumnitriet heb je bijvoorbeeld 1000 gram zout nodig.
De kip kan tot 24 uur in de koelkast gemarineerd worden. U riskeert voedselvergiftiging of maagklachten als u de kip langer dan 24 uur marineert.
Je legt het stuk vlees, vis of groente onder water met een zoutconcentratie van circa 1%. De hoeveelheid zout die je nodig hebt bepaal je op grond van het totale gewicht van het product dat je wilt pekelen plus het gewicht van het water. Hiervan neem je 1% en die hoeveelheid zout los je in grammen op in het water.
Hoe lang kun je pekelvlees bewaren? Je kunt het vlees dat je gepekeld hebt natuurlijk het beste in de koelkast bewaren voor 5 tot 7 dagen. Als je het in de vriezer gaat bewaren, kun je het nog tot 3 maanden houden.
Hoe lang een stuk vlees of gevogelte moet pekelen hangt af van de grootte ervan. Een kip van 1,5 kilo moet ongeveer 8 uur in de pekel. Een varkenshaas van 300 gram heeft aan 4 uur genoeg. Een kipfiletje 3 à 3,5 uur en een stuk varkensfilet van 600 gram ongeveer 5 uur.
Injecteer de ham op een aantal plaatsen met het pekelnat door middel van een marinadespuit. Leg de beenham in het pekelmengsel en laat op een koele plek 48 uur pekelen.
Nat pekelen is het inleggen van producten in een zoutoplossing. Deze zoutoplossing lost delen van de eiwitstructuur in de draadvormige delen van de spieren op. Zo kunnen deze eiwitten niet stollen en krijgt het product een extra malse textuur bij het bereiden.
Je hebt een nitrietgehalte van 0,15 gram per kilo nodig om Clostridium Botulinum vermenigvuldiging tegen te gaan. Bij gebruik van nitrietpekelzout/colorozozout in plaats van keukenzout kom je, uitgaande van die 3%, uit op de voor veiligheid voldoende hoeveelheid nitriet per kilo, namelijk 0,18 gram.
Na het persen wordt de kaas gepekeld. Pekel maak je door 1 kg zout op te lossen in 4,5 liter water. Tijdens het pekelen neemt de kaas zout op en wordt de pekel minder sterk. Door weer zout toe te voegen krijgt de pekel weer de juiste sterkte.
Nitrietzout is een vacuümzout die bij uitstek geschikt is voor de vleesverwerkende industrie. Het wordt veel gebruikt bij het maken van worsten en vleeswaren. Het bevordert zowel de houdbaarheid van je vleesproducten als de uitstraling ervan. Zo is het een hulpstof met verschillende functies.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Zeezout bevat vergeleken met gewoon keukenzout een klein beetje meer mineralen, zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is zo weinig dat het (bij normale consumptie) niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.
Een zout is een samengestelde stof die wordt gevormd door een ionbinding, een chemische binding tussen positieve en negatieve ionen. De positieve ionen zijn de kationen, de negatieve de anionen. Deze ionen zijn door elektrostatische aantrekkingskrachten aan elkaar gebonden.
Bij pekelen marineer je vis, vlees of groenten in een zoutwaterbad. Dat trekt al het vocht uit het product, waardoor het minder snel bederft. Vlees en vis krijgen zo een malsere en intensere smaak.
Onkruid houdt niet van een zoute omgeving, daarom kun je dus strooizout gebruiken om de groei van onkruid tegen te gaan. Je kunt het zout over de tegels strooien, maar je kunt ook een wateroplossing van 1 kilo zout met 10 liter water maken.
Pekelzout is een mengsel van keukenzout en verschillende zouten van salpeterzuur, zoals kalium- of natriumnitraat. Vaak bevat het ook extra pekelstoffen zoals ascorbinezuur, suiker of specerijen. Pekelzout wordt gebruikt als conserveringsmethode om vlees- of worstproducten langer houdbaar te maken.