Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect. Het hormoon dat er normaal gesproken voor zorgt dat vocht vastgehouden wordt in het lichaam, wordt door alcohol geremd. Hierdoor wordt meer vocht uitgescheiden via de urine.
'Anderzijds onderdrukt alcohol - op onaangepaste wijze - de productie van het antidiuretisch hormoon in de hersenen. Naast een verminderde productie in de hersenen, zijn de nieren minder gevoelig aan het ADH hormoon. Daarom krijgen we een overmatige productie van sterk verdunde urine.
De helft is weg na een week
Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn. En zo verder. Een klein beetje van het glas dat je nu drinkt, zal dus nog heel lang in je lijf blijven.
Het maakt daarvoor niet uit of je bier, wijn of sterke drank drinkt." Bij bier zal je wel sneller naar het toilet moeten dan van wijn, omdat je nou eenmaal meer bier drinkt dan wijn. Het duurt even voordat de alcohol zijn werk doet maar meestal merk je het al na een half uur tot een uur.
Als je bier, wijn of sterkedrank drinkt, maken je nieren meer urine aan. Daarom moet u vaker naar de wc naarmate u meer alcohol drinkt. Wat ook niet helpt: alcohol vermindert het signaal naar de hersenen dat de blaas vol zit. De kans op ongewild urineverlies wordt zo veel groter.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas.
Niet wetenschappelijk bewezen
Toch is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat urine echt goed voor je is. Het enige waar het uit is opgebouwd is water, zout, ammoniak en andere reststoffen. Volgens wetenschappers zit daar niets in waar je lichaam wat aan heeft.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Je plas lang ophouden hoeft niet schadelijk te zijn, zolang je blaas niet te vol zit. "Ga je je plas ophouden terwijl je blaas vol is en je een gevoel van aandrang hebt, dan gaat je bekkenbodem zich aanspannen. Dit kan klachten veroorzaken in de nieren of leiden tot infecties."
Minder trek in voedsel
Alcoholisten slaan regelmatig maaltijden over. De calorieën worden voor het grootste deel uit de drank gehaald. Alcohol is erg calorierijk. Het bevat bijna net zo veel calorieën als vet en het teveel wordt opgeslagen in het lichaam in de vorm vet.
Wel is bekend dat alcohol een afname van de speekselvloed veroorzaakt. Hierdoor wordt de mond droger en in een drogere mond kan sneller cariës (tandbederf) en tandvleesontsteking ontstaan. Veel alcoholische dranken, waaronder kant en klare mixdrankjes, bevatten suiker.
Overmatig alcoholgebruik (zie begrippenlijst) heeft impact op het immuunsysteem en kan zo het risico op luchtweginfecties vergroten en leiden tot een ernstiger verloop van luchtwegaandoeningen zoals longontstekingen.
Pas als er erg veel eiwit in de urine terechtkomt, kun je de volgende symptomen krijgen: Schuimende urine. Het eiwit laat je urine schuimen en kan een duidelijk zichtbare laag schuim op de urine veroorzaken. Het schuim blijft ook liggen op de urine.
Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.
Gezonde urine is lichtzuur en heeft een zwakke, bouillonachtige geur. Voeding (uien en knoflook bijvoorbeeld), kruiden, voedingssupplementen, onvoldoende inname van vocht en geneesmiddelen kunnen allemaal de urinegeur beïnvloeden, net als een (urineweg)infectie.
Daarom is het belangrijk de huid van uw naaste zo goed mogelijk te beschermen tegen incontinentie . Urine en/of ontlasting kunnen de huid beschadigen als dit niet wordt gecontroleerd. De gebieden die de meeste bescherming nodig hebben zijn de heupen, genitaliën en tussen de bekken en het rectum (perineale huid).
In ochtendurine zit een hogere concentratie van de stoffen die worden uitgeplast. Voor een zwangerschapstest is het bijvoorbeeld nodig om ochtendurine op te vangen. Voor onderzoek op bacteriën (banale kweek) bij verdenking op blaasontsteking is ochtendurine wenselijk, maar niet per se nodig.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Veel plassen 's nachts komt vaak voor
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet.
De blaas. Uw blaas heeft twee functies: opslaan en afvoeren van urine. Bij volwassenen varieert de blaasinhoud van 350 tot 500 milliliter. Als deze hoeveelheid urine in de blaas zit, krijgt u meestal het gevoel dat u moet plassen.
Ouderen houden meer vocht vast
Tijdens het slapen, als u horizontaal ligt wordt dit vocht verdeeld over het lichaam en kunnen de nieren dit gaan verwerken met als gevolg meer plassen in de nacht. Het kan handig zijn 's middags even te gaan rusten.